Stereolampje vervangen / 30 of 50 mA (Techniek Radio/TV)

door willem.deboer, 30.03.2008, 09:39 (5895 dagen geleden)

Ik heb een Telefunken Andante Stereo 101 gekocht op Marktplaats, inclusief de originele losse box voor stereo. Ding doet het prima, en verbazingwekkend wat voor geluid er uit komt :-)

Ik heb het defecte lampje vervangen voor de schaal en die van de stereo-indicatie, en om die laatste gaat het nu.

Op de achterkant staat dat er een 24 volt 0,03 ampère lampje in de stereo-indicatie moet. Nergens te vinden, maar wel 24 volt 0,05 amp. Die heb ik er nu in gedaan. De stereo-indicatie werkt prima, maar lijkt iets minder fel te branden dan je zou verwachten. Ik kan niet vergelijken met het origineel, die heb ik nooit gezien. Kan het kwaad voor de schakeling dat ik er een 50 mA in plaats van 30 mA in heb gezet? Ik zie vlak ernaast een transistor met koelplaat op de print, die zal er wel iets mee te maken hebben?

Overigens, het originele lampje is in de fabriek (?) ontdaan van de metalen schroeffitting en gelijmd tussen twee rechtop staande metalen soldeerpennetjes van ca 2 centimeter. De losse draadjes van de gloeidraad zijn vervolgens aan deze pennetjes gesoldeerd.
Ik heb het nieuwe lampje er met schroefdraad in gemonteerd op de volgende manier: draadje gesoldeerd aan pluspool van het lampje, isolatie van een stuk telefoonkabel over één van de twee pennen en daar het draadje aan gesoldeerd. Lampje in zijn geheel tussen de twee pennen geklemd en met de schroefdraad aan de niet geïsoleerde pen gesoldeerd. Zit waarschijnlijk beter dan het origineel.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum