Over netsnoeren en netstekkers... (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 25.03.2008, 17:23 (5900 dagen geleden) @ Francesco

Hallo Francesco,

In hoeverre de snoeren en stekkers exclusief aan één bepaald toestel gekoppeld kunnen worden is na zoveel jaar erg lastig. En ik heb het idee dat tijdens de productie soms ook nog wel het een en ander gewijzigd werd.

Plano's: ik heb ze gezien met (zwart) tweelingsnoer en ronde bakelieten stekker of met aangegoten ronde haakse stekker. En met plat snoer met blauwe en bruine draad met extra kunststof (grijs) omhulling met aangegoten ronde haakse stekker.
In zeer veel van die stekkers op mijn toestellen is op een of ander moment in de geschiedenis het broodmes of ijzerzaag gezet om er hoekjes uit te zagen zodat het in een geaard stopcontact past.'

Dat verbaast mij toch ook enigszins dat dat nog zo vaak gebeurd is, want in vrijwel ieder huis hier in Nederland zitten nog de gewone ronde (niet geaarde) stopcontacten waar die stekkers zo in pasten. Die stopcontacten zijn ook nog steeds bij de bouwmarkt te koop, en pas sinds de laatste jaren zijn geaarde aansluitingen in nieuwbouw verplicht (ja toch? ben niet zo heel bekend met de huidige regelgeving op dat gebied).

Wellicht dat er onder het radiokastje een verlengsnoer met stekkerblok lag met randaarde o.i.d. of dat er toch nog zeer veel radio's in gebruik zijn gebleven in bijvoorbeeld bejaardenhuizen waar stopcontacten met randaarde wellicht al veel eeder hun intrede gedaan hebben.

Andere (oudere) typen radio's wordt het nog lastiger om een eenduidig antwoord hierop te geven. Ik zou het niet met 100% zekerheid durven zeggen.

Eind jaren 40 en jaren 50: ronde of platte bakelieten stekker?

Jaren 30: bakelieten (haakse) stekker van een wat forser model dan de latere versies ben ik enkele keren op dat soort toestellen tegen gekomen.

De platte eurostekker die tegenwoordig zo'n beetje overal aan zit, zit ook origineel aan mijn K6, dus die bestond eind jaren 60 dus ook al. En zal dus vast en zeker ook wel aan de latere radio's hebben kunnen zitten.

Maar nu heb ik ook een Erres uit 1935 gezien waar een platte bakelieten stekker aan zit zoals ik die in de jaren 50 en 60 zou plaatsen. Staat echter wel in het bakeliet 'ERRES' gedrukt, dus of die stekker is origineel uit de jaren 30, of er is later moeite (of toeval) gedaan om een Erres stekker aan een Erres toestel te monteren. Het netsnoer biedt hier weer geen houvast, dat is doorzichtig PVC tweelingsnoer.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum