Potkern kodes? (Algemeen)
door Pie7er, 27.04.2008, 14:08 (6054 dagen geleden)
Weet iemand de kodes voor zgn 'pot kernen /
ik heb r hier een : A9A-A1000 26/16-3H1
Voor een projectje heb ik zon ding nodig maar het kern-materiaal schijnt nogal kritisch te zijn vandaar.
Potkern kodes?
door John Hupse † , Schoonhoven, 27.04.2008, 14:34 (6054 dagen geleden) @ Pie7er
3H1 ferriet is een zachte ferrietsoort met een permeabiliteit van 2400. Het werd onder meer gemaakt door Philips en gebruikt voor HF spoelen, filters, signaaltrafo's, vertragingslijnen etc.
Een datasheet met specs van moderner materiaal vind je hier
Potkern kodes?
door Pie7er, 27.04.2008, 15:11 (6054 dagen geleden) @ John Hupse †
Bedankt,
Het ding komt uit een oude (sixties) print wat lijkt op een filter oid.
Ik zal het proef ondervindelijk wel vaststellen of het geschikt is., voor een spoel in een 1500 khz oscilator
google leverde niets op
Potkern kodes?
door John Hupse † , Schoonhoven, 27.04.2008, 15:45 (6054 dagen geleden) @ Pie7er
Is inderdaad een oude Philips kern. Die 1500 kHz is geen enkel probleem.
Als je Philips 3H1 googelt vind je onder andere dit degelijke verhaal waar ook 3H1 ferriet aan de orde komt:
Potkern kodes?
door Pie7er, 27.04.2008, 18:27 (6054 dagen geleden) @ John Hupse †
Is inderdaad een oude Philips kern. Die 1500 kHz is geen enkel probleem.
Als je Philips 3H1 googelt vind je onder andere dit degelijke verhaal waar ook 3H1 ferriet aan de orde komt:
Whow das pas degelijk hehe, ik denk dat ik eerst ingelogd moet zijn om die data te zien? (of t ligt aan mn browzser) maar ik krijg een strotvloed aan ongeformatteerde texten op die link.
Toch bedankt.
Het gaat om een colector kring van de output van deze meetzender http://www.techlib.com/electronics/amxmit.htm
Daar heeft men het over AL250 maar dat zecht me ook niet veel.
Proberen (gaat soms boven studeren :-P )
Die modulator werkt wel lekker overigens
Potkern kodes?
door John Hupse † , Schoonhoven, 27.04.2008, 19:51 (6054 dagen geleden) @ Pie7er
Is een 100 mW MG zendertje. De spoel die je bedoelt dient om de collector te koppelen aan de antenne.
Dit is erg afhankelijk van de lengte van de antenne, vandaar de parallel trimmer. De antenne mag niet al te lang zijn, anders gaat het afstemmen zo niet lukken.
De Philips kern is er geschikt voor, met het aantal wikkelingen moet je even wat spelen. Wanneer je door aan trimmer C te draaien een maximum vindt rond de 25 pF (bij 1,5 Mc) is het aantal windingen correct.
Potkern kodes?
door Pie7er, 27.04.2008, 19:59 (6054 dagen geleden) @ John Hupse †
Is een 100 mW MG zendertje. De spoel die je bedoelt dient om de collector te koppelen aan de antenne.
Dit is erg afhankelijk van de lengte van de antenne, vandaar de parallel trimmer. De antenne mag niet al te lang zijn, anders gaat het afstemmen zo niet lukken.
De Philips kern is er geschikt voor, met het aantal wikkelingen moet je even wat spelen. Wanneer je door aan trimmer C te draaien een maximum vindt rond de 25 pF (bij 1,5 Mc) is het aantal windingen correct.
Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Het idd niet de oscilator spoel maar die andere. Ik heb overigens genone bc 547's gebruikt. die 100 mw zal ik wel niet halen.
Ik ben nu niet van plan de hele wijk te voorzien van mijn mp3's maar gewoon de radio's in huis.(als 1395 weer op reli tjechië over gaat :-P )
Beetje proberen ben ik niet vies van. maar had tot nu nog geen ervaring met potkernen. vandaar mijn vraag.
Interessante AM zender/modulator - deel 1
door Pieter Vos , 28.04.2008, 17:32 (6053 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Pieter Vos, 28.04.2008, 17:42
Het AM zendertje hier gepresenteerd door John Hupse bevat een zeer elegante en goed presterende modulatieschakeling. Ik herkende het schema direkt want een soortgelijke modulator heb ik ook toegepast in mijn eigen zelfbouw transistor middengolf mini zendertje.
De werking van de modulator is eenvoudig te begrijpen. Eerstens bestaat de modulator uit een verschilversterker met HF transistors. Terwijl de ene ingang (basis) via een condensator voor HF aan aarde ligt krijgt de andere ingang het HF signaal uit de draaggolf oscillator toegevoerd. Aan de twee uitgangen (de twee collectors) ontstaat dezelfde versterkte HF wisselstroom, hetzij wel in elkaars tegenfase. Men kan het signaal afnemen van slechts een van de collectors maar met een geschikte (balans) transformator ook van beide collectors.
Gewoonlijk heeft een transistor verschilversterker een gemeenschappelijke emmiter weerstand. In deze schakeling is deze weerstand vervangen door een stroombron. Op die manier is de totaal stroom door het verschilversterker transistorpaar te moduleren met een andere wisselspanning. Op deze manier verkrijgt men een heel doeltreffende manier van het vermenigvuldigen van twee wisselstromen. Dit maakt de schakeling geschikt als amplitude modulator.
Dit type modulator had ik ontdekt door te kijken naar het inwendige schema van zogenaamde operationele transconductatie versterker IC’s. Anders dan gebruikelijke op-amps hebben deze OTA’s een relatief hoge uitgangsweerstand. Ook is hun maximale uitgangsstroom instelbaar met een bepaalde ingangsstroom.
Ik wist dat OTA’s gebruikt worden voor de vermenigvuldiging van twee analoge signalen en ook goed bruikbaar zouden zijn als amplitude modulator. En inderdaad, de ingang van van de OTA type CA3080 bestaat uit een verschil versterker aan emmitter zijde gevoed door een stroombron. Ik had nog een CA3080 liggen en daarmee heb ik heb ik een proef modulator gebouwd. Het resultaat daarvan was heel goed, zowel zichtbaar op de oscilloscoop als hoorbaar op een AM radio. Zie voor de schakeling het volgende schema:
Omdat mijn bericht totaal meer dan 5000 tekens bevat moet het in twee keer verstuurd worden Zo meteen volgt deel 2
Met vriendelijke groet, Pieter.
Interessante AM zender/modulator - deel 1
door Otto Tuil , Drenthe, 28.04.2008, 18:56 (6053 dagen geleden) @ Pieter Vos
Omdat mijn bericht totaal meer dan 5000 tekens bevat moet het in twee keer verstuurd worden
Hmm, ik had dat al lang geleden verhoogd, maar blijkbaar bij een update weer teruggevallen naar 5000. Ik heb het nu weer op 50000 gezet. Bedenk echter wel dat het invulveld geen tekstverwerker is maar een webformulier. Lange verhalen dus altijd eerst in een tekstverwerker schrijven, om te voorkomen dat het door een "session time-out" gewist wordt.
Otto
Interessante AM zender/modulator - deel 1
door Pieter Vos , 29.04.2008, 15:35 (6052 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Omdat mijn schrijfsel wel aardig lang zou worden had ik het al eerst in mijn tekstverwerker aangemaakt. Maar toen ik het geheel in een forum bericht wilde plaatsen, stuitte ik op de 5000 tekens limiet. Dan maar mijn bijdrage in twee delen knippen dacht ik toen. Wel fijn te weten dat de bijdragen nu wel tot 50000 tekens kunnen gaan.
Met vriendelijke groet. Pieter.
Interessante AM zender/modulator Deel 2
door Pieter Vos , 28.04.2008, 17:37 (6053 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Pieter Vos, 28.04.2008, 17:43
Hierbij deel twee van mijn bericht
Maar nu houd ik niet zo van IC’s. Soms zijn die dingen erg lastig te verkrijgen. En nu ik het inwendige schema ook ken, waarom dan niet mijn zendertje helemaal opgebouwd met losse transistors. Zodoende kwam ik op het complete schema van mijn transistor MG zendertje. (schema zie hieronder). Het gebruik van germanium transistors, ligt er vooral aan dat ik er de nodige nog had liggen. Moderne silicium types zullen vast ook goed werken, ook in de HF verschilversterker.
De HF verschilversterker (met twee germanium PNP HF transistors) wordt aan emmitterzijde gevoed door een stroombron met een PNP LF germanium transistor. Deze krijgt op zijn beurt weer signaal van een NPN silicium transistor. Deze eerste audio transistor heeft een RC combinatie in diens emmitter waarmee de LF versterking vanaf ca. 1000 Hz omhoog gaat indien ingeschakeld. Deze pre-emphasis is voor extra versterking van de hogere audio frequenties. Dit ter compensatie van de verzwakking van de hoge tonen die vooral optreedt in radio’s met een middenfrequent versterker met een smalle doorlaat bandbreedte.
Natuurlijk wil ik met mijn zendertje op de hele middengolf kunnen afstemmen. Daarom heb ik zowel in de draaggolf oscillator als in de antenne kring spoelen en een (dubbele) afstem condensator toegepast. De antenne uitgangskring heeft een AMROH 402 spoel waarop ik beide collectors van de HF verschilversterker heb aagesloten, uiteraard daarbij rekening houdend met de tegenfase van beide HF collectorstromen.
Voor de oscillator heb ik een sloopspoeltje gebruikt uit een defecte Philips transistor radio. De germanium HF transistor komt uit dezelfde radio. Ik weet niet meer het typenummer van die sloop radio maar het was er een met MG en LG en zo een grote ronde afstemknop die tevens de afstemschaal was. Waarschijnlijk een radio van omstreeks 1960. Het spoeltje is de oscillatorspoel uit deze sloopradio. Ik had het geluk dat bij het weglaten van de padding condensator en het gebruik van een 500 pF afstem condensator het frequentiebereik van de oscillator precies overeen komt met de middengolf band.
Ook mijn geheel met losse transistors opgebouwde MG zendertje geeft prima resultaten, zowel in het beeld op de oscilloscoop als hoorbaar. En dat ook bij 100% modulatie. Bovendien vraagt de zender maar heel weining voeding en is direct aan te sluiten op de lijnuitgang van een audiobron. Het bereik van het zendertje is met ca. drie meter antenne draad in mijn geval door het hele huis heen. Maar buiten ca. 15 meter verderop is het signaal al bijna niet meer op te vangen.
Voor de lezer is het heel goed mogelijk variaties naar eigen inzicht aan te brengen in het zender ontwerp. Zoals genoemd, de schakeling zal vast ook goed werken met alleen silicium transistors. Ook kan men de oscillator vervangen door een digitale schakeling met een vast 9kHz frequentieraster en de antenne uitgang kring met een vast (PI) filter. Zie daartoe de ontwerpen van Otto Tuil.
Het is zelfs mogelijk om er geheel een buizenschakeling van te maken. Omdat er effectief twee buizen in serie zullen staan lijkt een hoge totale voedingsspanning (min.250 volt) vereist. Bovendien is het dan wenselijk de gloeidraden van de twee buizen in de HF verschil versterker te voeden met een aparte gloeispanning omdat de kathoden van die buizen ca. de helft van de voedingsspanning zullen hebben.
Met vriendelijke groet, Pieter.
AM zender/modulator met buizen
door John Hupse † , Schoonhoven, 28.04.2008, 18:13 (6053 dagen geleden) @ Pieter Vos
Bewerkt door John Hupse †, 28.04.2008, 19:08
Het is zelfs mogelijk om er geheel een buizenschakeling van te maken.
Een geschikt ontwerp met buizen is in 1957 door de Muiderkring gepubliceerd onder de naam UN49. De schakeling werkt met 2 buizen, en heeft een hoge ingangsweerstand zodat je direct een grammofoon uit die tijd kunt aansluiten.
Het aardige is dat de ferriet staafantenne al is ingebouwd, deze staat rechtop het chassis. Het bereik van de ferrietstaaf is voldoende voor gebruik in de nabijheid van een radiotoestel, met een externe antenne kom je wat verder.
AM zender/modulator met buizen
door Patrick Meersman, 28.04.2008, 18:19 (6053 dagen geleden) @ John Hupse †
Er is iets mis met die link. Ik krijg enkel een "Page cannot be found error" te zien.
AM zender/modulator met buizen
door Pieter Vos , 29.04.2008, 15:36 (6052 dagen geleden) @ John Hupse †
Hallo John,
De UN49. Hiernaar had ik bij de “tips en truc’s” op dit forum al eens een verwijzing gevonden. De bouwbeschrijving heb ik destijds gedownload. Maar ik heb de UN49 niet gebouwd omdat ik toen zelf al een eigen buis MG zendertje met een ECC85 had ontworpen en gebouwd. Dit ontwerp heb ik vorig jaar aan Otto Tuil aangeboden voor plaatsing op dit forum bij de artikelen. Inmiddels staat het daar.
Wat betreft mijn transistor MG zendertje heb ik het plan daar nog eens een artikel over te maken en aan Otto aan te bieden. Het was er tot dusver nog niet van gekomen. Daarbij wil ik ook experimenteren hoe met transistors en een 402 spoel een goede oscillator te maken. Met zowel in de oscillator als in de antenne kring een 402 spoel wordt het zender ontwerp een stuk toegankelijker voor nabouw dan met spoeltjes uit de sloop die toevallig geschikt zijn.
Met vriendelijke groet, Pieter.
Interessante AM zender/modulator Deel 2
door Pie7er, 28.04.2008, 18:38 (6053 dagen geleden) @ Pieter Vos
Ook een mooie oplossing, het gaat nu wel wat off-topic maar het maakt wel ideen los
Ik moet nog een nagemaakte 402 spoel hebben ergens. misschien kan ik die ook gebruiken.
Potkern kodes?
door Patrick Meersman, 28.04.2008, 18:17 (6053 dagen geleden) @ John Hupse †
Leuk zendertje. Eenvoudig van opzet en toch stabiel. En vooral: je stuurt hiermee geen digitale blokgolf rommel de lucht in.
Potkern kodes?
door Jim, 27.04.2008, 16:24 (6054 dagen geleden) @ Pie7er
Bedankt,
Het ding komt uit een oude (sixties) print wat lijkt op een filter oid.
Ik zal het proef ondervindelijk wel vaststellen of het geschikt is., voor een spoel in een 1500 khz oscilatorgoogle leverde niets op
Heb hier ergens een oude RB waar deze herrie volgens mij aan bod komt, als het er in voor komt zal ik een kopie maken en neem ik wel even contact met je op.