verschil variometer/variocoupler?? (Techniek Radio/TV)

door freddy vercruyce @, 06.03.2010, 20:59 (5376 dagen geleden)

Hallo

Bij nakijken van wat oude schema’s (begin jaren 20 ) zie ik uiteraard verschillende terukoppel spoelen(variocouplers) maar ook variometers .Dat het beide in principe terugkoppelingsspoelen zijn en dat de variometer twee spoelen zijn welke in serie staan( wat niet het geval is bij een variocoupler ) meen ik begrepen te hebben maar wat was dat het wezenlijke verschil in deze spoelen qua funktie en ook qua plaatsing in het circuit?Ik zie bijvb dat de variometer in het hf (antenne ) gedeelte gebruikt word en ook na de detektor die dan de éérste koppeltransfo bediend.. Voor de detektor maakt men in de schema’s die ik tot nu bekeek van de variocoupelaar gebruik en niet van een variometer. Hoe zit dat nu juist. Wat waar gebruiken en waarom?Wie weet het Groeten Freddy

verschil variometer/variocoupler??

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 06.03.2010, 21:30 (5376 dagen geleden) @ freddy vercruyce

Een variometer bestaat uit twee spoelen die je ten opzichte van elkaar kunt verdraaien. Meestal staat 1 spoel vast, en verdraai je de andere (stator en rotor). Omdat de spoelen in serie of parallel geschakeld staan levert het verdraaien van de rotor een verandering van de totale zelfinductie op.

Een variocoupler is in wezen hetzelfde ding, maar het heeft een andere toepassing. Bij de coupler staan de spoelen niet in serie of parallel, maar wordt het onderdeel gebruikt als transformator. Hierbij kan de koppelfaktor worden gevarieerd door de rotor te draaien.

De variometer wordt meestal toegepast als een variabel element van een LC kring. Je stemt de kring dan af met behulp van de variometer.

Als je een h.f. trafo nodig hebt waarvan de koppelfaktor instelbaar moet zijn gebruik je de variocoupler. Voorbeelden hiervan zijn antennekoppelingen, terugkoppelingen en middenfrequent transformatoren met een instelbare koppelfaktor.

--
http://www.hupse.eu/radio

verschil variometer/variocoupler??

door freddy vercruyce @, 07.03.2010, 07:33 (5375 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John

Ik had op deze site http://www.makearadio.com/misc-stuff/variometer.php
reeds wat info gevonden en daar stond dat een variometer twee spoelen in serie waren. Nu blijkt het ook mogelijk te zijn dat ze parrallel geschakelt zijn volgens jouw bijdrage

‘’A variometer has two coils that are wired in series. When the shaft is rotated, the inductance will go from being additive to subtractive.’’

Je schrijft

‘’De variometer wordt meestal toegepast als een variabel element van een LC kring. Je stemt de kring dan af met behulp van de variometer.’’

Mijn vraag: waar Waar zit dan de lc kring in het schema dat ik hier bijvoeg?
[image]

verschil variometer/variocoupler??

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.03.2010, 09:14 (5375 dagen geleden) @ freddy vercruyce

Bij Franse ontvangers zie je heel vaak dat de h.f. buis via een weerstand 70 Kohm is gekoppeld met de detector, zo ook bij deze Vitus. Verder wordt hier teruggekoppeld over 2 buizen, dit werd zo gedaan omdat de toegepaste TM buizen maar weinig versterken en een terugkoppeling over 1 buis meestal geen bevredigende resulaten geeft.

Een terugkoppeling over 2 triodes leidt echter tot vrij grote faseverschuivingen, vooral bij PO ontvangst. De optioneel aan te sluiten variometer dient er voor om de fase handmatig te kunnen corrigeren zodat een beter terugkoppeleffect wordt bereikt. De buis- en bedradingscapaciteit plus de inwendige weerstand van de h.f. buis zorgen in combinatie met de variometer voor deze correctie. Bij GO ontvangst is een dergelijke correctie meestal niet nodig.

De variocoupler links in het schema verzorgt de terugkoppeling. De terugkoppeling is tevens grof instelbaar met de 3-standen schakelaar gemerkt "rechts".

--
http://www.hupse.eu/radio

verschil variometer/variocoupler??

door freddy vercruyce @, 07.03.2010, 12:42 (5375 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John

‘’Een terugkoppeling over 2 triodes leidt echter tot vrij grote faseverschuivingen, vooral bij PO ontvangst’’

Dit klopt want bij po ontvangst gaat de radio wat ‘fluiten’ bij go heb ik dat niet. Zou at de reden kunnen zijn van het fluiten?

Op GO speelt de radio zonder dat er ook maar één component vervangen is. Nu ja veel zitten er ook niet in ,maar toch na 87 jaar nog steeds goede condensatoren. Geeft overigens wel en prettig gevoel zo’n oude terug te horen spelen.

Is het dan zo dat de 70 k weg mag als men de variometer gebruikt?

Groeten

Freddy

verschil variometer/variocoupler??

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.03.2010, 13:17 (5375 dagen geleden) @ freddy vercruyce
Bewerkt door John Hupse †, 07.03.2010, 13:31

Dit klopt want bij po ontvangst gaat de radio wat ‘fluiten’ bij go heb ik dat niet. Zou at de reden kunnen zijn van het fluiten?

door de faseverschuiving krijg je inderdaad het gefluit (dus oscilleren van de triodes) al voordat de hoogst mogelijke versterking is bereikt.

Is het dan zo dat de 70 k weg mag als men de variometer gebruikt?

Nee, die blijft gewoon zitten. De variometer is hier slechts een hulpmiddel om de fase te kunnen corrigeren. Je zou de weerstand wel kunnen vervangen door een goede h.f. smoorspoel. Echter, bij een TM buis schiet je hier niet zo heel veel mee op en daarom gebruikte men heel vaak de relatief goedkope 70 k weerstand.

Misschien even een zijsprong, in een van de vorige RHT's is door Gyula Kiss een nieuwe schakeling gepubliceerd (de Gyuladyne) waarbij precies deze faseverschuiving tot een minimum wordt gereduceerd. Niet door te compenseren zoals bij de Vitus, maar door de faseverschuiving al bij voorbaat uit te sluiten. Het resultaat is een volkomen stille terugkoppeling, geen enkel gepiep meer. Helaas 90 jaar te laat, maar toch...

[image]

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

verschil variometer/variocoupler??

door freddy vercruyce @, 07.03.2010, 14:35 (5375 dagen geleden) @ John Hupse †

hallo John Bedankt voor de uitleg.Ik ben hier een stuk verder me Groeten en nogmaals dank voor de moeite welke je nam

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum