Even voorstellen, GRUNDIG 2099! (Algemeen)

door Jan van weeterloo, 14.03.2008, 19:17 (6021 dagen geleden)

Eerder gaf ik op dit forum mijn voorliefde voor Blaupunkt radio’s aan als de Sultan en Verona. Dat blijft zo:MUS: maar voor een tientje kon ik deze ook niet laten lopen. Volgens de verkoopster was hij kapot, de stekker had ze in het stopcontact gehad:BAD: en zowel het licht als geluid deed het niet.
[image]
Thuis gekomen eerst eens even goed gekeken en de kast open gemaakt
Dat vind ik altijd weer een spannend moment, wat tref je aan? Dit:
[image]
Zag er allemaal wel redelijk uit, geen zichtbare mankementen voor mijn beginners-oog. Serviceluik geopend, 3 of 4 papiercondensatoren:BAD: , das minder, zullen er tzt uit moeten. Na alle lampen even er uit te hebben gehaald en de voetjes schoongeblazen, voorzichtig met een lamp er tussen spanning er op. Inderdaad, geen sjoege, helemaal geen teken van leven, ook de in serie gezette lamp gaf geen licht Zelfs met mijn absoluut minimale kennis van deze zaken begreep ik dat er ergens een stroomonderbreking moest zijn. De zekering geïnspecteerd, en JA, die was kapot. Vervangen met een gelijkwaardige, opnieuw met lamp er tussen stroom er op en… bingo, licht. Nu zonder lamp er tussen rechtstreeks op het net geluid! :-D Alleen fm, maar toch, geluid. Er blijkt wel een enorme vuiligheid in de diverse klankkleur knoppen (potmeter-achtigen) te zitten, m.n. de bas. Door het trillen van de speaker elke 5 seconden een andere klankkleur. Ook de volumemeter knarst en kraakt. Maar op het moment dat hij echt goed speelt is het geluid een heerlijk warm buizengeluid. Hij zal dus nog even naar de schuur moeten, de contactspray 60 voor de toetsen en de potmeters en de ragertjes voor de buizenvoeten liggen al klaar. Meer als dit kan ik nog ff niet doen (inderdaad, de cursus start in september maar de plaat blijft hangen hier over :FIR: )
En dan hoop ik dat de fm het in ieder geval doet. Zo heb ik weer een werkende buizenradio, want zonder is voor een liefhebber als ik niets meer dan een ware marteling:CRY: , ik zet een transistor na een half uur uit. In elk geval, ik denk niet te veel geld voor zo’n Deutsche Muzikgeraët. Het lijkt er zelfs op dat de elektrostatische zijspeakers het doen, de EM84 is echter wijlen. Maar dit kan best wat worden! (word vervolgd als ik meer nieuws heb).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum