Knuppel in het hoenderhok : werking van een buis (Techniek Radio/TV)

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 07.10.2009, 18:11 (5525 dagen geleden) @ Evert de Keijzer

Hallo Evert,

Als je van een transistor of een FET in gelijkstspannings situaties het vervangingsschema optekent met weerstanden, moet je ook een constante stroombron bij openemen. Bij buizen is dat in principe niet anders,

groetjes,
-=Kees=-


Hoe bedoel je dat Kees
Als je een constante stroombron opneemt is de belastingsverandering niet meer aanwezig

Nee, de buis zelf is de constante stroombron. De stroom verandert dus met de negatieve roosterspanning.
Voor de anodewerstand geldt dan ook dat de voedingslijn voor wisselspanning dan aarde is. Hier staan dus in het eenvoudige geval de inwendige weerstand van de buis zelf en de anodeweerstand dan parallel en kun je vrij eenvoudig dan de versterkeringsfactor en steilheid uitrekenen.

Wanneer je nog een niet ontkoppelde kathode weerstand opneemt, wordt de inwendige weerstand aan de kathode met versterkingsfacor µ vermenigvuldigd. De µ is dan in het ideale geval uit rekenen met de verhouding van de anode/kathode weerstand en µ van de buis zelf met ontkoppelde kathode. Dit is wat het hele uitgangsverhaal betreft in simpele vorm.

Aan de ingang van de buis zie je in principe alleen de weerstand van de lekweerstand zelf.

Ga je nog verder rekenen, dan komen in de inwendige capaciteiten van de rooster om de hoek kijken waarvan Cag vermenigvuldigd met µ en ook wat afhankelijk van de negatieve roosterspanning om de hoek kijken. Dit is o.a. meetbaar als je bijvoorbeeld een serieweerstand met het stuurrooster van bijvoorbeel 470K opneemt. Hiervan wil ik later wel eens meetbare bewijzen op het forum zetten.

groetjes,
-=Kees=-


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum