Over een Kristalradio en de speld in een hooiberg (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 03.05.2008, 11:16 (6012 dagen geleden)

Een paar dagen geleden, op koninginnendag kocht ik in een curiosawinkeltje een doos vol oude radiorommel. Tussen de troep zat o.a. het restant van een oude Duitse merkloze kristalradio.
Het lijkt me niet dat er vroeger een serieuze markt bestond voor zulke radiootjes die zonder stroombron konden spelen, maar dat het meer een hebbeding was. Een "gadget" uit de oude doos dus, ter lering en vermaak van mensen die enige belangstelling hadden in de radiotechniek.
Het schijnt ook dat vroeger zulke kristalradiootjes vaak werden weggegeven bij een flinke bestelling zeepproducten. Sunlightzeep misschien. Maar wie kent dat al lang vergeten zeepmerk nog tegenwoordig.
Mijn oma deed er de was mee en het haar en de kinderen en misschien zelfs de afwas.

[image]

Maar nu over het merkloze kristalradiootje; het gevlamde bakelieten kastje ziet er nog gaaf en glanzend uit en van de benodigde onderdelen is alleen de kristaldetector en de telefooncondensator nog aanwezig. Van de afstemcondensator zijn nog slechts aluminium plaatjes, ringetjes en papieren isolatieschijven over. Oh ja, de bakelieten knop is ook nog origineel.

[image]

Om de afstemcondensator weer compleet te maken zal niet meevallen. Makkelijker is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar mocht iemand een idee hebben..........ik hoor het graag!!

Anders zet ik het kristalradiootje gewoon op de plank met oude U-toestelletjes. Want met een oude radiospoel (penafstand 19 mm) ziet het ding er toch erg leuk en authentiek uit.

[image]

Die spoel is op zich al een heel apart ding; het is geen honingraatspoel, geen mandbodemspoel maar waarschijnlijk een mandzijkantspoel :-) Groet, Hans

Over een Kristalradio en de speld in een hooiberg

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 03.05.2008, 11:41 (6012 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Sunlightzeep misschien. Maar wie kent dat al lang vergeten zeepmerk nog tegenwoordig.

Bij mijn weten kun je die zeep nog gewoon kopen, hoor. Zelfs de (nu oubollig aandoende) verpakking is nog altijd dezelfde gebleven.

Otto

Over een Kristalradio en de speld in een hooiberg

door Hans Op den Camp @, Leusden, 03.05.2008, 15:40 (6012 dagen geleden) @ Otto Tuil

Hoi Otto, tja da weet jie eek wol dat die soppe net meer verkriegbar is.:-P Hans

Over een Kristalradio en de speld in een hooiberg

door G.S. de Groot, 03.05.2008, 14:53 (6012 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Volgens mij is deze kristalontvanger nog wel te redden, een pertinax afstemcondensator moet nog wel te vinden zijn ( bv uit oude Volksontvanger?)
honingraatspoelen zijn er ook wel, dan nog een 2000 Ohm koptelefoon,
aansluiten, en spelen maar! Veel suuces gewenst, Gerben de Groot, Grou.

Over een Kristalradio en de speld in een hooiberg

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 10.05.2008, 10:54 (6005 dagen geleden) @ G.S. de Groot

Zover ik weet werden (in ieder geval in de jaren tot-40) kristalradios gewoon commercieel verkocht. Ik las in een oud artikel over scheepvaartontvangers dat 10% van de schepen maar een zender had, 90% had een wel ontvanger en 10% helemaal niets.
Daarbij stond dat een kristal-radio toen iets van 17 dollar (of pond ? ) was en deze daarom ook vaak gebruikt werd ipv een "echte" ontvanger door matrozen..

Fred

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum