voedingsspanning voor Philips 2502 (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.04.2008, 13:18 (6036 dagen geleden)
Bewerkt door Matthias Meijer, 09.04.2008, 13:45

Hallo,

Ik kom net bij de modelbouw winkel (en de naastliggende electronica zaak) vandaan waar ik gevraagd had naar een 2V (of 4V) loodaccu.
Het bekende verhaal: bij beide zaken staat men je raar aan te kijken en krijg je de mededeling dat er alleen 6V of 12V verkocht wordt.

Met name van de modelbouwwinkel vond ik het raar, omdat 2V een gangbare accu is in dat wereldje.

Dus maar even op internet gezocht, en daar zijn zat leveranciers te vinden die wel een 2V accu kunnen leveren (10 euro voor een 10A exemplaar). Twee in serie en ik heb 4V voor de gloeistroom van een Philips 2502.

Lijkt mij de beste oplossing, zo werd het vroeger ook gedaan. Of heeft iemand een beter idee (4V uit een trafootje met LM317 stabilisator kan uiteraard ook)?

Dan nog het volgende: voor de negatieve roosterspanning wordt in dit toestel gebruik gemaakt van een interne batterij met enkele aansluitingen. Op de site van John Hupse staat daar een mooie foto van.
Nou zou dat bakje alleen thuis horen in toestellen met serienummers 10000 en hoger. De mijne heeft een serienummer in de buurt van de 5000, dus dan zou er een oplossing met losse zaklantaarnbatterijen in moeten, zoals in de handleiding voor de 2501 en 2502 beschreven staat.

Heeft iemand wellicht een foto van hoe zo'n batterij er dan uit ziet? En wat de afmetingen daar van zijn? De tekening in de handleiding helpt wel een beetje, maar een 'echt' voorbeeld is toch altijd nog beter.
En zijn die zaklantaarnbatterijen van 80 jaar terug nog steeds hetzelfde als de huidige 4.5V exemplaren?

Groeten,

Matthias

[image]

voedingsspanning voor Philips 2502

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 09.04.2008, 16:14 (6036 dagen geleden) @ Matthias Meijer

De oplossing met een 4 volts loodaccu is het mooiste omdat die in 1927 ook werd gebruikt. Eventueel kan je ook 3 moderne Ni-MH oplaadbare cellen gebruiken, deze zijn in uitvoeringen tot zo'n 8 Ah verkrijgbaar. Goed voor een speelduur van 25 uur.

De NRS batterij die is samengesteld uit 4 platte batterijen (je kan ze nog steeds kopen, het zijn precies dezelfde batterijen) is iets groter dan de kant-en-klare batterij. Dat komt door de elastiekjes, tussenschotjes met kontaktveertjes en de prespaanplaatjes rondom, die nemen natuurlijk ook ruimte in. Het geheel zit weer in een metalen bakje. Het beste lijkt me om eerst de 4 batterijen te kopen, en de tussenschotjes etc. op maat te knippen. Dan pas de maat nemen voor het metalen bakje en controleren of het geheel nog in de radio past.

--
http://www.hupse.eu/radio

voedingsspanning voor Philips 2502

door Henk Geurds @, Wijchen, 09.04.2008, 16:53 (6036 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Matthias,

Die 2 volts accu's zijn zeer goed bruikbaar voor dit soort ontvangers, ikzelf gebruik al vele jaren deze 10Ah accu's ook voor ontvangers met helgloeiers waarbij het stroomverbruik ruim 2Amp. is.
Ook ik moet nog een neg.roostersp.batterij maken voor mijn 2502, als je nog andere tips tegen komt dan die John Hupse al eerder beschreven heeft, houd ik me aanbevolen. Veel succes; Henk Geurds

voedingsspanning voor Philips 2502

door Maarten Gudde @, Randwijk, 09.04.2008, 17:54 (6036 dagen geleden) @ Matthias Meijer

hier heb je een foto van een battarij van een 2502
groetjes, Maarten Gudde[image]

voedingsspanning voor Philips 2502

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 10.04.2008, 20:40 (6035 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo,

Een ieder bedankt voor zijn antwoorden en foto's. Vandaag ben ik op pad gegaan voor onderdelen om een roosterspanning batterij te maken.

Eerst de batterijen. Bleek nog niet zo heel gemakkelijk te zijn om die te pakken te krijgen, zeker een stel Philips exemplaren niet. Eerst maar de wat meer gespecialiseerdere zaken geweest. Lokale elektroboer had wel 4.5V blokken, maar de houdbaarheidsdatum liep erg tegen het eind aan, bij Handyman kostten ze 6 euro het stuk (beide GP). Uiteindelijk toen ik langs de Halfords liep zag ik in mijn ooghoeken wat van die groene blokken hangen achter de toonbank. Gelijk de hele voorraad van precies 4 stuks meegenomen.
De HEMA had ook nog rekken vol (en goedkoop) maar dan weer geen Philips batterijen. Al zegt dat uiteraard helemaal niks waar ze vandaan komen, is wellicht alleen maar een stickertje plakken. Gaat om het idee.

Dat pertinax/presspan spul voor het bakje kennen ze hier overigens helemaal nergens, volgende week maar eens naar Twenthe of Stuut in Den Haag.

Loodaccu's bestel ik maar via een modelbouw webshop. 10 euro voor een 2V 10Ah accu.

Hierbij dan nog een fotootje hoe het in de 2502 past. Nog ruimte zat om zo'n bakje te maken.

[image]

En voor de serienummerjagers: het is nr 5009

[image]

Groeten,

Matthias

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum