Philips 209U (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 07.02.2010, 18:08 (5413 dagen geleden) @ Frank2507
Bewerkt door Hans Op den Camp, 07.02.2010, 18:29

Hallo Frank,

De 209U is altijd één van mijn voorkeurstoestellen geweest evenals de 203U, 204U en 208U. Ik verzamel deze toestelletjes al bijna 25 jaar en heb er al ontelbare van gerepareerd en ze ook totaal gerstaureerd. Dus ook het bakeliet van de kast.

Je schrijft dat je eigenaar bent geworden van een volledig restauratieproject en ik vraag me af wat je dan allemaal wilt restaureren aan jouw 209U radio.

Kijk, je kunt alles wel rüchsichtslos gaan vervangen, zoals de bedrading, alle teercondensatoren en de voedingselco's maar dan blijft er in mijn ogen een totaal versleutelde oude radio over, ontdaan van al zijn authenthieke onderdelen. Waarvan weinig meer oorspronkelijks aan zit dan het bakelieten kastje en die een verzamelaarswaarde van 0,0 heeft.

Deze discusssie ben ik al zo vaak aangegaan op dit forum en iedere keer opnieuw begint deze discussie weer opnieuw. Maakt niet uit, ik heb geduld.

Kijk eerst eens voorzichtig met een variac wat de radio doet. Heel vaak valt me op dat deze toestelletjes nog steeds prima spelen. Vooral wanneer ze met een variac weer aan de netspanning zijn gewend na lange tijd stilstand.
Wat kleine vervangingsmaatregelen zijn uit voorzorg een prima idee, zoals de (teer)koppelcondensator C83 tussen de eindbuis en de voorgaande versterkerbuis. Ook de ontkoppelelco C75 van de eindbuis en de ratelcondensator
C110 en verder zou ik de radio als deze nog goed speelt helemaal laten zoals hij is.

Frank, ik heb hier nog een Philips 204U uit 1944 met herrijzend Nedeland op de schaal en dat ding is helemaal origineel en speelt als nieuw. Daar ga ik echt niks aan vervangen wat niet nodig is want daarmee doe je de originaliteit en de waarde van je radio echt te kort. Geloof deze oude verzamelaar maar ;-)

En die oude bedrading met een isolatielaag van natuurrubber: gewoon niet aan zitten of aan buigen. Dan is er niks aan de hand. Hoogstens de draden naar het schaalverlichtingsampje vervangen. Want daar wordt wel aan gebogen bij vervanging van het lampje.

Wat vaker defect is bij deze oude toetellen dat is de C1 - C2 afvlakelco. Zie daar voor tips en trucs om die te reviseren! Als ik e.e.a. niet duidelijk heb uitgelegd, mail gewoon even, voor dat je het hele toestel overhoop haalt ;-) dat zou zonde zijn.

Groeten, Hans

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum