Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen? (Techniek Radio/TV)
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met de toestand van de uitgangselco's in OTL eindtrappen van Philips.
Heb je te maken gehad met capaciteitsverlies of lek?
Gaf vervangen een verbetering van het geluid of maakte het niet uit?
Onno
--
Vriendelijke groeten,
Onno
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Martin Deubel , 12.03.2010, 14:36 (5370 dagen geleden) @ Onno
capaciteitsverlies veroorzaakt zwakker geluid.
lek/sluiting verlies in lage tonen en gelijkspanning op de luidspreker met alle gevolgen van dien (doorbranden bij de radio's bij tv's zit een en ander vaak anders ivm schermroostertegenkoppeling De luidspreker staat daar in serie met het schermrooster met de bovenste buis)
heb herhaaldelijk defecte elko's gehad in tv's en radio's met OTL eindtrappen+
martin
--
Past het niet? Pak een hamer!
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Jan Kootstra , Ede, 12.03.2010, 14:37 (5370 dagen geleden) @ Onno
Onno,
Ze waren in mijn geval verlopen, ca. 25 % hoger, en heb ze moeten vervangen.
Kijk ook de weerstanden na want deze zijn ook veelal verlopen.
Ik weet niet wat voor een schakeling je voor je hebt maar in het geval van de AG9013 en de AG9014 ben ik er achtergekomen dat de weerstand en condensatorwaarden nogal aardig kritisch op elkaar ingesteld zijn, zeg maar naar elkaar toe zijn berekend. Ik kan beamen dat de onderdeelwaardes een leuke invloed in de geluidskwaliteit hebben.
Het loont om kritisch te zijn.
gr,
Jan
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Matthias Meijer , Dordrecht, 12.03.2010, 14:53 (5370 dagen geleden) @ Jan Kootstra
Hallo Jan,
Een elco met een (gemeten) 25% grotere waarde dan wat hij hoort te hebben, valt in vrijwel alle gevallen nog ruim binnen de door de fabrikant opgegeven tolerantie, en alleen op grond van die iets hogere capaciteitswaarde een elco vervangen is in mijn ogen onzin.
Zojuist nog even een Philips databoek uit 1964 erbij gepakt, en daar wordt voor vrijwel alle elco's een tolerantie van -10%/+50% aangehouden.
Groeten,
Matthias
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Jan Kootstra , Ede, 12.03.2010, 15:08 (5370 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Klopt Matthias,
In relatie met OTL, de context waarin werd gevraagd, en de versterkers die ik genoemd heb heb ik ondervonden dat 25 % teveel was. Na mijn metingen en experimenten, dit wel vervangen en dit niet etc. werd de geluidskwaliteit stukken beter na vervangen van de elco's. Is subjectief. Na meten is gebleken dat de schakeling stukken stabieler reageert, zowel auditief als meet-tijd-stabiel.
Is het mooie van deze hobby. De hobby is voor de ene exacte wetenschap, en voor de andere niet. De ene is hier tevreden mee en de andere niet. Ik vind het daarnaast niet veilig om 25 % verlopen condensatoren in een versterker te hebben.
gr,
Jan
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Henk vdB , 12.03.2010, 16:23 (5370 dagen geleden) @ Jan Kootstra
Bewerkt door Henk vdB, 12.03.2010, 16:59
Met de door jouw genoemde elco was (als je werkelijk duidelijk verschil hoorde na vervanging) iets anders aan de hand. Weerstanden kunnen verlopen, maar blijven weerstanden. Condensatoren daarentegen verlopen niet, maar zijn geen zuivere condensator meer als je er problemen mee ondervindt. Er komt bijvoorbeeld een "lekweerstand" aan paralel te staan, deze weerstand is zeer veranderlijk met omgevingstemperatuur en spanning over de condensator.
Nogmaals, het kan niet vaak genoeg gezegd worden, moderne multimeters waar je capaciteiten mee kan meten zijn NIET (en nogmaals, N I E T) geschikt om oude condensatoren mee te beoordelen!
En lees nogmaals wat Matthias schreef: de tolerantie van dergelijke elco's is veel groter dan van andere condensatoren, maar als de elco niet lekt of verdroogt is merk je een capaciteit die 50% hoger is dan aangegeven op het schema niet.
Conclusie: jouw elco was niet verlopen maar chemisch gewoon simpelweg defect.
edit: de functie van de besproken elco is ENKEL om ervoor te zorgen dat er geen DC-spanning op de luidspreker(s) komt. Liefst zou je GEEN condensator in het uitgangscircuit zien, maar de uitgang van de versterker staat op ongeveer de helft van de voedingsspanning en die moet geblokkeerd worden voor de luidspreker. Om zo min mogelijk verlies van lage frequenties te hebben moet de capaciteit van de elco bij voorkeur zo groot mogelijk zijn. Alleen DAN heeft de condensator nagenoeg geen invloed op de weergave. In de praktijk heeft het natuurlijk geen zin om de capaciteit groter te nemen dan noodzakelijk is om laagst weer te geven frequenties onverzwakt door te laten, maar kwaad kan het niet.
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 12.03.2010, 18:45 (5370 dagen geleden) @ Henk vdB
Behalve een weerstand die spontaan parallell aan de elco verschijnt, komt een weerstand in serie ook veel voor als de elco veroudert/opdroogt. Bij buizenapparatuur kan je dan vervorming, een wat zachter of schraler geluid of een brommetje krijgen.
Bij moderne apparatuur is het fenomeen echter een ware plaag. Als de inwendige weerstand (ESR) van een elco ook maar met 0,1 ohm toeneemt start een digitenne-ontvanger niet meer op of crasht een computer bij hoge belasting.
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door kris , Gent België, 14.03.2010, 00:21 (5368 dagen geleden) @ Henk vdB
wat voor de ene persoon chemisch defekt is is voor iemand anders "verlopen". Een electrolyt bestaat nu eenmaal uit chemie...
Oude en nieuwe condesatoren kan je pas op hun eigenschappen kontroleren met een brug (manueel of automatisch) De C meetstand , te vinden in multimeters houd geen rekening met de verlieshoek, serie en parralleweertand en meet dus enkel goed op goede condensatoren, maw je hebt er dus niets aan , tenzij voor het sorteren van goed maar ongekende condesatoren.
In philips OTL eindtrappen ben ik nog nooit een condesator tegen gekomen die buiten spec zat. Na 50 jaar dienst is dat een hele prestatie. Ik denk dat nieuwe condesnatoren het niet zolang uithouden...
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Henk vdB , 12.03.2010, 16:37 (5370 dagen geleden) @ Onno
Onno,
MIJN persoonlijke ervaring is dat deze elco's niet vaak slecht zijn, maar, net als bij rolblokcondensatoren die als DC-ontkoppelaar naar de eindbuis dienen, bestaan er risico's als deze elco's het af laten weten. Het grootste risico is als ze inwendig sluiting hebben of een veel te grote lek, dat kan je je hoogohmige luidspreker kosten, want daar komt dan de helft van de DC-voedingsspanning op te staan. Erg zonde, want deze speakers worden zeldzamer...
Voor de veiligheid van je speaker zou ik dus zeggen: vervangen die elco. Neem wel een goede kwaliteit, met ruim voldoende maximale werkspanning. De opgegeven capaciteitswaarde mag best 2x zo groot zijn hoor, dat ga je niet horen met "normale" oren.
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door John Hupse † , Schoonhoven, 12.03.2010, 17:32 (5370 dagen geleden) @ Onno
Heb je te maken gehad met capaciteitsverlies of lek?
ik heb een stuk of 10 van dergelijke versterkers onder handen gehad, capaciteitsverlies of (abnormale) lek van de koppelelco ben ik hierbij niet tegengekomen.
Wat ik meet is het volgende: lek (door de gelijkspanning te meten over de luidspreker, deze mag niet meer dan 2 volt zijn), capaciteit en dissipatiefactor (beide met een meetbrug). De capaciteit moet hier minimaal 80% van de nominale waarde zijn, de tan phi maximaal 0,2.
Veel zorgelijker zijn sommige composietweerstanden in deze versterkers. En er kunnen ook lekke papiercondensatoren in zitten:
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 12.03.2010, 18:40 (5370 dagen geleden) @ Onno
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met de toestand van de uitgangselco's in OTL eindtrappen van Philips.
Heb je te maken gehad met capaciteitsverlies of lek?
Gaf vervangen een verbetering van het geluid of maakte het niet uit?
In de OTL-achtige transistoreindtrap van de K9 en K11 heb ik wel eens een elco moeten vervangen. Hij gaf dan vervormd geluid. Geen idee of de elco lekte of juist onderbroken was.
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door doeve , Borgercompagnie, 12.03.2010, 21:05 (5370 dagen geleden) @ Onno
Hallo Onno
Ik heb de afgelopen 40 jaar geen reden gevonden om een elko in de OTR te vervangen.
Maar een keer zal de eerste keer moeten zijn. meten is weten.
Als een lage toon laat weergeven zeg maar 60 Hz en je meet aan de ene kant van de koppel elko een hogere spanning als aan de andere kant zou je kunnen concluderen dat de elko voor die frequentie een te hoge weerstand heeft. als het tijdelijk parallel plaatsen van een tweede elko een grote verbetering op levert is vervangen denk ik gewenst.
Henk
--
HJD
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Onno , 13.03.2010, 06:40 (5369 dagen geleden) @ Onno
Bedankt voor jullie reacties.
Elco's met capaciteitsverlies of gelijkstroomlek waren mijn vrees. Mijn ervaringen met voedingselco's waren echter gemengd: er is vaak wat mee, maar in meer dan de helft van de gevallen gaat het wel over met formeren.
De aangereikte praktijktrucs (gelijkspaning meten, elco parallel, testen met tonen om de impedantie van de elco te bepalen) zijn zeer welkom. Hoef ik niet eerst de elco's uit te solderen.
Ik zal er nog een aan toevoegen: meten met een 800ohm weerstand ipv de luidspreker. Moet ik toch doen omdat het chassis van de B7X63A radio toch uit de kast en los van de luidsprekers is.
En ja, het wemelt onder ook van de teerdotten. Een paar moeten er in elk geval uit om mijn UL84's niet nodeloos in gevaar te brengen.
Bedankt,
Onno
--
Vriendelijke groeten,
Onno
Ervaringen met de uitgangselco's in OTL eindtrappen?
door Martin Deubel , 13.03.2010, 10:07 (5369 dagen geleden) @ Onno
algemeen gezien zijn de elko's van philips helemaal niet zo slecht..
De kleine elko's zijn vaak verdroogd of lek de voedingselko's heb ik bij radio's en versterkers met gelijkrichterbuizen amper defect meegemaakt.
Bij toestellen met selenium gelijkrichters regelmatig defect gezien door defecte gelijkrichters.
Overige condensatoren: Ceramisch wel eens defect de mosterd jongens nog nooit de gele polyester condensatoren uit eind jaren 60 wel eens onderbroken gehad (geen capaciteit meer) en de teerdotten heb ik in een radio allemaal nog inzitten omdat ze gewoon nog goed zijn en binnen de toleranties zitten.
In sommige late jaren 60 tv's en ook versterkers heb ik wel eens die gele ronde krijtachtige condensatoren aangetroffen...flink in waarde verlopen (+50%)
Martin
--
Past het niet? Pak een hamer!