buizen tv met alleen vhf (Techniek Radio/TV)

door Pieter Vos @, 01.05.2008, 17:36 (5862 dagen geleden) @ r van herwaarden

Helaas zijn video recorders meestal uitgerust met een UHF modulator voor signaaltoevoer aan de antenne ingang van een TV. Video recorders met een VHF modulator zijn zeldzaam. Je zult of een converter nodig hebben dat de UHF van de video omzet naar bijvoorbeeld VHF kanaal 2.

Of je kan een UHF afstemeenheid uit de sloop in de TV inbouwen. Liefst een transistor unit die zijn gevoeliger dan die met buizen. Deze UHF tuner dan op de TV video middenfrequent aansluiten ,daar waar anders de VHF tuner naar de mf gaat. Dit project zal met de nodige zorg voor goede isolatie moeten gebeuren omdat het chassis van de meeste TV's direcht met het lichtnet is verbonden. Dus bijvoorbeeld het UHF signaal invoeren via kleine condensatoren met een zeer hoge werkspanning (minstens 3 kilovolt). Philips deed dat in begin jaren 60 TV's met fysiek groot uitgevallen speciale lichtgrijze 68 pF keramische buis condensatoren.

Verder zul je voor de omzetting van 75 ohm coax naar 300 ohm lintleiding aansluiting (gebruikelijk op oude TV's) een UHF transformatortje nodig hebben. Het kan wel zonder maar dan heb je signaalverlies ten gevolge van de misaanpassing. Maar mogelijk is het signaal van de video recorder zo sterk dat je dat signaalverlies wel kunt accepteren.

Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum