"Ratelcondensators" 1000 Volt - Klasse X2 (Gezocht)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 04.04.2010, 10:07 (5311 dagen geleden) @ Maurice

Met de toenmalige stand van de techniek was een 1000V ratel-C veilig genoeg. Hij klapte gewoon uitelkaar als hij moe was, en als hij sluiting maakte vloog er vast wel ergens een zekering uit ;-) Tegenwoordig stellen we hogere eisen.

Je hebt gelijk met de (brand)veiligheidseisen en de eis van zelfherstellendheid, ook al heb ik X-condensatoren uit de jaren '80 meegemaakt die daar niet aan lijken te voldoen en loop ik nog steeds met een grote boog om Rifa papierrommel heen (wordt nog steeds nieuw gemaakt).

Ik heb in eerdere reacties de nadruk gelegd op de spanningsbestendigheid, omdat dat in de praktijk de kans bepaalt dat het ook echt misgaat (dat X2'tjes in dat geval meestal netter stukgaan dan een willekeurige C is wel erg handig opzich).

Paul meldt dat het vast niet erg is omdat ze niet warm worden, maar dat is niet het probleem. Het gaat immers niet om het verstoken van grote vermogens, maar juist om inschakelpieken en tussentijdse smalle stoorpieken die de isolatie kunnen aantasten. Dat is een proces dat jaren kan duren, maar op een gegeven moment slaat het ding onvermijdelijk door. Als hij daarbij dan wel warm wordt heb je kans op rook en brand, dus dat wil je ook niet maar voor die tijd merk je er niks van.

Nu zijn we op het punt dat ik het over het verschil tussen X- en Y-condensatoren moet hebben, maar om zeker te zijn dat ik geen onzin schrijf ga ik dat eerst zelf nog even nalezen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum