Luistervink 37A (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 24.04.2008, 11:28 (6021 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

Wat jij meet is de weerstandsverhouding. John bedoelt de wikkelverhouding.

Je kunt die meten door er aan de primaire kant een wisselspanning op te zetten, en dan de spanning aan de secundaire te meten.

Zet bijvoorbeeld een kleine stekkernetvoeding waar wisselspanning uit komt (vaak in de orde 5-12V voor allerlei kleine apparatuur) aan de primaire. Je zal dan enkele tientallen millivolt aan de secundaire kant meten.
In onbelaste toestand geeft dat vaank een goede maat voor de wikkelverhouding.

Wat gaat er mis bij weerstandverhoudingen meten? Ten eerste is de primaire van zeer dun draad. Dus dat heeft een relatief grote weerstand per meter.
De secundaire is dik draad, en die heeft een erg lage weerstand per meter. Je kunt dus niet zomaar één meter primair met één meter secundair vergelijken.
Ten tweede maak je bij het meten van lage weerstandswaarden met een gewone multimeter heel gauw fouten. Je draadjes van de meter hebben ook een weerstand, en de overgangsweerstand tussen het puntje en de trafo is ook zeker geen 0 Ohm. Houd maar de twee draadjes eens gewoon tegen elkaar aan. Meet je altijd wel iets weerstand.

Wat ook nog mee kan spelen, mocht beide draad even dik zijn, dan zit er voor de wikkeling direct om de kern minder draad op, omdat de omtrek direct om de kern heen kleiner is. Voor de buitenste wikkeling kan de omtrek om de kern heen al gauw 2x zo groot zijn, en is daar dus ook twee keer zoveel draad voor nodig. Dan meet je dus bij gelijk aantal wikkelingen ook een dubbele weerstand.

Ik heb in een eerdere post ook al eens aangegeven dat het mij wel interessant lijkt om een 'soort' luistervink te bouwen met vrij beperkte materialen (hoeft wat mij betreft niet exact gelijk te zijn aan een originele) uit die tijd.
Maar gaat ook wat mij betreft een projectje op voor de wat langere termijn worden.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum