Merkwaardige fout in FM BX750a (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 02.04.2008, 12:48 (5891 dagen geleden)

Hallo Forumlezer,

Onlangs heb ik een BX750 op de werktafel gekregen, met een merkwaardige fout in het FM gedeelte. Het AM deel is prima en geeft geen problemen.

Het toestel speelt prima op FM, gedurende ongeveer 10 seconden. Daarna zwijgt de radio, terwijl de AVR spanning op het stuurrooster van de eerste FM buis (EF80)oploopt naar zo'n -26 volt. Gevolg is dat de buis geheel wordt dichtgeknepen. De spanning van de AVR is op dat moment overal erg hoog. Ook het afstemoog is volledig dichtgestuurd, alsof er een enorm sterke zender te ontvangen is. Helaas is dat niet zo.

Indien ik het stuurrooster van de EF80 aanraak met een meetpen, daalt de spanning tot ongeveer 1,8 volt en speelt de radio prima. Dat wil zeggen tot ik de meetpen weghaal, dan houd het op. De andere meetpen hoeft net pér sé met massa verbonden te zijn, dit maakt geen verschil. De voeding-, anode-, en schermrooster spanningen zijn goed. De vorige eigenaar heeft het toestel voorzien van nieuwe buizen, die op de tester geen problemen laten zien (gewoon nieuw)

Heeft iemand een goede suggestie wat er mis zou kunnen zijn?

Alvast bedankt voor het meedenken,

Leo Snoeren

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum