SSB-ontvangst op AM-radio (Techniek Radio/TV)

door Pieter Vos @, 12.07.2009, 10:37 (5613 dagen geleden) @ Mans Veldman

Dat je SSB (Single Side Band, in het Nederlands EZB = Enkel Zij Band) kunt ontvangen met een externe oscillator is mij bekend, ik had het niet vermeld. Bedankt voor de aanvulling.

Voor wie niet bekend is met EZB, een beknopte uitleg.
Een AM signaal bevat een draaggolf en twee zijbanden links en rechts van de draaggolf. Beide zijbanden bevatten dezelfde informatie, er kan er dus één vervallen zonder verlies van informatie. Omdat de draaggolf ook geen informatie bevat mag deze ook vervallen, hij is pas in de ontvanger weer nodig voor de detectie. Men spreekt dan van Enkelzijband met onderdrukte draaggolf.

De ontbrekende draaggolf wordt in de ontvanger toegevoegd met een BFO (Beat Frequency Oscillator) of CIO (Carrier Insertion Oscillator). Beide zijbanden zijn elkaars spiegelbeeld t.o.v. de draaggolf. Voor ontvangst van LSB stemt men de BFO 3Khz hoger en voor USB ontvangst stemt men de BFO 3 Khz lager af.
Heeft men geen BFO dan kan met een andere radio afgestemd op de gewenste BFO freq. toch SSB ontvangen. De voorwaarde is dat de oscillator van de BFO-radio zodanig straalt dat hij goed ontvangen wordt op het hoofdtoestel.

Voordeel van SSB:
Bij een AM-signaal zit er geen informatie in de draaggolf, maar wel de helft van het zendvermogen. De andere helft van het vermogen zit in beide zijbanden.
Bij een 100W zender zit er dus 50W in de carrier, en 25W in elke zijband. Van de 100W vermogen wordt dus maar een kwart gebruikt voor informatie overdracht. Door nu de volledige 100W in één zijband te stoppen (EZB met onderdrukte draaggolf) wordt aan de ontvangstkant een verbetering in signaalvermogen met een factor 4 bereikt. Tevens heeft een EZB signaal maar de helft van de bandbreedte nodig dus de totale verbetering t.o.v. AM signaal met dezelfde informatie is dus 8 maal.

Ik weet dit al wel, maar bedankt voor de heldere uitleg.

Vroeger heb ik wel SSB signalen ontvangen met twee omroep ontvangers. De ene radio op de 40 meter amateurband, de tweede radio er vlak naast geplaatst, zodanig dat de oscillator ervan zeker signaal afgeeft naar de antenne ingang van de eerste radio. De tweede radio 450 kHz (de MF van de tweede radio) lager afgestemd zodat diens locale oscillator op de afstemfrequentie van de eerste radio in fluit.

Het werkt maar vanwege de zwakke stabiliteit van oscillators in omroep ontvangers is het nodig steeds de afstemming bij te draaien. Bovendien hoor je veel storing omdat de bandbreedte van gewone AM radio's te breed is, deze is gemaakt voor 9 kHz. Bij serieuze communicatie ontvangers is de frequentie stabiliteit van locale oscillators en de bandbreedte natuurlijk veel beter gemaakt t.b.v. een stabiele ontvangst van SSB.

Groet, Pieter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum