vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV (Techniek Radio/TV)
door hein, 25.07.2009, 09:17 (5600 dagen geleden)
het is eenvoudig het originele metertje van 30 uA te vervangen door een metertje van 50 uA tenminste ..... bezit je over weinig technische kennis en de Wet van Ohm raad ik elke bezitter af hieraan te gaan beginnen omdat er gespit moet worden in het binnenste en omgaan met de soldeerbout een vereiste. Volgens de Wet van Ohm is de spanning proportineel aan het product van weerstand en stroom m.a.w. maakt je de stroom of weerstand 10% groter wordt overeenkomstig de spanning 10% groter en daar draait het om. Het verschil uitgedrukt in procent tussen een metertje van 39.75 uA en eentje van 50 uA is 25.7% dus moet de spanning over de meetweerstand R36 (200 Ohm) overeen-
komstig groter worden en met een meetweerstand van 252 Ohm wordt hieraan voldaan zonder vervangen van de voorschakelweerstanden uiteraard geldt dit voor een klasse 2 metertje 50 uA met een Ri (inwendige weerstand) van 2000 Ohm of kleiner. De meetweerstand R36 is een WW (draadgewonden) geglazuurde van 180 of 190 Ohm met een vermogen van rond 8 W met hierop een extra aangebrachte wikkeling weerstandsdraad om uit te komen op 200 Ohm het vervelende is dat solderen van weerstandsdraad moeilijk is, mechanische werkplaatsen beschikken over puntlas-machines en voor een paar centen te doen dus wikkel je 72 of 62 Ohm weerstandsdraad en gaan puntlassen. De theorie van AVO lijkt ons duidelijk: de gelijkspanning die wordt toegevoegd aan het originele metertje bij een anode-
stroom van 100 mA ligt op 10 V maak je de meetweerstand R36 25.7% groter wordt hieraan voldaan ongeacht vormfactor. De weerstanden R34 en R35 (shunts van 10k) verwijderen maar om de puntjes op bekende i te zetten dient er een laatste verandering te worden aangebracht en wel verhogen van de calibratiespanning zodat R19 (2M96) kan blijven zitten en dient LK te worden aangesloten op de 200 V aansluiting van de HT trafo, voor alles het hoe, wat en waarom op het gebied van theorie beperkt tot een minimum, succes
groeten :-P
Hein
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Ron Kremer , Groningen, 25.07.2009, 12:36 (5599 dagen geleden) @ hein
Bewerkt door Ron Kremer, 25.07.2009, 13:18
het is eenvoudig het originele metertje van 30 uA te vervangen door een metertje van 50 uA tenminste ..... dus moet de spanning over de meetweerstand R36 (200 Ohm) overeenkomstig groter worden en met een meetweerstand van 252 Ohm
Hein, je maakt hier volgens mij een fout en dat ligt mogelijk aan AVO.
Om te beginnen zijn er verschillende originele schema's van een MK4 in omloop, daarin staan R35 en R36 omgekeerd ingetekend maar wel met dezelfde waarden. In het goede schema staat R35 (10 kOhm) direct parallel aan de meter. In het foute schema is dat R36, de draadgewonden weerstand van 200 Ohm 0,5%. Beide schema's heb ik in mijn bezit. Ik weet niet welk schema je bij de hand hebt gehad.
We zullen het MK4 meetcircuit even diepgaander doorlopen:
De originele meter moet op 1mA/V staan bij een stroom van 22,2uA, zo staat dat in de servicemanual. Dat punt komt overeen met 74mA op de anodestroomschaal, fsd is dus 100/74 x 22,2uA= 30uA. Verder is de eigen weerstand van de meter 3250 Ohm.
Parallel aan de meter staat R35 van 10kOhm. De stroomverdeling bij fsd over de meter en R35 is dan 30uA resp. 9,75uA; totale maximale stroom is dus 39,75uA en die noem jij ook. Om bij een nieuwe meter de stroom naar 50uA fsd te verhogen kun je inderdaad R35 verwijderen en de draadgewonden weerstand R36 naar 252 Ohm verhogen zoals jij beschrijft.
Wat je vergeet is dat de anodestroomwaarden en steilheid in dat geval niet meer juist weergegeven worden want de meter-voorschakelweerstanden R21 t.e.m. R32 en R39 heb je niet aangepast aan de eigenschappen van de nieuwe 50uA meter.
Ook is het zeker dat dat de back-off spanning nu onvoldoende bereik heeft. Met het verhogen van R36 is de inwendige weerstand van het meetcircuit met ca. 25% verhoogd is en dus ook de spanningsval daarover door de (pulserende) anodestroom van te meten buis. Dat back-off circuit moet de spanning over het meetcircuit cancellen t.b.v. de steilheidmeting.
Bij een MK4 zit daarin absoluut geen extra ruimte, een buis met een anodestroom van 100mA is in de standaardschakeling nog juist naar '0' te regelen. In jouw voorstel lukt dat beslist niet tenzij je een hogere spanning voor 'back-off' voorhanden hebt en dat lukt alleen met een extra voedingstransformator.
De roosterstroom bij gasmeting zal wel (bijna) juist weergegeven worden. Origineel wordt de shunt R34 (10kOhm) nog bijgeschakeld, wat fsd naar 49,5uA brengt. Bij een meter van 50uA en het weg laten van R34 is de nu ontstane fout een verwaarloosbare 1%. Minder belangrijk, maar de overige lekmetingen zullen niet met de juiste weerstandswaarden worden weergegeven.
Je ziet, er is nog toch aardig wat om rekening mee te houden bij het plaatsen van een andere meter in een AVO. Dit ongeacht welk type want het meetprincipe is, uitgezonderd de VCM163, telkens het zelfde.
De eenvoudigste methode bij gebruik van een andere, makkelijk verkrijgbare, meter is het gebruik van een versterkertje. Dat kan met een op-amp, de versterking kan eenvoudig aangepast worden op de nieuwe meter. Voordeel is dat het AVO meetcircuit origineel gehouden kan worden, nadeel is dat er een voeding voor de op-amp ingebouwd moet worden. In de CT160 mogelijk een bezwaar, in de andere apparaten is er ruimte genoeg.
Vr. groet, Ron
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Achim , Stadskanaal, 26.07.2009, 04:08 (5599 dagen geleden) @ Ron Kremer
Zo zie je maar weer een leek ziet door het bos de bomen niet meer met die AVO's elke keer weer aanpassingen aan schema's of meters het blijft maar komen en dan ook nog onderling niet eens zijn...
Neem liever een Neuberger of Funke of Hickok geen greintje last
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door 402N , Rotterdam, 26.07.2009, 11:15 (5599 dagen geleden) @ Achim
Op een AVO had je het verschil tussen een E442 en een B442 zeker ontdekt :UD:
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Achim , Stadskanaal, 26.07.2009, 11:30 (5599 dagen geleden) @ 402N
Bewerkt door Achim, 26.07.2009, 12:15
Elke tester heeft zijn voor en nadelen maar als je steeds komt met veranderingen en update's ???
Dan komt dat niet ten goede van de reputatie van dat bepaalde merk ... beter dit te doen achter gesloten deuren met een handjevol liefhebbers en resultaten bekendmaken bij éénstemmigheid van tenminste 10 personen ...
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Philip , ,s-gravenhage, 26.07.2009, 12:05 (5599 dagen geleden) @ Achim
Beste Allemaal
Persoonlijk omdat ik een Avo mk IV heb vind ik het zeker belangrijk dat er een vervangings-metertje gehanteerd kan worden voor de betreffende Avo .
B.v een 30 uA metertje vervangen naar een 50uA metertje want als je meter stuk is wat heb je dan nog over ,ook zou ik graag willen vernemen of er nog andere aanpassingen kunnen zijn voor dit probleem ??
Dat doet niets af aan welke tester dan ook ,maar en dat geef ik ook aan, mijn
kennis hieromtrent niet helemaal opdate is.omdat Avo mk 1 t / m 4 en de Ct 160
Op geheel andere pricipes werkt en ben ik dolblij dat ook al spreken er die mensen welke zeker meer verstand hebben dan ik van deze Avo,s elkaar bij publiek tegen .
Eigenlijk is het en zo zie ik dat ,je krijgt een zee van info in sla dit op in
een teks-file en lees dit bij tijd van weile gewoon eens helemaal na .
Geloof me ik heb dit zo een tijd gedaan erg leerzaam.
Maar neem nou een de Funke W19s door de duiste heer Muller de meeste funke bezitters kennen dat boek .
Allemaal en vol met nieuwe metingen en correcties ,je zou dat update,s kunnen noemen .
Verder denk ik dat we ook afmoeten van dat die ene tegen een andere tester ,want wat ze doen is het meten van een buisje en daar zijn ze voor gemaakt nietwaar ??
Ook vult een ieder in wat voor tester hij heeft gelukkig maar en dit tevens ter zijde want ook iedere tester heeft na een lange tijd van dienst!! ,ook revicie nodig en ook wel zijn aanpassingen en daar gaat het tevens over in deze tread n.m.i..
Met vriendelijke groet Philip.
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.07.2009, 12:33 (5598 dagen geleden) @ Philip
Philip,
goed gezegd, dit zijn wijze woorden. De "updates" bewijzen dat deze apparatuur nog steeds wordt gebruikt.
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door hein, 26.07.2009, 08:47 (5599 dagen geleden) @ Ron Kremer
Hej Ron
long time forgetten bedankt voor je reactie. In ons bezit 5 verschillende schema's van de VCM Mk.IV van slechte kwaliteit en zien wij gaarne de inbezitzijnde schema's dus als het even kan naar mij sturen. Uitgaande van het schema van de Mk.III (electrisch gelijk aan de Mk.IV behalve instelling roosterspanning) het originele metertje van 30 uA met een Ri van 3250 Ohm staat geshunt op alle bereiken van de schakelaar Circuit Selector en bedraagt de gevoeligheid 39.75 uA met een Ri van 2453 Ohm behalve voor het meten van de roosterstroom (GAS) en komt er een shunt bij van 10k om uit te komen op 49.5 uA i.p.v. 50 uA dus een afwijking van 1% wat destijds een normale berekening was
op een schaalverdeling 0-100 uA je dient het verschil van toegepastte wisselspanning of pulserende spanning voor ogen te houden i.v.m. de vormfactor en voor weergeven van de anodestroom op het metertje is pulserende spanning aan de orde met een vormfactor van 1.90476 volgens AVO-patent, wat AVO schrijft in de manuals dien je met een korreltje zout te nemen omdat het onmogelijk is hetzelfde meterschaaltje met nr. 14824-4 toe te passen op zowel de Mk.III als de Mk.IV vanwege ontbreken van een diode in de anodeleiding in het schema van de Mk.III en ligt er - nogmaals - een hond begraven. Enfin je dient berekeningen te maken van achteren naar voren voor een anodestroom (gelijkstroom) van 100 mA uitgaande van de voorschakelweerstand 249k en met een metertje van 39.75 uA kom je keurig netjes uit op een gelijkspanning van 10 V en rekening houden met de totale Ri van 2453 Ohm, het beveiligings
relais moet in actie komen bij een anodestroom van iets meer dan 100 mA en is hiermede rekening gehouden door de anodestroom te stellen op 95 mA over de meetweerstand van 200 Ohm en met een vormfactor van zeg maar 1.9 kom je grof gerekend uit op 19 V pulserende spanning. Jouw redenering zet geen zoden aan de dijk omdat jij 100% uitgaat wat AVO schrijft veelal niet de waarheid met facit in handen. Het maakt per slot van rekening niets en helemaal niets uit of je bij meten van een gelijkspanning van 100 V gebruik maakt van een metertje met een gevoeligheid van 50- of 100 uA opnemen van een serieweerstand met aftrek van de de Ri van het metertje en de zaak rond. De back-off spanning ruim berekend (in tegenfaze met de anodespanning) en voldoende om het nieuwe metertje van 50 uA op nul te zetten met de regelaars dus wat zijn de problemen? Even goede vrienden en van commentaar achter het nieuws niks van aantrekken
groeten :-P
Hein
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Philip , ,s-gravenhage, 26.07.2009, 10:42 (5599 dagen geleden) @ hein
Hallo Allemaal
Ik vind deze discussie,s de leukste van allemaal en een die ik zeker al een lange tijd enkel volg.
Persoonlijk van welke kant dan ook vind ik dit de meest leerzame en heeft dit
van mij uit ook de meeste intresse .
Met vriendelijke groet Philip.
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Achim , Stadskanaal, 26.07.2009, 11:48 (5599 dagen geleden) @ Philip
Hee was je der ook weer ..klasse
Groet/Achim
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Otto Tuil , Drenthe, 26.07.2009, 12:30 (5598 dagen geleden) @ Achim
Hee was je der ook weer ..klasse
Klopt, achter de schermen besloten om er geen "mediacircus" van te maken, maar een geruisloze herintreding
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door hein, 28.07.2009, 12:36 (5596 dagen geleden) @ Philip
Hey Philip
je komt gegarandeerd aan je trekken, zeker weten
groeten
Hein
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Ron Kremer , Groningen, 26.07.2009, 15:25 (5598 dagen geleden) @ hein
Bewerkt door Ron Kremer, 26.07.2009, 16:05
long time forgetten bedankt voor je reactie. In ons bezit 5 verschillende schema's van de VCM Mk.IV van slechte kwaliteit en zien wij gaarne de inbezit zijnde schema's dus als het even kan naar mij sturen.
God dag Hein,
Die schema’s heb je zelf al in bezit, ik heb zojuist de verwijzing van John Hupse even bekeken op de NVHR site en wat daar staat is van jou afkomstig. In het daar geplaatste MK4 manual is het eerste schema wat je tegenkomt het schema met daarin R35 en R36 fout weergegeven.
je dient het verschil van toegepaste wisselspanning of pulserende spanning voor ogen te houden i.v.m. de vormfactor en voor weergeven van de anodestroom op het metertje is pulserende spanning aan de orde met een vormfactor van 1.90476 volgens AVO-patent,
Die vormfactor kan ik niet zo gauw vinden terwijl jouw patenten van mij afkomstig zijn, is in dit verhaal verder ook niet belangrijk. Volgens mij is de vormfactor overigens gewoon 1,11 omdat we met een sinusspanning te maken hebben. Feit is wel dat een AVO op een niet afgevlakte enkelfasig gelijkgerichte sinusspanning werkt. De draaispoelmeter zal daarom altijd de gemiddelde waarde aangeven. In het geval van een AVO houdt dat in dat de meter pas fsd aangeeft bij een topwaarde van 306 mV enkelfasig gelijkgerichte spanning. Dat kun je uitrekenen op basis van o.m. een vormfactor van 1,11 en is met een scoop ook eenvoudig te checken.
wat AVO schrijft in de manuals dien je met een korreltje zout te nemen omdat het onmogelijk is hetzelfde meterschaaltje met nr. 14824-4 toe te passen op zowel de Mk.III als de Mk.IV vanwege ontbreken van een diode in de anodeleiding
Of er nu een korreltje zout bij AVO moet betwijfel ik, er staan best wel fouten in handleidingen en buizendata, maar bij welke fabrikant is dat niet het geval? De theoretische basis van (latere) AVO’s is geniaal. De two-box tester valt daar buiten en is gebaseerd op een eerder patent en dat is m.i. wel wat minder briljant. Echter, je moet het ook in de tijd zien; de ‘two-box’ tester is in ontwikkeling een (vrij vroeg) jaren dertig apparaat.
Een diode in de anodeleiding is in het geheel niet nodig, dat staat overigens ook in de patenten en heeft niets met meterschaaltjes te maken. De te testen buis werkt zelf automatisch als gelijkrichter, dat gebeurt bijv. in de AVO ‘two-box’ tester. De reden dat er later wel diodes geplaatst zijn is mij overigens niet duidelijk maar heeft mogelijk iets te maken met secundaire emissie vanaf de anode als die sterk negatief gemaakt wordt. Met een diode in de anodeleiding voorkom je dat.
Een diode in de schermroosterleiding is overigens wel gewenst, weggelaten kan bij de door nuldoorgangen gaande schermroosterspanning een negatief effect kan hebben op de stabilteit bij het meten van beam tetroden. De beamplates werken in normaal bedrijf als bundelplaten naar de anode, die werking schijnt hinderlijk verstoort te kunnen worden bij nuldoorgangen. De ‘two-box’ tester heeft overigens ook géén diode in de schermroosterleiding en ik heb daarmee bij het meten van beamtetroden als 6L6, 6V6, 807 etc. nooit problemen gehad.
…. Het maakt per slot van rekening niets en helemaal niets uit of je bij meten van een gelijkspanning van 100 V gebruik maakt van een metertje met een gevoeligheid van 50- of 100 uA opnemen van een serieweerstand met aftrek van de Ri van het metertje en de zaak rond.
Uiteraard kun je dat aanpassen. Maar wat jij in de AVO wilt is een andere meter plaatsen zonder de bestaande voorschakelweerstanden aan te passen. De enige weerstand die je wel aanpast is de grote weerstand R36 waardoor de bulk van de anodestroom loopt.
Ik heb de vier anodestroomwaarden van de AVO doorgerekend met de originele meter van 30uA en een 50uA meter met Ri van 2kOhm. Ook zijn de originele voorschakelweerstanden in de berekeningen meegenomen. Uitgerekend is bij ieder Ia bereik wat de ideale R36 waarde wordt en dat bij zowel AVO als jouw 50uA variant. Op de hoge bereiken 100 en 25 mA is de afwijking met een R36 van 252 Ohm nog binnen 1%, maar op het laagste Ia bereik van 2,5mA ga je met jouw meter 8,7% in de fout en dat is wel wat veel. Naar afwijkingen bij steilheidsmetingen etc. heb ik nog niet eens gekeken. In het onderstaande overzicht zie je de uitkomsten
De berekening staat in een spreadsheet en daar kun je ook aardig mee spelen. Ik heb diverse waarden ingetoetst en jouw oplossing werkt op alle Ia bereiken alleen goed (afw. < 1%) als de meter een Ri heeft van 2,5 kOhm.
Als je er belang bij hebt dan moet je maar even mailen, dan haak ik het spreadsheet aan de retourmail en kun je er zelf mee spelen.
Med vänlig hälsning, Ron
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Philip , ,s-gravenhage, 26.07.2009, 17:53 (5598 dagen geleden) @ Ron Kremer
Hallo Ron
Ik had je een mailtje gestuurd maar ik heb mijn vraag iets aangepast en toch maar op het forum gezet .
Hallo Ron en Hein
Ik volg jullie tweekamp op het forum .
Ook vermoed ik dat Hein met een schema MK 3 is gekomen waarop Avo al reeds wat foutjes heeft gemaakt en dat is R35 onbekend en R 36 190-200-Ohm ook iets waar een variant in zit van 10 Ohm als ik naar R 36 kijk .
Nu als ik een Avo mk3 met een Avo mk 4 vergelijk en zeker die van mij een mk4
zitten daar meer diode,s in dan als jij in jou omschrijving op het forum weergeeft ,ook daarin zitten verschillen.
Maar laten we aannemen dat ik in mijn Avo Mk 4 een nieuwe meter moet plaatsen
dan zou ik jou verhaal volgend met een meter van 50 uA en een inwendige weerstand van 2500 ohm bijna gelijk aan het bestaande metertje en tevens een aanpassing van R 36 naar 252 ohm verwijderen R 35 link bij de MK 3 van 125volt naar 200volt of de link bij MK 4 150volt naar 200volt te plaatsen
de goede richting zijn ingeslagen en kan ik aannemen dat de steilheidsmetingen na een nieuwe calibratie weer een topmeter heb staan.
Dat was even mijn vraag met vriendelijke groet Philip.
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Ron Kremer , Groningen, 26.07.2009, 23:04 (5598 dagen geleden) @ Philip
....waarop Avo al reeds wat foutjes heeft gemaakt en dat is R35 onbekend en R 36 190-200-Ohm ook iets waar een variant in zit van 10 Ohm als ik naar R 36 kijk .
Hallo Philip,
Wat je schrijft is eigenlijk terug te voeren tot een leesfout, in het schema staat dat het een 190 Ohm weerstand betreft waarop met weerstandsdraad doorgewikkeld ('overwound') is tot 200 Ohm. Er wordt dus 10 Ohm bijgewikkeld tot er een weerstand om een weerstand van 200 Ohm te creëren.
Nu als ik een Avo mk3 met een Avo mk 4 vergelijk en zeker die van mij een mk4 zitten daar meer diode,s in dan als jij in jou omschrijving op het forum weergeeft ,ook daarin zitten verschillen.
De MK4 is gedurende zijn productiespanne behoorlijk van dioden ontdaan. Een MK4 dateert van eind jaren vijftig/eerste helft jaren zestig. In het begin van die periode waren de Si dioden nog niet bestand tegen hoge spanningen, dat werd later beter en toen zijn er in de MK4 enkelvoudige dioden toegepast in plaats van de vele dubbele (in serie geschakelde) dioden. Wat je daar ziet is niet meer dan een logisch gevolg van de ontwikkelingen in de halfgeleidertechniek.
De MK3 is van oudere datum, daar zitten dus slechts de hoogstnoodzakelijke buisdioden in en geen dure buisdiode in de anodeleiding.
Maar laten we aannemen dat ik in mijn Avo Mk 4 een nieuwe meter moet plaatsen dan zou ik jou verhaal volgend met een meter van 50 uA en een inwendige weerstand van 2500 ohm bijna gelijk aan het bestaande metertje en tevens een aanpassing van R 36 naar 252 ohm verwijderen R 35 link bij de MK 3 van 125volt naar 200volt of de link bij MK 4 150volt naar 200volt te plaatsen de goede richting zijn ingeslagen en kan ik aannemen dat de steilheidsmetingen na een nieuwe calibratie weer een topmeter heb staan.
Dat kun je niet aannemen, wat ik in mijn laatste reactie geschreven heb heeft enkel betrekking op de anodestroommeting.
Voor de steilheidmeting voorzie ik in een MK3 op het eerste gezicht in het gevoeligste bereik een probleem; er is n.l. geen weerstand waarmee de afwijking van de nieuwe meter gecompenseerd kan worden. In de MK4 zit nog een weerstand R39 die in het gevoeligste bereik na verkleining mogelijk de zaak kan redden.
In het hoge steilheidsbereik is de zaak wel goed te krijgen door R32 kleiner te maken.
Verder zul je problemen krijgen met back-off bij grote anodestromen vanwege de hogere R36. Uit mijn eerdere overzichtje (10V vs 12,5V over R36 bij Ia=100mA) kun je afleiden dat het tot ca. 80 mA nog wel zal gaan, maar daarboven gaat het niet meer. Er is in een MK4 in ieder geval geen extra ruimte in de back-off spanning, tenzij je die spanning met een extra trafo verhoogt.
De back-off spanning wordt over de meter-voorschakelweerstanden gezet en de met 'back-off' weg te werken spanning daarover is ook hoger geworden vanwege de hogere R36.
Kijkend naar het circuit voor de inter-electrode lekmetingen zie ik dat daarvoor de calibratiespanning gebruikt wordt. Als je dat calibratiepunt weer op de juiste plaats weet te brengen door zoals Hein beschrijft de link naar een bruikbare trafo-tap te verzetten dan moet dat moeten ook deze lekmetingen weer goed gaan.
De roosterstroommeting (GAS) zal nog binnen 1% kloppen mits ook R34 verwijderd wordt.
Vr. groet, Ron
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door hein, 28.07.2009, 12:42 (5596 dagen geleden) @ Philip
Hooi Philip
weer eens, je redenering is juist echter vanwege de talloze schema's van de VCM Mk.III en VCM Mk.IV is er haast geen touw aan vast te knopen vanwege onvoldoende informatie en gaan Ron en ik verder en komt je ten goede, sure man sure
groeten
Hein
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door hein, 28.07.2009, 11:09 (5597 dagen geleden) @ Ron Kremer
hej pa dig din gamla hãngpung,
een woord van dank zondermeer. Iedereen bedankt voor reacties en gaat de discussie tussen Ron en mij verder echter ontvangen van hatelijke berichten gaat te ver en ontvang ik nogmaals van deze vent een bericht of komen met discussie zonder kennis van zaken ga ik het forumbestuur verzoeken de knuppel eens en voor altijd te verwijderen uiteraard is het niet de bedoeling te komen naar mijn adres met op\aanmerkingen die slaan als een tang op een varken bovendien zijnde krenkende. Ron ik ben het niet eens met 1 en ander en ongelijk bochel of krom met name aanwezige tabel. Ach over vormfactors ga ik niet langer op in genoeg hierover geschreven, in elk AVO manual staat info hierover zwart op wit d.w.z. dat na gelijkrichting van wisselspanning d.m.v. van een diode in doorlaatrichting is pulserende spanning (geen sinusspanning) aan de orde en geldt 100 V pulserende spanning staat gelijk aan 52.5 V gelijkspanning (vormfactor 1.90476) en pulserende stroom staat gelijk aan de helft (vormfactor 2), voor zuivere wisselspanning heel anders: ga je een effectieve wisselspanning van 100 V meten op een draaispoelmetertje goed voor 100 V fsd (volle schaaluitslag) geeft het metertje een spanning weer van 45.45 mA dus minder dan de helft en geldt een vormfactor van 2.2 geldt ook voor de stroom. Toepassen van een bijna lineaire schaalverdeling voor 4 bereiken heeft gevolgen: een meteruitslag voor een anodestroom van 9 mA op de schaalverdeling 0-100 mA geeft op het 10 mA bereik geen 9 mA zo ook een uitslag van 2 mA op het schaalbereik 0-2.5 mA en moet compensatie worden toegepast door een andere waarde van de voorschakelweerstand zodat correcte waarden worden weergegeven en dit deed AVO en is je tabel van weinig waarde om maar te zeggen. Afwijkingen van de steilheid zie ik niet zitten: met de schakelaar op mA/V doet de regelaar zijn werk d.w.z. hierover staat een (pulserende) spanning van 1 V en heeft geen invloed op het metertje, by the way zeg mij eens welke invloed heeft de aanwezige gelijkspanning op de pulserende roosterspanning? Even goede vrienden en tot horens
groeten :-P
Hein
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door hein, 28.07.2009, 13:54 (5596 dagen geleden) @ hein
Hej Ron
nog eens. De tabel die jij vermeld is de practische uitvoering zonder rekening te houden wat daadwerkelijk het geval is en met behulp van berekende theoretische waarden voor de voorschakelweerstanden maak je een nieuwe tabel als volgt:
voorschakelweerstand 100 mA bereik 249k
voorschakelweerstand 25 mA bereik 60k4
voorschakelweerstand 10 mA bereik 22k7
voorschakelweerstand 2.5 mA bereik 3k8
zal je zien dat jouw berekening niet in overeenstemming is wat het geval moet zijn omdat je geen rekening hield met compensatie voor de schaalafwijking en groot verschil en zeg hiermede dat vermeldde gegevens in de tabel niet in overeenstemming zijn, zo niet gaan we verder
groeten:-P
Hein
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Philip , ,s-gravenhage, 28.07.2009, 16:11 (5596 dagen geleden) @ hein
Hallo Hein en Ron
Ik vind het grandioos wat jullie doen en dit is voor mij alles in een textfile
en naderhand maak ik er een sluitend dosier van
Toch even dit
De tabel die jij vermeld is de practische uitvoering zonder rekening te houden wat daadwerkelijk het geval is en met behulp van berekende theoretische waarden voor de voorschakelweerstanden maak je een nieuwe tabel als volgt:
voorschakelweerstand R 28 100 mA bereik 249k
voorschakelweerstand R 29 25 mA bereik 60k4
voorschakelweerstand R 30 10 mA bereik 22k7
voorschakelweerstand R 31 2.5 mA bereik 3k8
Ik heb de nummering van de weerstanden erbij gezet ook misschien doen dit er nu meer formers om het naderhand na te kijken ,want Avo opzich is al ondoorgrondelijk en zo kan je je naderhand zeker niet vergissen .
Dan de weerstanden dat moeten zeker samengestelde weerstanden worden als alles juist is en presiesie natuurlijk wat me logich lijkt .
Met vriendelijke groet en al vast bedankt voor je vele uitzoekwerk Philip
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door hein, 28.07.2009, 16:43 (5596 dagen geleden) @ Philip
Hooi Philip
Ron en ik komen zeker overeens en wachten op een antwoord van hem. Geouwehoer op dit gebied niks van aantrekken, bewijst slechts de onkunde van elementaire kennis op dit gebied :CRY: :CRY: :CRY:
groeten :-P
Hein
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Ron Kremer , Groningen, 28.07.2009, 23:14 (5596 dagen geleden) @ hein
Ron en ik komen zeker overeens en wachten op een antwoord van hem.
Ha die Hein,
Daar is ie dan en ik ga even puntsgewijs langs een aantal opmerkingen die je in de loop van de dag op het forum hebt achtergelaten.
in elk AVO manual staat info hierover zwart op wit d.w.z. dat na gelijkrichting van wisselspanning d.m.v. van een diode in doorlaatrichting is pulserende spanning (geen sinusspanning) aan de orde en geldt 100 V pulserende spanning staat gelijk aan 52.5 V gelijkspanning (vormfactor 1.90476)
Hein, in de AVO manuals staan de van normale DC condities afgeleide waarden om een buis te kunnen testen onder wisselspanning, daar is het patent No. 606707 op gebaseerd en het wordt daarin ook uitgebreid behandeld.
Een kopie uit een manual, inderdaad zwart op wit, staat in het volgende plaatje.
Wat er in de tabel staat is het volgende:
- Va en Vg2 moeten om tot vergelijkbare DC meetresultaten te komen gevoed worden met (effectief) 1,1 x de (op de AVO ingestelde) DC waarde.
- De gelijkgerichte, niet afgevlakte, roosterspanning moet een gemiddelde waarde hebben van 0,52 x de (op de AVO ingestelde) DC waarde.
- De resulterende gemiddelde anodestroom wordt dan 0,5 x de (op de AVO weergegeven) waarde onder DC meetcondities.
Voor wat betreft de roosterspanning geldt dus dat bij een op een AVO ingestelde waarde van -100Volt er in werkelijkheid een gelijkgerichte spanning op het rooster moet worden gezet met een gemiddelde waarde van -52 Volt. Deze verhouding heeft helemaal niets te maken met een vormfactor, dat interpreteer je verkeerd. Het gaat hier om een DC waarde op een schaal (-100Volt) en de achterliggende, dus in werkelijkheid onder AC condities gebruikte pulserende gelijkspanning op het rooster.
…en pulserende stroom staat gelijk aan de helft (vormfactor 2).
Dat van de vormfactor klopt niet, wat er staat is dat de resulterende pulserende anodestroom een gemiddelde waarde van 0,5 x de waarde onder DC condities krijgt.
voor zuivere wisselspanning heel anders: ga je een effectieve wisselspanning van 100 V meten op een draaispoelmetertje goed voor 100 V fsd (volle schaaluitslag) geeft het metertje een spanning weer van 45.45 mA dus minder dan de helft en geldt een vormfactor van 2.2 geldt ook voor de stroom.
Ook dat klopt qua vormfactor helaas niet: als je een sinusspanning van 100Volt RMS dubbelfazig gelijkricht en zonder meer, dus als pulserende gelijkspanning, toe voert aan een draaispoelmeter van 100 Volt dan zal die meter 90,9 Volt aanwijzen. (de z.g. ‘gelijkrichterwaarde’) Daar kun je dan de vormfactor van 100/90,1=1,11 uit afleiden.
In het geval van een enkelfazig gelijkgerichte spanning kom je bij een draaispoelmeter inderdaad op de door je weergegeven waarde uit van 0,5 x 90,9V= 45,45V.
De vormfactor van de (halve)sinus blijft echter 1,11. Dat komt omdat de gemiddelde waarde van een wisselspanning gedefinieerd is als ”het gemiddelde van alle spanningswaarden gedurende een halve periode”. Daarnaast geldt dat de effectieve waarde (RMS) van een wisselspanning is een gedefinieerd als “de waarde van een gelijkspanning die in een weerstand in dezelfde tijd dezelfde hoeveelheid warmte-ontwikkeling veroorzaakt”.
De vormfactor = Ueff/Ugem en is altijd, vanwege de definitie van de gemiddelde waarde, gebonden aan een halve periode.
Toepassen van een bijna lineaire schaalverdeling voor 4 bereiken heeft gevolgen: een meteruitslag voor een anodestroom van 9 mA op de schaalverdeling 0-100 mA geeft op het 10 mA bereik geen 9 mA zo ook een uitslag van 2 mA op het schaalbereik 0-2.5 mA en moet compensatie worden toegepast door een andere waarde van de voorschakelweerstand zodat correcte waarden worden weergegeven en dit deed AVO en is je tabel van weinig waarde om maar te zeggen.
Beste Hein, in mijn tabel staan de vier per bereik verschillende, door AVO toegepaste voorschakelwaarden verwerkt en dat zou niet goed zijn? Ik snap absoluut niet wat je hier wilt uitleggen en bedoelt, kom hier nog eens nader op terug.
by the way zeg mij eens welke invloed heeft de aanwezige gelijkspanning op de pulserende roosterspanning?
Er is op het rooster enkel een niet afgevlakte, dus pulserende, spanning aanwezig zie verder het begin van deze reactie. Vanuit de AVO wordt geen vaste gelijkspanning toegevoerd. Wat wel (altijd) gebeurt is dat er vanuit de buis een kleine negatieve spanningscomponent ontstaat (Edison-effect) maar die waarde is zo klein dat dit bij de meeste buizen geen invloed op de meting heeft.
De tabel die jij vermeld is de practische uitvoering zonder rekening te houden wat daadwerkelijk het geval is.
Mijn tabel is inderdaad gebaseerd op wat AVO aan voorschakelweerstanden in het apparaat heeft gestopt, ik zie ook absoluut geen reden om daarvan af te wijken.
en met behulp van berekende theoretische waarden voor de voorschakelweerstanden maak je een nieuwe tabel als volgt: 100 mA bereik 249k, 25 mA bereik 60k4, 10 mA bereik 22k7, 2,5 mA bereik 3k8
Onderstaand een tweetal tabellen.
In de bovenste tabel zie je in de middelste kolom weer de uitkomsten met standaard AVO waarden. In de rechterkolom heb ik bij een R36 van 252 Ohm en jouw 50uA meter de meest optimale Ri gezocht, dat blijkt zoals je ziet 2515 Ohm te zijn. Daarin wijkt deze bovenste tabel af van de eerder in deze thread weergegeven tabel.
In de onderste tabel in de middelste kolom zie je de uitkomsten met de volgens jou meest optimale voorschakelweerstanden in combinatie met standaard AVO waarden voor de meter en R36. Je ziet dat daar met jouw bovenstaande weerstandswaarden de hele zaak aardig scheef gaat lopen. In de rechterkolom heb ik weer de meest optimale Ri bij jouw 50uA meter opgezocht, dat blijkt in dit geval 1615 Ohm te zijn.
zal je zien dat jouw berekening niet in overeenstemming is wat het geval moet zijn omdat je geen rekening hield met compensatie voor de schaalafwijking
Ik zie toch heel andere dingen… en kom ongeveer tot de conclusie dat niet hetgeen AVO schrijft maar dat van Hein met een korrel zout moet worden genomen.
Om de discussie toch zinvol te kunnen continueren verneem ik graag met grondige uitleg waarom of AVO en ik het toch steeds bij het verkeerde eind hebben.
Met vriendelijk groet, Ron
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Philip , ,s-gravenhage, 29.07.2009, 07:00 (5596 dagen geleden) @ Ron Kremer
Hallo Hein en Ron .
Misschien is dit wel leuk want het schijnt dat deze metertjes nog steeds gemaakt worden en te koop zijn.
I had a similar problem with my Avo . The meter is to the Valve Tester's. My meter was declared BER by both Bill Barton from Bolton(Mr Avo), & by Benchmark Instruments. Therefore I purchased a bespoke replacement from Benchmark(Type 175L 90MC). It's well made & almost identical in size(the old Avo rubber gasket actually fits). And Benchmark will install a movement to match Avo's fsd. ie 30,35.5,37.5 microamps etc. Rather expensive though at £57.50. But British made at their Ludlow factory. If I didn't have such close family ties to Shropshire,I might have tried purchasing a cheapo far-eastern item off the internet.
email - - sales@benchmark-bpl.com, or view their site -www.benchmarkinstruments.com
Best of luck, David
Nu de nederlandse vertaling via babel fish
Ik had een gelijkaardig probleem met mijn Avo. De meter is aan de Klep Tester' s. Mijn meter werd verklaard BER door beide Bill Barton van Bolton (M. Avo), & door de Instrumenten van de Benchmark. Daarom kocht ik een maatvervanging van Benchmark (Type 175L 90MC). It' s goed gemaakt & bijna identiek in grootte (de oude Avo rubberpakkings eigenlijk pasvormen). En de Benchmark zal een beweging installeren om Avo' aan te passen; s FSD. d.w.z. 30,35.5, 37.5 microamps enz. Eerder duur niettemin bij £57.50. Maar Britten maakten bij hun fabriek Ludlow. Als ik hoop heeft dergelijke dichte bloedverwantschappen aan Shropshire, zou ik kunnen geprobeerd hebben kopend een kooppunt van het Verre Oosten van Internet. e-mail - - sales@benchmark-bpl.com, of bekijkt hun plaats -www.benchmarkinstruments.com Beste van geluk, David .
Ik denk dat dit de allerbeste oplossing is een metertje van 30uA in een MK 4 bv
Ook heeft Benchmarkinstuments een verkoop punt in nederland zodat het bestellen van een inbouw meter wat dichter bij wordt.
Toch veel dank aan jullie beide zeker voor sommige is een tip van de sluier opgelicht van de o zo ondoorgrondelijke Avo en is zijn binnenkant toch ook eens naar buiten gebracht
Met vriendelijke groet Philip.
Deze gegevens heb ik simpelweg gevonden op het internet >
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door Philip , ,s-gravenhage, 27.07.2009, 07:52 (5598 dagen geleden) @ Ron Kremer
Hallo jullie beide want dit alles is best en zeker met die schema,s te moeten switchen monnikkenwerk
Maar eigenlijk hebben we als we een 50 uA meterje plaatsen een tester die enkel
anodestroom kan meten en niet steilheid ,juist waar ik deze tester de MK IV voor gekocht heb .
Dus lijkt me dit het enige aangeboden alternatief volgens Ron .tevens t.a.v.de steilheid.
De eenvoudigste methode bij gebruik van een andere, makkelijk verkrijgbare, meter is het gebruik van een versterkertje. Dat kan met een op-amp, de versterking kan eenvoudig aangepast worden op de nieuwe meter. Voordeel is dat het AVO meetcircuit origineel gehouden kan worden, nadeel is dat er een voeding voor de op-amp ingebouwd moet worden. In de CT160 mogelijk een bezwaar, in de andere apparaten is er ruimte genoeg..
Beste Ron heb je daar meer gegevens van en als daar problemen mee zijn met op een forum zetten kan je mij deze dan toezenden via mail of via de post ,ook een set aanschraffen en geef aan waar ,dat wil ik eigenlijk best weten en kan je daar behulpzaam in zijn .
Hopende op een gunstig resultaat met vriendelijke groet Philip.
vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV
door John Hupse † , Schoonhoven, 25.07.2009, 19:36 (5599 dagen geleden) @ hein
Hein stuurde mij een schema toe van deze buizentester waarop de wijzigingen die nodig zijn om zo'n vervangend metertje te kunnen gebruiken door hem zijn ingetekend.
Dit schema heb ik toegevoegd aan de servicedoc's van de AVO VCMMkIII en de AVO VCMMkIV. Het gewijzigde schema is te vinden op de laatste pagina van de documentatie, zie verder de NVHR schematheek.