AARDINGSPUNTEN (Techniek Radio/TV)

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 16.06.2009, 01:47 (5639 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Overigens bij een stalen chassis is de kans op brom veel minder, mede door het nagenoeg ontbreken van de interne groundloop.


Hallo Kees
Zou je bovenstaande wat nader kunnen toelichten of omschrijven?
Zelf bouw ik ook het liefst op een stalen chassis, maar meer om andere redenen.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Het stalen chassis heeft veel minder inwendige weerstand dan een Aluminium chassis. Als er op en Aluminium chassis een stroom gaat leven van bijvoorbeeld de eindbuizen, dan kan er bij de voortrap al de rimpel hoorbaar worden. In het ergste geval is ook trafo brom (150 Hz, 250 Hz, 350 Hz etc) hoorbaar.

Interne groundloops kun je krijgen als je op willekeurige punten gaat aarden. Dit kan naast brom ook tot HF oscilaties lijden.

Extra notes:
Verder geldt ook uiteraard dat de bedrading voor het gloeicircuit getwist moet worden.

Omdat ik bij uitgangstrafo's geen condesatoren gebruik voor het verbeteren van de stabiliteit, gebruik ik hiervoor afgeschermde kabel, waarvan ik de mantel met de voedingslijn verbind. In geval van eventuele doorslag komt er geen kortsluiting, maar ik heb het nog nooit megemaakt.
Indien ik wel condestoren bi de uitgangstrafo gebuik, dan is het tussen de voeding en anode van de eindbuis. Zo krijgt de condensator alleen wisselspanning te verwerken en ontstaat er bij defect ook geen verdere schade, zoals vernielen eindbuis (schermrooster), uitgangstrafo en voeding.

groetjes,
-=Kees=-


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum