Info Graetz Sinfonia 4R221 & Philips Reverbeo (Gezocht)

door Laurens @, Zaandam, 28.09.2009, 12:35 (5296 dagen geleden) @ Jeroen Baur

De philips heb ik hier zelf in gebruik als speakerset voor bij m'n PC, die hangt aan de bandrecorderingang.
De klank is uitstekend. Zeker de moeite waard om op te knappen. Voor een goed stereobeeld moet je er alleen recht voor zitten (niet zo'n probleem want hij staat bij mij vlak achter en boven mijn beeldscherm). Het geluid is zo goed dat je er gewoon serieus muziek op kan luisteren. Het geluid is tamelijk detailloos, da's jammer, maar dat maakt het wel bijzonder aangenaam om lang naar te luisteren zonder luistermoeheid.
Bij mij werkt helaas de FM niet helemaal lekker. Dat schijnt een gevoelig punt te zijn bij b7x14a's.
Philips Plano's zijn ontzettend degelijke toestellen. De kans is groot dat als ie in de jaren '90 nog werkte, dat ie het nu nogsteeds doet. Ik prik de meeste toestellen altijd gewoon meteen in het stopcontact. Na 'n minuut moet er geluid uit komen anders is ie stuk. Velen raden dat af omdat de elco's zich soms nog moeten herstellen. Ik ben van mening dat als het stuk gaat tijdens het inschakelen, dat het toch al onbetrouwbaar was. Elke paar minuten even voelen of de elco warm wordt. Zo ja: dan is de elco gaar. Als ie koud blijft is er niks aan de hand :)
Buizen kunnen flink wat hebben. Een slechte elco trekt niet zo snel een hele voeding mee de verdoemenis in.

De Graetz is weer een ander verhaal: als daar de elco gaar is, trekt die de seleengelijkrichter mee. Dat heb ik al eens ervaren. Dat had ik kunnen voorkomen door het toestel op de variac te zetten, de stroom door de gelijkrichter en de spanning te meten op de elco. Als de spanning dan niet opkomt, dan is het duidelijk dat er een kortsluiting is.
Een seleniumgelijkrichter opblazen wil je NIET. Dat ruikt zo ontzettend goor dat je er bijna van moet kotsen.

Een verhaal apart is de natte elco. Die gewoon altijd met respect behandelen. Uit het toestel halen, aan de hoogspanningsvoeding via 'n 1M weerstand en kijken hoe ie zich gedraagt. Als ie namelijk teveel lekt, kan er elektroliet uit komen spuiten en dat tast je chassis ontzettend aan.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum