grundig 66 mischien een oplossing. (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 28.04.2008, 09:28 (6017 dagen geleden) @ jarno

Hallo Jarno,

Eerst even meten en beredeneren voordat je concludeert dat het goed gaat.

Hoe heb je die weerstand aangesloten?
Als je hem over de voedingsspanning van 220V hebt aangesloten (dus ene kant op de 0 andere kant op de 220V) en dan de middenaftakking gebruikt, dan zou het goed kunnen gaan, een beetje afhankelijk van hoeveel stroom er door de weerstand en het klokje loopt.

Het kan ook helemaal fout gaan. Als je de weerstand over de volledige 220V zet en dan de middenaftakking voor de 110V gebruikt, gaat er door die weerstand een flinke stroom lopen. Kun je zelf uitrekenen. Reken dan ook eens het vermogen uit dat door die weerstand gedissipeerd wordt. Zal flink heet worden denk ik. In een U-tje wordt die weerstand ook knap warm, en dan staat daar nog niet eens 220V over heen.

Een tweede manier waarop het fout kan gaan is als je de weerstand in serie met het klokje gezet hebt. Het klokje zal slechts heel weinig stroom verbruiken dus een zeer grote 'weerstand' hebben. Zet je dan een serieweerstand (met betrekkelijk lage waarde) in serie met het klokje over de 220V, dan vindt er spanningsdeling plaats over die twee. Over de grote weerstandswaarde valt de meeste spanning, dus misschien werkt je klokje nu dan op bijvoorbeeld 190V (en staat er 30V over de weerstand, om maar even een voorbeeld te nemen). Gaat je klokje niet lang volhouden vrees ik.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum