Sarcos Amsterdam luidspreker (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 19.04.2008, 11:02 (6026 dagen geleden)

Deze forumbijdrage volgt n.a.v. die van Sven Zijlemaker over zijn Waldthausen luidspreker.
Gisteren meende ik al dat de Waldthausen luidspreker van Sven van het type Freischwinger was. Die naam heb ik echt niet zelf bedacht hoor maar het schijnt toch de officiële benaming te zijn voor een luidspreker met een heel eenvoudig electromagnetisch systeem waarbij de conus vrij kan bewegen. Frei schwingen kann, zoals onze Oosterburen beweren......
Zelf heb ik al bijna 20 jaar geleden een dergelijk type luidspreker gekocht in de oorspronkelijke kringloopwinkel in Amerfoort. Het kastje lijkt uit 1930 en is gemaakt bij de Radio- en Luidsprekerfabriek Sarcos in Amsterdam.

[image]

Het principe van een Freischwinger wordt helemaal duidelijk al je de eikenhouten bodem losschroeft; dan zie je hoe eenvoudig het electromagneetsysteem is en dat de conus vrij zweeft. In tegenstelling tot een Philips systeem uit die tijd waarbij de rand van de conus romdom vast zit.

[image]

Radio-historie-kenner John Hupse schrijft dat dergelijke luidsprekers tot laat in de 30er jaren zijn gemaakt en ik twijfel niet aan zijn gedegen kennis op dit gebied.
Maar dat dergelijke primitieve uitvindsels in een tijd van de electrodynamische luidspreker nog werden gemaakt en ook werden gekocht verbaast mij wel. Zo'n Freischwinger zal wel niet veel gekost hebben en reproduceerde liedjes voor weinig geld. Hier nog even de achterkant van de Sarcos uit Amsterdam omstreeks 1930.

[image]

Ik zou het wel heel erg waarderen als er iemand was die het Nederlandse merk Sarcos kent. Groeten, Hans:-P


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum