Werking AVO buizentester type 160 (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 13.09.2009, 18:09 (5549 dagen geleden)
Bewerkt door Loek, 13.09.2009, 18:14

Hallo forumlezers,

Een paar weken geleden ben ik de gelukkige bezitter geworden van een AVO buizentester type 160 ook wel de koffer genoemd.

Op dit forum had ik veel verhalen gelezen over dit meetapparaat. Mede dank zij de informatie van Hein Ros is het me gelukt om in korte tijd de werking van deze tester te begrijpen. Wat me opviel tijdens mijn speurtocht was dat er wel veel informatie te vinden was, maar als je precies wil weten hoe de tester werkt dan was dit niet op eenvoudige wijzen te achterhalen.

Volgens Hein Ros zouden een aantal wijzigingen uitgevoerd moeten worden om de tester stabieler te maken. Achteraf moet ik vaststellen dat deze voorgestelde wijzigingen nuttig en zeker een verbetering zijn.

De belangrijkste wijziging was/is het vervangen van twee buisjes door vier gelijkricht dioden.
Het apparaat wordt daar veel stabieler door. Normaal zou ik bij het restaureren van een radio alles zo origineel mogelijk willen houden. Maar bij een meetapparaat, dat je nu nog steeds wil gebruiken, moet je toch kunnen vertrouwen op het resultaat. Als dat kan door een paar kleine veranderingen, dan moet je dat volgens mij ook doen.

Van de restauratie/aanpassingen zal ik later verslag doen op dit forum.

Nu zat ik alleen nog met de vraag of er nog iemand zit te wachten op een technische uitleg hoe deze tester werkt. Ik had voor mijn zelf alles opgeschreven en misschien hebben andere daar ook wat aan. Dus heb ik besloten om een poging te doen om te beschrijven (in spruitjes taal) hoe de tester werkt.

Dit is dus geen gebruiksaanwijzing daar zijn er al genoeg van. Het is ook geen herhaling van al het werkt dat Hein Ros gedaan heeft. Ik probeer op te schrijven hoe de tester intern technisch werkt en welke onderdelen belangrijk zijn voor de werking/nauwkeurigheid bij een bepaalde instelling of meting.

De hoofdonderdelen die ik nu onderken zijn:

1e
Instellen anode stroom
2e
Instellen negatieve roosterspanning
3e
Meten steilheid
4e
Meten gelijkrichtbuizen
5e
Meten isolatie tussen rooster, kathode, etc.
6e
IJken op netspanning

Als proef hieronder het verhaal over de instelling van de anodestroom. Als dit positief ontvangen word dan zal ik een poging wagen om ook de andere onderwerpen op deze manier te beschrijven. Als er geen behoefte aan is dan hou ik de informatie voor mij zelf. Uiteraard is opbouwende kritiek welkom en als het aanslaat dan hoop ik dat het geheel bij tips en trucks komt te staan.

INSTELLEN ANODE STROOM

Voor dat een buis getest kan worden moet eerst de verwachte anode stroom worden ingesteld.
Dit doe je op de AVO 160 met de schakelaar SW1 voor het bereik van 0 tot 90 mA en met RV4 voor het bereik van 0 tot 10 mA. Totaal is dus een maximaal stroom bereik van 100 mA mogelijk.

Voor gelijkrichtbuizen is de test anders deze wordt later behandeld.

Ook de anodespanning en schermroosterspanning moeten worden ingesteld. Maar zijn voor dit onderdeel van de beschrijving niet belangrijk.

In de stand “test” bij de AVO 160 wordt de anodestroom van de buis met behulp van de negatieve roosterspanning zo ingesteld dat de meter “nul “aangeeft. . Hoe de negatieve roosterspanningsinstelling werkt wordt later beschreven.

Verder moet nog worden opgemerkt dat de anodespanning als wisselspanning op de te testen buis wordt gezet. De buis dient eigenlijk als de gelijkrichter immers alleen de positieve helft komt in geleiding. Dus er is sprake van enkelfasige anode gelijkstroom.

In de volgende tekening is het totale stroomcircuit rood getekend. Ook is te zien dat met schakelaar SW6 de anode spanning wordt gekozen.

[image]

HOE WERKT DE MEETSCHAKELING OM DE METER OP- “NUL” TE ZETTEN.

Een afgeleide van de anode stroom is te meten over de belastingweerstand R10. Deze weerstand is 200 Ohm dus bij een maximaal te meten anode stroom van 100 mA staat er dus 20 Volt over deze weerstand en enkelfasig betekent dit dus een spanning van 10 Volt.

Voor de verklaring van de werking van de AVO 160 tester kunnen we steeds uitgaan van de halve waarde omdat ook alle andere gebruikte spanningen enkelfasig gelijkgericht zijn.

Dus meet je 50 mA met een externe meter tussen de anode, dan betekent dit in de praktijk dat er 100 mA loopt.

Een tweede stroomcircuit dat voor deze instelling belangrijk is zijn de weerstanden R15 tot en met R23 en RV4. Door deze keten die op het schema is aangegeven in het groen wordt door de 50 V transformator wikkeling en de dioden D1 en weerstand R6 een stroom verzorgd waardoor er over elke weerstand R15 –R23 en RV4 een spanning staat van 1 Volt. Deze spanning is enkelfasig gelijkgericht.

De draaispoelmeter wordt in de stand test in serie geschakeld met de spanning die staat over R10 en via allerlei schakelaars verbonden aan een deel of totaal van de weerstanden R15-R23 en RV4. Dit is in het schema aangegeven in het blauw.

Aan welk deel van de weerstandscombinatie hangt af van de te verwachte (en via de negatieve roosterspanning) ingestelde anodestroom van de te testen buis.

Bij verwachten van 100 mA is de meter dus over de gehele keten aangesloten en bij 0 tot 10 mA is dit alleen RV4.

Omdat de spanning over R10 (die een afgeleide is van de anodestroom) in tegenfase is met de spanning over de weerstandsketen R15-R23 en RV4, zal de meter op nul gaan staan als beide spanningen gelijk zijn.


Dus bij een ingestelde verwachte anodestroom van bijvoorbeeld 100 mA staat er 10 Volt over de gehele weerstandsketen en als de stroom door de te testen buis ook 100 mA is dan zal er over R10 ook 10 Volt staan (let op dit is de gemiddelde waarde zie ook eerdere opmerking).

Is dit niet het geval dan wordt via de negatieve roosterspanning de stroom door de te testen buis verhoogd of verlaagd tot de meter een “nul” indicatie geeft. In dat geval zijn beide spanningen gelijk.

Ter verduidelijking zie je hieronder een sterk vereenvoudigd plaatje waar de betrokken weerstanden voorgesteld worden als batterij bronnen. Ook is goed te zien dat de twee spanningen elkaar tegenwerken en dus bij “nul” indicatie de meting in balans is.


[image]

Verder zie je in dit plaatje nog een aantal weerstanden R14 en een combinatie van de weerstanden R24,R25 en R26. Deze weerstanden hebben voor dit meetprincipe geen belangrijke waarde. De meternauwkeurigheid van de meter zelf is voor dit deel van de meting ook niet belangrijk immers de meter is slechts een “nul” indicator.

De nauwkeurigheid van deze instelling wordt bepaald door de belastingsweerstand R10 en de juiste spanning van 1Volt per weerstand combinatie R24,R25 en R26.

In de service documentatie staat duidelijk hoe dit te controleren is kort samengevat:

De te testen buis Op nul in stellen met de door SW1 ingestelde verwachte anodestroom. De stroom via een onderbroken link meten tussen de anode en tester. Deze stroom moet dan de helft zijn (door enkelfasige gelijkrichting) van de te verwachte stroom.

Als de voorgestelde (door Hein Ros) wijzigingen zijn uitgevoerd dan is de buizen gelijkrichter vervangen door een dioden D1. Hierdoor is de stroom (in het groen aangegeven) iets hoger geworden omdat de gelijkrichtbuis een inwendige weerstand had van ongeveer 180 ohm en de dioden geen weerstand heeft.

De ingestelde anodestroom was bij mijn meter ongeveer 10 % hoger dan ingesteld met SW1 (mag max 5% afwijken). Dit is makkelijk op te lossen door in serie met de dioden D1 een weerstand op te nemen. Of R6 te verhogen in weerstand waarde. Bij mijn meter moest is 120 ohm bijschakelen om ruim binnen de 5% te komen.

Uiteraard moet voor deze waarde bepaling de aangeboden netspanning precies 230 Volt zijn.

Dit was het eerste deel ik hoop iemand er iets aan heeft graag hoor ik de reacties met vriendelijke groet,

Loek

PS
Helaas lukt het me niet om een scherpere afdruk te maken van het schema van de AVO 160. Misschien heeft iemand een exemplaar met hogere resolutie ?
Nu is het schema omgezet van TIF naar Bitmap en weer naar JPG.

Werking AVO buizentester type 160

door Philip @, ,s-gravenhage, 13.09.2009, 18:39 (5549 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek

Altijd heeft dit mijn intresse AVO op zich maar omdat je nog en dat geef je aan

Van de restauratie/aanpassingen zal ik later verslag doen op dit forum.

Wacht ik op dat verslag wat je later gaat doen .

Verder heb ik alles gecopieerd en in een file opgeslagen met jou verslag ga ik

er dan rustig even bij zitten ,radio aan maar op mijn gemak .

Ook kom ik hier dan op terug zeker als het een aanvulling is van eerdere

gegevens van Hein Ros en de inbreng van jou.

Tot dan met vriendelijke groet Philip.;-) ;-) ;-)

Werking AVO buizentester type 160

door hein, 14.09.2009, 05:57 (5549 dagen geleden) @ Loek

Dag Loek

uitstekende uitleg, om van het TIF-schema een JPG-tje te maken ga jet schema openen met Paint daarna opslaan als JPG-tje, zie het vervolg tegemoet.

groeten :-)
Hein

Werking AVO buizentester type 160

door hein, 14.09.2009, 08:59 (5549 dagen geleden) @ Loek

Hey Loek

na doorlezen van je verhaal staat vast dat bij aansluiten van b.v. een Avometer 8 tussen de LINK A1 na vervangen van de buisdioden door halfgeleiderdioden om uit te komen op de helft van de ingestelde anodestroom de afwijking hoog uitvalt en niet te verwonderen: normaal gezien is voor de VCM Mk.III hetzelfde meterschaaltje van toepassing maar dit is niet het geval en dien je inderdaad te gaan compenseren door aanbrengen van weerstanden in 1 of andere vorm, hiermede bedoel ik de meterschaaltjes van AVO (niet zijnde de voorganger ACWEECO) en geldt voor TYPE160 het meterschaaltje 14824-3 terwijl dit voor de VCM Mk.III het type 14824-4 is latere uitvoeringen bezitten over het meterschaaltje 14824-10 na ontvangst van berichten met bijlagen van de meterschaaltjes, ik bezit geen AVO buizentester en kan daarom niet aan de slag gaan om 1 of ander uit te pluizen en kan het zijn dat jouw redenering juist is


groeten :-)
Hein

Werking AVO buizentester type 160

door Philip @, ,s-gravenhage, 14.09.2009, 12:33 (5549 dagen geleden) @ hein

Hallo Beste Hein

Ik heb eigenlijk een vraag ,want dat zie je niet terug op een schema van AVO .

Het meterschaaltje 14824-3
voor de VCM Mk.III het type 14824-4
meterschaaltje 14824-10 .

Bij elk meterschaaltje behoord eigenlijk de oorspronkelijke meter met zijn gegevens.
Nu heb je die van af het begin de MK 1 tot de Vcm 163 met zijn twee meters .

Kan jij per meter aangeven wat de waardes zijn van elke meter die weer apart in een MK1 MK2 MK3 MK4 CVM 163 twee stuks de CT 160 enz .

Werkelijk ik ben benieuwd naar je antwoord .

Met vriendelijke groet Philip.;-) ;-) ;-)

Werking AVO buizentester type 160

door hein, 15.09.2009, 05:59 (5548 dagen geleden) @ Philip

Hallo Philip

hieronder de gegevens van de metertjes:

VCM Mk.I\II 440 uA met Ri van ca. 230 Ohm
TYPE160 30 uA met Ri van 3250 Ohm
VCM Mk.III 30 uA met Ri van 3250 Ohm
VCM Mk.IV 30 uA met Ri van 3250 Ohm
VCM163 50 uA met Ri van 2400 Ohm

groeten :-)
Hein

Werking AVO buizentester type 160

door Philip @, ,s-gravenhage, 15.09.2009, 07:21 (5548 dagen geleden) @ hein

Hallo Hein

Je bent een kei en ook nog super snel

Maar Hein de Vcm 163 heeft twee meters hebben ze alle bij dezelfde waarde .

Ik vermoed van wel ,maar vraag het toch maar even voor de zekerheid.

Met vriendelijke groet Philip.;-) ;-) ;-)

Werking AVO buizentester type 160

door hein, 15.09.2009, 07:37 (5548 dagen geleden) @ Philip

Hey Philip

volgens mij zijn de twee (2) metertjes toegepast in de VCM163 klasse 2 metertjes dwz de spanningsval van de metertjes max 100 mV (lees gevoeligheid metertje maal de inwendige weerstand) dus zijnde met Ri van 2000 Ohm, in de documentatie staat slechts de Ri van één (1) metertje vermeld zijnde 2400 Ohm en zit er zeker binnenin een serieweerstand met het meterspoeltje om uit te komen op een Ri van 2400 Ohm, per slot van rekening zijn torren-versterkers aanwezig omdat de VCM163 een gelijkstroomtester is :OK:

groeten :-)
Hein

Werking AVO buizentester type 160

door Philip @, ,s-gravenhage, 15.09.2009, 07:55 (5548 dagen geleden) @ hein

Beste Hein

Ik heb de VCM 163 gecalibreerd volgens zijn gegevens.

Er zitten maar drie instelpotmeters op RV 1 is voor de instelling cal stand
t.b.v. de steilheid .Werkt geheel via halfgeleiders.

RV 2 en RV 3 zijn twee instellers voor de negatieve voor spanning en dat doe je ook gewoon op de manier van de MK 4 dus instellen op de halve periode .
Ook de anodespanning met de knop om de eerste meter op de roode streep te zetten
net zo als bij de MK 4.

Natuurlijk kan het meetsijsteem op gelijkspanning werken met een versterker
naar het metertje toe ,maar dan wel naar het metertje voor de steilheid.

Overgens blijft het dan wel een wisselstroom tester in mijn gedachte ,eigenlijk net zo als de MK 4 en zijn calibreer-spanning die naderhand wordt ingesteld bij de MK 4 en die 100 volt gelijkspanning betreft en dat is weer gelijk aan de halve periode van 52,5 volt wisselspanning waar deze calibratie spanning overeen staat.

Met vriendelijke groet Philip;-) ;-) ;-)

Werking AVO buizentester type 160

door hein, 15.09.2009, 08:21 (5548 dagen geleden) @ Philip

Dag Philip

over model VCM163 weet ik bar weinig, kan niet langer mijn vrienden bereiken omdat ook deze mensen zitten met gezondheidsproblemen en daarom kan ik bijna niets gaan vertellen over dit model, sorry

groeten :-)
Hein

Werking AVO buizentester type 160

door Philip @, ,s-gravenhage, 15.09.2009, 10:33 (5548 dagen geleden) @ hein

Beste Hein

Alvast bedankt voor je antwoorden en als ik wat verder ben dan nu met deze tester en ook antwoorden heb op mijn vragen neem ik zo-als gewoonlijk kontakt met je op .


Met vriendelijke groet Philip.;-) ;-) ;-)

Werking AVO buizentester type 160

door Philip @, ,s-gravenhage, 17.09.2009, 11:42 (5546 dagen geleden) @ Philip

Hallo Hein

Bedankt nog voor je aanvulling via mail .

De AVO MK 4 wat ook een pracht tester is gaat nimmer weg .

Wel kan ik de revicie die ik voor een groot gedeelte al heb gedaan nu gaan afronden en een volledige doc erbij maken .

Met vriendelijke groet Philip.;-) ;-) ;-)

Werking AVO buizentester type 160

door Ed van der Weele † @, Zeist, 14.09.2009, 19:56 (5548 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Mijn tester moet ook hoognodig een 10.000 km beurt hebben ;-)
Al lang geleden heb ik van Hein daarvoor al de nodige informatie ontvangen (Bedankt Hein!), maar door tijdgebrek is het er nog niet van gekomen om de koffer eens grondig onderhanden te nemen.

Ik ben dus zeer geïnteresseerd in jouw bevindingen.
Alle berichten die ik over de AVO 160 tegenkom bewaar ik, zodat ik het later nog eens rustig kan teruglezen.

Werking AVO buizentester type 160

door hein, 15.09.2009, 04:49 (5548 dagen geleden) @ Loek

nogmaals Loek

er zijn twee (2) manieren om bij aansluiten van b.v. een Avometer 8 (gelijkstroominstelling) de helft van de stroom van 100 mA aan te wijzen, in de eerste serie testers was de waarde van weerstand R6 700 Ohm aan de lage kant en werd verhoogd naar 730 Ohm zodat een afwijking van max plus minus 5% te bereiken was, vervang je R6 door een instelpotmetertje van 1k wordt voldaan aan waarover je schreef, de tweede manier - toegepast in de VCM Mk.II - is de shunt R9 (10k) parallel over het metertje te vervangen door een weerstand van 8k2 met in serie een instelpotmetertje van 5k lijkt mij vervangen van R6 de beste oplossing

groeten :-)
Hein

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum