gelijkrichters en AVO 160 (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 21.10.2009, 22:42 (5654 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Je hebt 2 testen gedaan, begrijp ik. Zowel de test met behulp van de Funke kaart als de meting waarbij je de stroom meet bij een spanning van 30 volt over de buis zijn slechts z.g. stroomtesten. Je meet daarbij alleen de stroom onder arbitraire condities, en dat zegt niet zoveel.

Klopt. Bij relatief lage spanningen dus.

De eerste test was die door de buis als diode te schakelen en volgens de grafiek zoals hieronder te testen. De anodespanning (DC) had ik toen opgevoerd tot een bepaalde waarde (30V), en de stroom gemeten.
[image]

Die zou voor een 1805 bij 30V 46mA moeten zijn, dit uiteraard ook even met een 1805 uitgetest. En uitgaande dat de 506 niet zo heel veel afwijkt van een 1805.

Ik zal proberen een en ander te verduidelijken aan de hand van de Philips buiskarakteristieken. Volgens deze gegevens loopt er door een goede 506 buis een stroom van circa 8 mA bij een spanning van 30 volt, zie de rode lijn:

[image]

Zoals ik dit begrijp, is dat de uitgangsspanning bij nullast ongeveer 210V is. Bij genoemde belasting van 8mA van de schakeling zoals hieronder weergegeven, zakt die spanning dan 30V in naar 180V. Bij een wisselspanning op de anoden (trafospanning) van 2x 150V.
[image].

Die schakeling heb ik zojuist nagebouwd en wat aan de buis gemeten.

Zonder belasting (Io= 0mA) en 150V trafospanning (gloeispanning via 2x 2V loodaccu) is de uitgangsspanning Vo bij de 506 ongeveer 200V. Idem voor de 1805 die ik als vergelijk gebruik.

Sluit ik als belasting een 7W gloeilampje aan, dan Io= 30mA en Vo = 142V met de 1805. Eigenlijk best mooi volgens de grafiek voor de 506.
Met de 506 meet ik Io = 15mA en Vo = 46V. Waarbij opgemerkt dat deze waarden langzaam aan wat oplopen tijdens de test.

Jij meet 7 mA, dat is op zich dus geen vreemd resultaat. Maar dit is slechts een stroommeting, en dit is geen emissiemeting. Immers, ook een ernstig versleten buis van het type 506 zal in het algemeen gesproken nog wel een stroom van 7 mA kunnen leveren. Je meet dus wel een stroom, alleen kan en mag je hieruit niet de conclusie trekken dat de buis "flink door de mand valt".

Met behulp van de getoonde karakteristiek en de losse voedingen zou je een meting kunnen doen waarbij je de spanning over de buis zover opvoert dat er een stroom van 40 mA gaat lopen (enkele diode). Bij deze stroom meet je bij een goede buis ongeveer 88 volt. Deze meting zegt wel iets over de mate van slijtage aan de kathode.

Dat ook gedaan met mijn Delta E0300-0.1 gelijkspanningsvoeding op 40mA stroombegrenzing ingesteld. En dan de spanning opdraaien. Ik moest in eerste instantie tot ver boven de 200V gaan om de stroom op 40mA te krijgen. Toen trad de stroombegrenzing in werking, en viel de spanning terug naar een lagere waarde. Na enige tijd stabiliseerde die zich rond de 70-80V bij 40mA.
Echter na testen van de tweede diode in de buis, weer het zelfde verhaal. Het resultaat was niet blijvend.

Wel daarna de buis nog een keer op de Funke getest, en nu zijn de resultaten wel wat beter, maar nog zeker niet geweldig.

Door de tests (en mogelijk wat misbruik tijdens de meting om er 40mA uit te persen) is de kathode wellicht (tijdelijk?) weer ietsje wakker geworden.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum
[x]
[*]