vraagje over capaciteitsmeter (Techniek Radio/TV)

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 09.05.2010, 05:50 (5313 dagen geleden) @ kris

Kris,

Dat klopt niet, in Radio enginering van F.E.Terman word in 1943 al over de equivalent series resistance gesproken. Dat de meeste reparateurs dat niet wisten wil niet zeggen dat het niet bekend was. ESL is, durf ik te wedden, zelfs nu nog onbekend bij 90% van de lezers hier, maar ook dat was in de jaren 40 al bekend. Alleen is ESR zelfs nu nog, met amateurmiddelen moeilijk te meten is (en wordt meestal verkeerd gemeten ) Vaak ook wordt verward met "D" de dissipatiefactor welke meetbruggen vaak wel kunnen meten. ESR is wel een onderdeeltje van D. Maar maar D wordt door een groot deel door andere factoren bepaald.

Je hebt gelijk dat ESR in buizenradio's eigenlijk onbelangrijk is. Ik schreef niet voor niets dat je om te weten of de ESR goed is je een datasheet nodig hebt en die zijn er niet uit die tijd. Maar als hij dik afwijkt van gemiddeld is dat wel een indicatie dat er iets loos is. Ik meet meestal eerst in situ ESR met behulp van een blokgolfgenerator en een scoop. Is die verwaarloosbaar (ik hou onder de 500mOhm aan maar dat is gewoon een gok gebaseerd op gemiddelde van nieuwe elco's) dan is in ieder geval er geen berg prut en het electrolyt waarschijnlijk nog in redelijke staat. ESR fout dan gaat hij er gelijk uit. Is dat goed dan formeer ik de voedingselco's (bij een restauratie waar het ding lang niet gebruikt is) waarbij ik dan uiteindelijk ook de DC lekkage meet. Is die goed dan ontlaad ik hem en meet capaciteit. Zolang de oxidelaag niet hersteld is kun je natuurlijk ook niet correct de capaciteit meten.

Wat betreft capaciteit: daar moet je uitkijken, je hebt gelijk dat als de capaciteit erg afwijkt er meestal iets mis is (niet geformeerd bv zegt het niet alles, daarom zul je veel "defecte" elco's op deze manier kunnen vinden in een "slaper" zonder geformeerde elco's) maar omgekeerd klopt het ook niet altijd. Ik heb hier een 40uF elco, zo rot als maar kan. Smurrie eruit en veel rook. Zo lek als een zeef bij zijn werkspanning (maar 50V eronder nog prima) maar de capaciteit met een marconi meetbrug, een digitale lcr meter en een R&S C meter gemeten is 40uF net als op de elco staat aangegeven. Als dit nu een 10000uF was dan zou het electrolyt een grotere rol in de capaciteit hebben gespeeld dan nu en zou de afwijking waarschijnlijk veel groter zijn geweest. Ga maar wat de capaciteit bepaald in een elco. Twee geleidende oppervlakken geisoleerd van elkaar. Die twee oppervlakten zijn er nog steeds. De plus pool wordt echter "verdikt/vergroot" door het electrolyt dus zonder electrolyt verandert, afhankelijk van de interne opbouw, de geleider afstand omdat electrisch de plus pool kleiner wordt en dus ook de capaciteit (net als bij een luchtcondensator) Hoeveel ligt aan de constructie. Die zul je dus moeten weten als je van capaciteit uitgaat. Vroeger kwamen er ook nieuw al toleranties van 50% voor. Ik heb tenminste hier oude elco's liggen waar dat opstaat.

Eigenlijk zijn we het wel eens over het belangrijkste punt : DC lektest is het belangrijkste in oude buizenradio's

Samenvattend:
Maar wil je 100% zekerheid zul je alle drie moeten meten waarbij ESR het minst belangrijk is. Het is gewoon een handige indicator als je er juist mee omgaat. Maar het is wel de parameter die zorgt dat een ELCO warm wordt en warmte verlaagd zijn levensduur. DC lekkage is het belangrijkste ivm veiligheid. Capaciteit is ook een handige indicator maar dan in de zin van: capaciteit erg afwijkend is foute boel, capaciteit goed zegt niet alles dus verder testen.

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum