Oude "glorie" in nieuw jasje. (Algemeen)

door Bert V. @, Amstelveen, 23.01.2010, 20:18 (5350 dagen geleden)

[image][image]
Er blijkt onder de wat ouderen onder ons, waaronder ik mijzelf toch ook mag rekenen, behoefte te zijn om toch weer eens een buizenversterkertje te maken zoals zij vroeger ook wel eens gebouwd hebben, (althans zo begrijp ik uit enige tijd geleden gepostte berichten).
Met dat idee speelde ik al geruime tijd, en mijn keuze is gevallen op de toentertijd bekende Viddeleer-versterker waarmee ik vroeger veel succes had. Deze versterker was in de vijftiger jaren vooral bekend om zijn, voor dié tijd, unieke toonregelschakeling en eigenschappen wat betreft "HiFi", en dat voor een toch énkele EL84 eintrap.
Ik wilde deze versterker toch ook weer eens bouwen, maar dan een stereo-versie; onderdelen waren vrij makkelijk bij elkaar te sprokkelen, maar om aan de betreffende spoelen te komen bleek toch een probleem. Maar na veel geduld en navraag op diverse sites wist ik toch twee combinatie-spoelen te bemachtigen, (met dank aan Ouwe Schipper en een andere oplettende lezer), waarvan bij één exemplaar de lagetonenspoel onderbroken bleek te zijn, (maar dat heb ik gelukkig weten te verhelpen).
De uitgangstrafo's, dat was een ander punt; voor betreffende versterker was een speciale trafo ontworpen, maar om zo'n trafo te laten wikkelen, en nog wel 2 stuks, dat zou toch wel begrotelijk worden.
Ik heb daarom gekozen voor twee stuks U72, waarvan ik gelukkig nog twee stuks al die tijd bewaard heb, en die toch ook mooie specificaties hebben, en prima zijn aangepast aan de EL84.
Ik had nog een leuke behuizing overgehouden van mijn laatste werkkring, en heb daar het hele spul in opgebouwd. De ruimte was te beperkt om daar ook de voeding in onder te brengen (2 trafo's en een smoorspoel),met tevens kans op bromproblemen, en heb deze voeding daarom ondergebracht in een externe behuizing, en dat heeft prima uitgepakt.
Als "aardigheidje" heb ik een eenkringertje ingebouwd, en heb nu nog genoeg ruimte over voor wat andere schakelingen zoals bijv. een Tweamz o.i.d.
De versterker is erg stil (géén ruis of brom) en speelt boven verwachting. Met vriendelijke groet. Bert[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum