Sarcos Amsterdam luidspreker (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 19.04.2008, 11:02 (6026 dagen geleden)

Deze forumbijdrage volgt n.a.v. die van Sven Zijlemaker over zijn Waldthausen luidspreker.
Gisteren meende ik al dat de Waldthausen luidspreker van Sven van het type Freischwinger was. Die naam heb ik echt niet zelf bedacht hoor maar het schijnt toch de officiële benaming te zijn voor een luidspreker met een heel eenvoudig electromagnetisch systeem waarbij de conus vrij kan bewegen. Frei schwingen kann, zoals onze Oosterburen beweren......
Zelf heb ik al bijna 20 jaar geleden een dergelijk type luidspreker gekocht in de oorspronkelijke kringloopwinkel in Amerfoort. Het kastje lijkt uit 1930 en is gemaakt bij de Radio- en Luidsprekerfabriek Sarcos in Amsterdam.

[image]

Het principe van een Freischwinger wordt helemaal duidelijk al je de eikenhouten bodem losschroeft; dan zie je hoe eenvoudig het electromagneetsysteem is en dat de conus vrij zweeft. In tegenstelling tot een Philips systeem uit die tijd waarbij de rand van de conus romdom vast zit.

[image]

Radio-historie-kenner John Hupse schrijft dat dergelijke luidsprekers tot laat in de 30er jaren zijn gemaakt en ik twijfel niet aan zijn gedegen kennis op dit gebied.
Maar dat dergelijke primitieve uitvindsels in een tijd van de electrodynamische luidspreker nog werden gemaakt en ook werden gekocht verbaast mij wel. Zo'n Freischwinger zal wel niet veel gekost hebben en reproduceerde liedjes voor weinig geld. Hier nog even de achterkant van de Sarcos uit Amsterdam omstreeks 1930.

[image]

Ik zou het wel heel erg waarderen als er iemand was die het Nederlandse merk Sarcos kent. Groeten, Hans:-P

Sarcos Amsterdam luidspreker

door Patrick Meersman, 19.04.2008, 12:35 (6026 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Ik vraag me af wat de geluidskwaliteit van zo'n Freischwinger is. Zo'n loshangende conus zal wel een hoop ongewenste bijgeluiden produceren.

En hoe is de conus aan de elektromagneet bevestigd? Ik kan me voorstellen dat, als de conus daar scheurt, die op een gegeven moment loskomt.

Sarcos Amsterdam luidspreker

door Pie7er, 19.04.2008, 12:59 (6026 dagen geleden) @ Patrick Meersman

Ik ken 'freischwingers'alleen met een frame.
Deze is wel heel vrij inderdaad
De bevestiging is met een klein konus vormig metalen plaatje gesoldeerd op een pen.
deze pen zit aan een verend systeem die door de kern van de spel loopt.
[image]
dit is van een ander merk, Teho of Feho

Sarcos Amsterdam luidspreker

door Hans Op den Camp @, Leusden, 19.04.2008, 14:08 (6026 dagen geleden) @ Patrick Meersman
Bewerkt door Hans Op den Camp, 19.04.2008, 14:56

Hallo Patrick,
Vergeet niet dat er 80 jaar geleden behalve de luxe Phlips fabrieks ontvangers zoals de 2514, 2531, 2534 en dergelijke ook nog veel radiotoestellen van geringer vermogen in de Nederlandse huiskamers stonden waarmee op een andere manier naar de radio-omroepzenders geluisterd werd dan nu: Ofwel met een koptelefoon, of met een hoornluidspreker of......met deze Sarcos uit Amsterdam.
De luidspreker stond op de salontafel met het hele gezin er (rokend) om heen en men was gelukkig en tevreden........

[image]

Oh, en de conus zit tussen twee messing schoteltjes ingeklemd en vast aan de stift die met het magneetsyteem is verbonden. Net zoals een Philips electro-magnetische luidspreker. De jongedame op de foto zal inmiddels de 100 wel gepasseerd zijn.
Philips: forever young!!!

Sarcos Amsterdam luidspreker

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.04.2008, 15:27 (6026 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hans,

Sarcos was een Amsterdamse luidsprekerfabrikant. Er staan vrij veel advertenties voor Sarcos luidsprekers in een aantal radiotijdschriften, in elk geval vanaf 1927. Modellen zijn onder meer Zilverfoon, Symphonia, Sonora, Modern, Elegant, Melodia en Stylo.

Eind jaren '20 werden ook radiotoestellen van dit merk verkocht.

Het begrip "Freischwinger" heeft te maken met de constructie van het anker. Dit kan vrij heen en weer bewegen langs de spoel, in tegenstelling tot een constructie waarbij er sprake is van een beperkte bewegingsvrijheid. Zoals b.v. bij de Philips magnetische luidsprekers.

Het heeft dus niet te maken met de manier waarop de conusrand al dan niet aan het luidsprekerframe (of de kast zelf) is bevestigd.

Vooral in Duitsland zijn heel lang Freischwingers gemaakt, dit type werd b.v. gebruikt in de DKE ontvanger uit 1938.
Jouw Sarcos is zo te zien trouwens geen Freischwinger, maar een enkelvoudig werkend magnetisch type.

--
http://www.hupse.eu/radio

Sarcos Amsterdam luidspreker

door Sven Zijlemaker, 19.04.2008, 15:43 (6026 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Sven Zijlemaker, 19.04.2008, 16:01

Is mijn luidspreker nou een Freischwinger? En hoort de conus rand daarbij dan niet geheel met de rand vast geplakt te zitten?
En ik heb de mijne inmiddels in de was gezet(wel eerst schoongemaakt voor ik met de was bezig ging) :

[image]

Nu nog de radio.:-D
Meschien met veel geluk vind ik er eentje op koningenmarkt.
Inieder geval op de nvhr beurs in juni zal ik wel een dergelijke radio vinden met wat geluk. Ik heb nog een website gevonden met een soortgelijke luidspreker van het zelfde merk (enkel ongeveer hetzelfde binnen werk);
http://www.radiomuseum.org/r/waldthause_360.html

Groeten, Sven Zijlemaker.

Sarcos Amsterdam luidspreker

door Hans Op den Camp @, Leusden, 19.04.2008, 16:12 (6026 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Hallo Sven, ik dacht dat jouw luidspreker een Freischwinger was maar ik laat die uitspraak liever aan radio deskundige John Hupse over. En ook de vraag: wat is dan precies een Freischwinger.
En een radio aanschaffen uit de dertiger jaren, zoals bijvoorbeeld een 2534; daar moet je geen haast mee hebben. Dus niet zeggen: op de NVHR beurs van juni wil ik er een hebben. Dan kom je vaak bedrogen uit; Daarom Sven, als jij jou wens hier op het forum laat weten, dan zijn er vast verzamelaars die jou op een nette en eerlijke manier daarmee willen helpen . Gr. Hans

Sarcos Amsterdam luidspreker

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.04.2008, 16:37 (6026 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Hallo Sven,

Jouw Waldthausen is inderdaad een z.g. Freischwinger. De vroege modellen van Waldthausen hebben een hoefijzermagneet, de latere modellen zien er uit zoals die van jou.

De conus drukt meestal zeer losjes tegen het doek aan, of is zelfs geheel vrij van de voorwand van de kast. Wanneer er een soepele rand aanwezig is rond de conus (b.v. een ribbelrand of een rand van vilt) kan deze ook aan het frame of aan de kast zelf zijn vastgeplakt.

De enige voorwaarde is dat de conus min of meer vrij heen en weer kan bewegen.

Zo ziet het mechanisme van het vroege model Waldthausen er uit:


[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum