Gejank en brom uit het ontvangstdeel (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 25.07.2009, 13:22 (5599 dagen geleden)

Ik heb een radiomeubel met Geloso chassis. Het werkte na het vervangen van de voedingselco's en koppelcondensator (novocon papier/wascondensatoren) weer redelijk goed, hetzij met wat motorboten bovenaan de langegolf.

Het ding is echter spontaan ontzettend hard gaan loeien bij het afstemmen op een zender (het lijkt wel een mexicaanse hond!) en ging sterk motorboten bij het indschakelen. Ik heb toen alle resterende papiercondensatoren vervangen, en toen was het motorboten weg. Het gejank is echter gebleven, en er zit nu ook een brom in (de brom is niet te horen op de grammofoonstand, de fluit (of eventuele zender) hoor je zachtjes maar dat is volgens mij normaal omdat ik toe ie nog niet gilde er zenders doorheen hoorde)

Ik dacht toen dit op te lossen door het MF af te regelen. Dit lukte echter niet helemaal, er is niet één duidelijk sterkste punt te horen maar een stuk of 10.
Het gejank is wel wat verminderd en nu is ie helemaal jankvrij als ik de 2e ech4 vasthoud. De afschermlaag van beide ECH4's ziet er nog goed uit en heeft geen scheurtjes bij de voet...
Verder is de brom weg als ik het chassis en de ech4 vasthoud, maar de laag is echt perfect...

Ik ben later nog eens onder het chassis gaan kijken of er wat ongewoons te zien was- één van de weerstandjes, de roosterweerstand van de eerste ECH4 (pin 7) heeft een zwarte brandplek. De weerstand meet ca. 250k ohm, de opdruk is niet meer leesbaar. 250k lijkt me wel een realistische waarde voor een weerstand op die plek, of toch niet?

Ik weet nu niet meer waar ik het moet zoeken :-(

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Gejank en brom uit het ontvangstdeel

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 25.07.2009, 13:29 (5599 dagen geleden) @ Laurens

Hallo Laurens,

De afschermlaag kan er nog perfect uitzien, maar er hoeft maar een zeer kleine onderbreking bij de aansluiting met het draadje naar het contact in de P-huls te zitten of dit jankeffect treedt op.

Remedie is meestal om rond de aansluiting tussen huls en ballon over ongeveer 5-10mm van de ballon een blanke (of vertinde) koperdraad te wikkelen, en die dan aan het bestaande draadje te solderen. Wel even checken of je dan tussen de gewikkelde draad en contactpunt voor de afscherming in de huls verbinding meet. Idem voor het contact in de buisvoet in het chassis.

Groeten,

Matthias

Gejank en brom uit het ontvangstdeel - opgelost

door Laurens @, Zaandam, 25.07.2009, 13:58 (5599 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Bewerkt door Laurens, 25.07.2009, 14:06

Je bent mijn redder! Hij lijkt het nu weer goed te doen :)
Nu het MF opnieuw proberen af te regelen voor de beste ontvangst.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Gejank en brom uit het ontvangstdeel - opgelost

door ruud, 25.07.2009, 17:08 (5599 dagen geleden) @ Laurens

"Oh had ik maar niet aan de MF gedraaid"

Gejank en brom uit het ontvangstdeel - opgelost

door Willem.H.N @, Enschede, 25.07.2009, 17:15 (5599 dagen geleden) @ ruud

Zolang de spoeltjes en de kernen nog heel zijn komt het met een beetje geduld vast wel weer goed.:-D
grt. willem.

Gejank en brom uit het ontvangstdeel - opgelost

door Ed van der Weele † @, Zeist, 25.07.2009, 18:13 (5599 dagen geleden) @ ruud

"Oh had ik maar niet aan de MF gedraaid"

Dat noemen ze dan een leermoment :-)

MF probleem

door Laurens @, Zaandam, 25.07.2009, 19:07 (5599 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Inderdaad een leermoment. De procedure die ik volg:
Kernen uitdraaien. Radio en meetzender een half uur op temperatuur laten komen. Signaal inkoppelen via een 30nF condensator (dat beschreef de Philips servicedocumentatie bij de BX310A, waarbij ik het MF succesvol heb afgeregeld) naar het 1e rooster van de 1e buis.
Dan beginnen met de laatste MF kring, en zo verder naar voren werken.

Wat ik denk dat ik fout heb gedaan: omdat het toestel begon te oscilleren met een 30nF C pakte ik een 2nF C. Als je uitgaat van een schoon uitgangssignaal van de meetzender is dat geen probleem, dan is het signaal gewoon wat zwakker.
Nu is mijn meetzender niet bepaald het toonbeeld van schone signalen, het is een heel simpel Heathkit dingetje. Ik denk dat ik alle harmonischen van het 452khz signaal van mijn meetzender heb gehoord bij het verdraaien van de kern.
Bij een grotere condensator om in te koppelen zal de relatief lage 452khz sterker doorkomen dan alle harmonischen. Kan die redenering kloppen?
Met een 22nF C had ik bij de bx310A nergens last van.

Waarom het meubel met een grotere condensator weer begon te oscilleren, ik denk omdat ik de verbinding aan het rooster maakte met een 30cm lang onafgeschermd krokodillensnoertje. Ik ga het nog eens proberen, en dan gewoon tijdelijk de condensator (dit keer een grotere natuurlijk) direct aan de roosteraansluiting solderen zodat er geen lang stuk onafgeschermde kabel ongewenste signalen oppikt, die gemakkelijker door de grotere C gaan dan door de kleine C.

Verder zal ik nog de juiste MF frequentie proberen te achterhalen door te kijken welke frequentie het meest geblokkeerd wordt door het sperfilter bij de antenneingang. Wie weet hoort het ding wel niet op 452khz afgestemd te staan, maar hoort ie op 460 of 472 wat ik wel eens bij amroh toestellen heb gezien.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

MF probleem

door Ed van der Weele † @, Zeist, 25.07.2009, 19:50 (5599 dagen geleden) @ Laurens

Ik noemde het "leermoment" omdat (bijna) iedereen wel eens aan kernen heeft gedraaid waarbij hij achteraf dacht 'had ik dat nu maar niet gedaan'.

Voor het afregelen is er een gouden regel: Eérst de storing proberen te lokaliseren en herstellen voordat met afregelen wordt begonnen. Kerntjes en trimmers hebben geen handjes en voetjes en zullen dus niet vanzelf aan de wandel gaan.

Bij het aansluiten van meetsnoeren - en dan vooral in HF en MF schakelingen - moet je er altijd rekening mee houden dat de aansluitsnoeren de afstemming van de kringen beïnvloeden. En helaas altijd in negatieve zin.
Het meetsnoer of de koppelcondsensator voegt iets toe aan de schakeling dat er bij normaal bedrijf niet in zit. Bij het afregelen wordt de toevoeging (meestal een extra capaciteit, lees condensator, bestaande uit het meetsnoer ten opzichte van de omgeving) gecompenseerd. Als het meetsnoer is verwijderd klopt de aftemming dus niet meer.
Om die reden wordt een meetzender ingekoppeld op een trap vóór de af te regelen kring en het controle meetinstrument op een trap ná de af te regelen kring. De beïnvloeding van de afstemkring wordt daarmee veel kleiner.

In de afregelprocedure van een middenfrequentversterker staat dan ook meestal dat de meetzender wordt ingekoppeld op het eerste rooster van de mengbuis. Op dat punt zit je nog in het hoogfrequent gedeelte. De condensator tussen de meetzender en het rooster dient om de gelijkstroominstelling van de buis niet te veranderen EN om de meetzender te beschermen tegen hoge gelijkspanning.
De waarde van de condensator maakt niet zo veel uit. Reken maar eens uit wat de reactantie (wisselstroomweerstand) is van condensatoren van verschillende waarde.
De formule is: X = 1 / (2 * pi * f * C)
Waarbij X de reactantie in Ohm, f de frequentie in Hertz, en C de capaciteit in Farad. Door de eenheden Hertz en Farad wordt het dus wat goochelen met nullen.

Als aan het hoogfrequent- en oscillatordeel nog niet is gedraaid kan je de middenfrequentie nog achterhalen door de wijzer van de schaal op een zender te zetten die bekend is en met een andere radio (1 met digitale afstemming is ideaal) de oscillatorfrequentie opzoeken. De osc.freq. ligt altijd de waarde van de middenfrequentie boven de ontvangfrequentie.
Als de radio is afgestemd op 1008 kHz en je vindt de oscillatorfrequentie op 1460 kHz, dan is de middenfrequentie 452 kHz.

MF probleem

door Laurens @, Zaandam, 25.07.2009, 18:48 (5599 dagen geleden) @ ruud
Bewerkt door Laurens, 25.07.2009, 19:09

:-D
Ik deed het naar aanleiding van de tips & trucs, waar stond dat iemand het eens had opgelost met het opnieuw afregelen van de MF kringen.
Verder is het geen heel bijzonder of zeldsaam toestel, dus als ik het verpest is het nog geen enorme ramp. Ik blijf met m'n tengels uit die Philips superhets van vlak na de superinductance tijd, of andere dure of bijzondere toestellen.

Je moet toch ergens beginnen. Ik heb een van de de MF trafo's in m'n BX310A vervangen. Vóór het vervangen deed ie vrijwel niks erna kwamen er al 2 zenders zachtjes door, en na het afregelen heb ik weer een perfect gevoelige en selective BX310A :-)
Met de oude MF trafo 'geoefend' hoeveel de kerntjes konden hebben. Bij gebruik van de juiste trimsleutel is er niet zoveel aan de hand.

Ik moet toegeven dat het wel was waar ik aan dacht toen ik de oscillatie niet wegkreeg... maar ik was even ten einde raad.

Ik denk dat ik inmiddels weet welke fout ik heb gemaakt, zie mijn reactie op Ed's reactie. Ik heb de fout dus niet voor niks gemaakt...

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Gejank en brom uit het ontvangstdeel

door Paul Brouwer @, Haarlem, 25.07.2009, 22:42 (5599 dagen geleden) @ Laurens

Het gejank is wel wat verminderd en nu is ie helemaal jankvrij als ik de 2e ech4 vasthoud. De afschermlaag van beide ECH4's ziet er nog goed uit en heeft geen scheurtjes bij de voet...
Verder is de brom weg als ik het chassis en de ech4 vasthoud, maar de laag is echt perfect...

Dit is door Matthias al aangegeven. Een onderbreking in de afscherming.

Ik ben later nog eens onder het chassis gaan kijken of er wat ongewoons te zien was- één van de weerstandjes, de roosterweerstand van de eerste ECH4 (pin 7) heeft een zwarte brandplek. De weerstand meet ca. 250k ohm, de opdruk is niet meer leesbaar. 250k lijkt me wel een realistische waarde voor een weerstand op die plek, of toch niet?

Die weerstand van 250K aan pen 7 (=G2/4H) is veel te hoog. Moet ± 47K zijn.

Groet,
Paul

--
[image]

Gejank en brom uit het ontvangstdeel

door Laurens @, Zaandam, 26.07.2009, 08:36 (5599 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Dat eerste is al opgelost. Dat laatste zal ik even onder handen nemen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Gejank en brom uit het ontvangstdeel

door Paul Brouwer @, Haarlem, 26.07.2009, 20:34 (5598 dagen geleden) @ Laurens

Hallo Laurens,

Hoe zeker ben jij ervan dat het een Geloso-chassis is? Ik kan geen Geloso radio vinden met ECH4's.
Het MF van al de Geloso radio's die ik tegen ben gekomen was 467KHz.

Groet,
Paul

--
[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum