Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 24.01.2010, 13:48 (5417 dagen geleden)
Bewerkt door Loek, 24.01.2010, 14:44

Hallo forum lezers hier een verslag over de reparatie van de Plano radio type B7x43A.
Dit verslag gaat meer in op de reparatie en afregeling van de sterodecoder.

De radio heb ik al jaren op mijn hobby zolder in gebruik. In de loop van de jaren ging de radio steeds meer achteruit in geluidskwaliteit. Eerst ging het stereo lampje uit, en daarna werd het geluid steeds doffer.

Dit laatste werd veroorzaakt door dat beide eindbuizen (EL84) op het stuurrooster via een interne weg in de buis een positieve spanning kregen. Hierdoor liep ook de anodestroom erg op en uiteindelijk zakte de hele spanning in de radio zodat alle andere instelpunten ook niet meer correct waren. Ook de uitgangstransformatoren werden warm, gelukkig is er uiteindelijk niets beschadigd. Dit verschijnsel is ook al eerder op dit forum besproken.

Hierna was het de beurt aan de streodecoder. Ik had al gelezen op het forum dat meestal de kleine elco’s in de decoder en op de stuurprint voor de stereo-indicatie geen capaciteit meer hadden.

Dit was inderdaad bij mijn decoder ook zo, er waren zelfs twee elco’s bij die volgens mij ooit gelekt hadden en daardoor had ook nog een papiercondensator (C213) op de uitgang van de decoder een volledige sluiting.

Meestal is het zo dat je moet afblijven (als dit niet strikt noodzakelijk is) van de instelling van de spoeltjes. Maar ja staan ze nu optimaal afgesteld of kan het toch beter?

Daar begon dus het probleem ik kon met een officiële trimschroevendraaier alle spoeltjes bewegen op één na. Je blijft het proberen ook met iets anders van ijzer en ja hoor dan is het moment daar dat er gruis in de opening van het spoeltje zit.

Helaas kon je het spoeltje niet bereiken via de achterkant dus heb ik voorzichtig het spoeltje van de print gehaald. Ook toen kon ik niet goed bij de achterkant van de kern komen en heb ik het huisje van de spoel verwijderd. Daarna lukte het om de kern via de achterkant te verwijderen. Je denkt dan, zo dat is mooi gelukt en nu even in elkaar zetten en klaar is kees!!
Maar toen ging het fout ineens had ik een spoeltje met vijf gebroken draadjes in de ene hand en vijf soldeerpennen in de andere hand. Het was niet mogelijk om de draadeindjes te verlengen en dus was het over.

[image]

Gelukkig hebben we dit forum en was Franc zo vriendelijk om mij een “sloop” decoder gratis te leveren.

Op het forum had ik ook al gelezen dat er behoefte was aan een afregel procedure voor deze decoder. Uiteindelijk blijkt deze er wel te zijn van Philips onder de naam SERV-O-MECUM radio TB-E-6. Deze heb ik via dit forum zeer snel van Willem Nijboer gekregen. In dit blad staat eigenlijk alles over hoe je decoder moet afregelen. Uiteraard heb je dan wel een stereo-coder nodig.

Door mijn werk in een ver verleden ben ik nog steeds een beetje meetapparatuur gek. Dat wil zeggen dat ik eigenlijk alles wat je kunt meten ook wil meten. Bij het afregelen van deze stereodecoder heb ik eerst alle handelingen uitgevoerd zoals John Hupse heeft beschreven.
********************************************************************************
[image]

********************************************************************************
Dus afgeregeld op een zender en de instelling voor de kanaalscheiding (potmeter R213) in het midden. Hierna heb ik de radio beluisterd en eigenlijk klonk het best goed. Er was duidelijk een ruimtelijk effect te horen. Maar ja kon dit beter?

Om de decoder te kunnen afregelen met meetapparatuur heb je een gedefinieerd stereo-signaal nodig.

Op dit forum is dit ook al eens besproken en een mogelijkheid zou zijn om een FM-transmitter te gebruiken die toegepast word in de auto om bijvoorbeeld een IPod af te kunnen spelen op je FM-autoradio. In dit apparaat zit een stereocoder en een FM-zender.

Ik heb een dergelijk apparaat gekocht voor 10 Euro zie foto

[image]

Hier na ben ik gaan meten rechtstreeks op de uitgang van de stereo decoder met een hoogohmige (10M ohm) meter.

De kanaal scheiding was erg slecht dus bij zenden op bijvoorbeeld alleen links komt er op rechts ook een signaal uit dat 15 dB lager is. Volgens de Philips specificatie moet deze minimaal 30dB zijn.

Lag dit nu aan de decoder of aan het FM stereo zendertje? Met behulp van een selectieve niveau meter met een bandbreedte van 20 Hz heb ik de totale frequentie karakteristiek gemeten die op de ingang van de decoder wordt aangeboden. Deze moet er uit zien volgens onderstaand plaatje

[image]

Bij dit zendertje klopte de onderlinge verhoudingen van het frequentiespectrum totaal niet en wat nog erger was de piloottoon en daarbij alle afgeleide frequentie componenten wijken 500 Hz af.

Ik heb dit zendertje nog open gemaakt en gekeken of ik nog iets kon doen aan de afwijkende pilootfrequentie. Er zat een kristalgenerator in met een frequentie die na delen wel de juiste piloottoon zou moeten geven. De frequentie op het kristal was juist, dus waarom het geheel toch zo afwijkt is me een raadsel.

Het blijft dan bij toch kriebelen ik moet weten wat de meetwaarde zijn (dit is de meetapparatuur tik).

Dus ben ik op zoek gegaan naar een beter stereo-coder. Er stond er één op marktplaats, maar voor één meting en dan 199 euro startprijs bieden?

Op zaterdag 23 januari was er een Veronbeurs in de Schalm in Apeldoorn en ja hoor daar stond een zeer professionele stereo generator de Leader 3214 voor een leuke hobby prijs. Dus direct gekocht zie foto.

[image]

Helaas heb ik van deze generator nog geen specificaties, maar voor een soortgelijk type is de kanaalscheiding 55 dB. De eis van Philips is minimaal een generator met een kanaalscheiding van 35 dB of meer

Met deze generator ben ik verder aan de slag gegaan. Hier na geef ik aan wat de resultaten zijn in volgorde van:

1e Gemeten volgens methode John Hupse dus op gehoor en met normale universeelmeter (hoogohmig)

2e Gemeten volgens methode John Hupse dus op gehoor en met een selectieve niveau meter met bandbreedte van 20 Hz (brom en ruis worden nu niet mee gemeten)

3e Gemeten volgens Philips methoden en alleen de Potentiometer gebruikt voor gecorrigeerde optimale kanaal scheiding. Gemeten selectief met bandbreedte van 20 Hz

4e Gemeten volgens Philips methoden en zowel de Potentiometer en spoel S104 gebruikt voor gecorrigeerde optimale scheiding. Gemeten selectief met bandbreedte van 20 Hz. De spoel S104 was al op piek afgesteld dit is echter een kleine verdraaing om de fase van het 38 KHz signaal te corrigeren.

5e Gemeten volgens Philips methoden en zowel de Potentiometer en spoel S104 gebruikt voor gecorrigeerde optimale scheiding. Gemeten met standaard universeelmeter bij het resultaat komt dan een ruis/brom component.
De spoel S104 was al op piek afgesteld dit is echter een kleine verdraaing om de fase van het 38 KHz te corrigeren.


De meetresultaten:

METING 1
L>R 15dB
R>L 15dB

METING 2
L>R 16dB
R>L 16dB

METING 3
L>R 26dB
R>L 26dB

METING 4
L>R 31dB
R>L 31dB

METING 5
L>R 27dB
R>L 27dB


De conclusie is hoewel je het nauwelijks waarneemt is de kanaalscheiding dus een stuk verbeterd wanneer je de afregeling uitvoert met de juiste apparatuur. Wat mij ook opviel was dat de invloed van de instelpotentiometer (R213) erg groot was in een een heel klein regelbereik.

Als iemand zijn stereo decoder ook precies wil afregelen dan stel ik de generator daar graag voor beschikbaar. Bijvoorbeeld op een NVHR reparatie dag of bij mijn thuis. Je moet dan wel e.a. voorbereiden (bijvoorbeeld elco’s vervangen spoeltjes voor afregelen). Ook moet de galm-veer indien aanwezig verwijderd worden deze zit voor de decoder.

Met vriendelijke groet,

Loek

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door Frans @, Bredene (België), 24.01.2010, 16:45 (5417 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Mooie uiteenzetting dat je hier gedaan hebt.
Die doc (SERV-O-MECUM radio TB-E-6)voor het volledig afregelen van deze stereodecoder zou mij ook wel interesseren zou het mogelijk zijn daar een
scan van te krijgen?
Ik heb al gezocht op het net maar niets gevonden.

Groeten Frans,

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door Loek @, Exloo, 24.01.2010, 20:19 (5417 dagen geleden) @ Frans

Hallo Frans,

Zie je E-mail

Met vriendelijke groet,

Loek

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door Nico den Haak, 24.01.2010, 17:23 (5417 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Interessant en goed onderbouwd verhaal. Ik heb inmiddels ook zo'n leuke plano met twee maal AM3800 speakers en stereodecoder gekocht, waar uiteraard de decoder niet van werkt. Vooraf zal ik echter eerst de decoder technisch in orde maken, alvorens enige afregelingen te doen.

Mooie en duidelijke bijdrage,

Groet,

Nico den Haak.

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door Jampie, 24.01.2010, 20:47 (5417 dagen geleden) @ Loek

SERV-O-MECUM radio TB-E-6 Zou dit ook in de schematheek opgenomen kunnen worden zodat het voor iedereen toegankelijk is?:-)

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.01.2010, 10:04 (5416 dagen geleden) @ Jampie

De Philips serv-o-mecum documentatie voor het afregelen van zowel AM als FM ontvangers is te vinden in de NVHR online bibliotheek. Met dank aan Maurice Hamm.

Zie NVHR online bibliotheek of ga naar de schematheek en klik op "Online bibliotheek"

--
http://www.hupse.eu/radio

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door Onno ⌂ @, 24.01.2010, 21:35 (5416 dagen geleden) @ Loek

Goed verhaal Loek. Interessant.

--
Vriendelijke groeten,
Onno

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door kris @, Gent België, 25.01.2010, 22:36 (5415 dagen geleden) @ Onno

prachtig verhaal, maar staar je niet blind op de cijfers want zowat alles heeft invloed op de schakeldecoder, bvb de signaalsterkte beînvloed de bandbreedte van het middenfrekwent, die op zijn beurt de faze tussen som , piloot en verschilsignaal zal veranderen. daarom is het belangrijk uit de generator een realistisch signaal te halen (niet te sterk) en de decoder op verscheidene frekwenties te testen en te regelen om zo tot een optimale scheiding met minimum vervorming en overspraak te komen.
Alvorens de decoder aan te pakken steeds het middenfrekwent en de fm demodulator nameten indien mogelijk. Hun juiste afregeling bepaald voor een groot ook de prestaties van de decoder.

groeten

Kris

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door Loek @, Exloo, 26.01.2010, 10:51 (5415 dagen geleden) @ kris

Hallo Kris,

Het klopt wat je zegt daarom heb ik de decoder gemeten in de radio dus inclusief alle mogelijke beïnvloedingen. Ook heb ik gemeten met een laag (antenne) ingangssignaal en een hoog signaal (bijna geen uitslag en vol op afstemoog). Ook heb ik gemeten met de twee modulatie diepte van 22,5 en 75 KHz. De resultaten bij 22,5 KHz zwaai waren iets slechter.

Met vriendelijke groet,

Loek

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door kris @, Gent België, 26.01.2010, 20:35 (5415 dagen geleden) @ Loek

Loek, nog een vraag: Hoe voor je de selectieve niveaumeting uit? met een AC voltmeter met ingangsfilter, of een PC applikatie voor de audiokaart, of nog anders?

groeten

Kris

Verslag afregelen Plano B7X43A stereodecoder

door Loek @, Exloo, 27.01.2010, 10:59 (5414 dagen geleden) @ kris

Hallo Kris,

Ik gebruik hier voor een selectieve niveaumeter van Anritsu type ML422B1. Deze meters werden in het analoge tijdperk zeer veel gebruikt bij telecombedrijven dus ook bij KPN. Deze meter werkt van 50 Hz tot 30 MHz met bandbreedtes van 20Hz, 300Hz, 1,4KHz, 3KHz en ook zonder filter. Ze zijn zeer nauwkeurig (binnen 0,1 dB binnen het hele bereik. Met een niveau bereik van +20 tot - 130dB.

[image]

Deze meters zijn ideaal voor o.a. het meten van harmonische vervorming en overige zaken die een laag niveau hebben. Het valt me op dat onder de radio hobbyisten er vaak weinig interesse is voor dergelijke meters, terwijl je er heel veel mee kan doen. Tegenwoordig zijn deze meters voor een luttel bedrag te koop. Vroeger was de nieuwprijs 45.000 gulden. Je hebt ook uitvoeringen van Siemens en Wandel & Golterman (SPM60). Deze zijn vaak wat minder digitaal uitgevoerd dus met gewone meters.

Het grappige is dat ik van bijna alle selectieve niveaumeters een prototype keuringen heb uitgevoerd voordat PTT/KPN deze meters ging kopen. Hierna heb ik ze ook gerepareerd en gekalibreerd.

Met vriendelijke groet,

Loek

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum