Hornyphone 150U "Page" (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 14.03.2008, 17:51 (6061 dagen geleden)

Onder deze romantische benaming werd gisteren op marktplaats een mooi bakelieten U-toestelletje aangeboden. De radio wordt door de verkoper met niet mis te verstane termen als helemaal origineel aangeprezen. Ook de namen van de bieders liegen er niet om. En de hoogte van de biedingen ook niet overigens.
Omdat het model van dit radiootje mij wel heel erg bekend voorkwam ben ik op het oude forum eens gaan zoeken naar de naam Hornyphone.
Ik vond uit al die jaren radioforum slechts 6 postings met deze merknaam waaronder deze bijdrage van onze medeforumlezer Ed van der Weele. Hierbij de foto van de Hornyphone 150U Page:

[image]

Deze Hornyphone 150U is gebouwd in Oostenrijk in 1950 en niet in Engeland zoals de naam doet vermoeden....
Ik denk nog: krijg nou wat , want dat radiootje lijkt sprekend op een Nederlandse Philips BX 190U uit 1949

En meestal wordt een BX 190U met een iets ander kastje aangeboden, met horizontale spijltjes voor de luidspreker en met andere knoppen met een creme lijntje, zoals deze van Ramon Pool:

[image]

Mijn eigen BX190U ziet er overigens net zo uit als de Oostenrijkse Hornyphone en heeft ook die typische knoppen met spinnenwebmotief. Alleen is het een echte Eindhovense Philips:

[image]

Ook uit de volgende foto van de achterkant met oorspronkerlijk netsnoer en stekker blijkt dit model een echte Nederlandse Philipd te zijn:-)

[image]

Ik heb dit radiootje altijd een lelijk ding gevonden. Waarschijnlijk is hij daarom erg weinig verkocht in 1949 en tegenwoordig een gezocht object. Dit leuke radiootje heb ik in 1988 in de Amersfoortse kringloopwinkel gekocht voor het destijds astronomische bedrag van 90 gulden. Het lijkt tegenwoordig wel of de guldens van toen euro's zijn geworden. Groeten, Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum