Maximum Anodespanning voor een UBL 71 (Techniek Radio/TV)

door Patrick Meersman, 03.05.2008, 23:25 (5860 dagen geleden) @ Dick Collignon

Klopt dit wel die 260 volt of gebruikt men dit om meer vermogen uit de buizen te halen?

Ja, men probeert op die manier wat meer vermogen te verkrijgen.

Die 260 volt is toegestaan op voorwaarde dat de maximum anodedissipatie niet overschreden wordt. De 200 volt die de fabrikant opgeeft garandeert wel een langere levensduur van de buis dan wanneer ze op 260 volt moet werken.

In de datasheet staat vemeld dat de maximum anodedissipatie 11 Watt mag zijn. Bekijken we nu even de Ia / Ua grafiek van die buis, dan zien we dat de fabrikant de disspatielijn al geplot heeft voor ons (Nval = 11 W) aan de hand van de formule I = P/U

[image]

Alle spanningen en stromen onder en links van die lijn zijn toegestaan. Alle spanningen en stromen boven en rechts van die lijn zijn niet toegestaan, op straffe van de buis zeer snel te vernielen.

Op de X-as (Ua) kiezen we 260 volt. We gaan loodrecht omhoog tot we de dissipatielijn raken. Dan gaan we van de dissipatielijn naar links, naar de Y-as (Ia) en lezen we 42 mA af. De stroom mag bij 260 volt dus niet groter worden dan 42 mA of we zitten boven de 11 W.

Op dezelfde grafiek heeft de fabrikant ook een belastinglijn geplot (Ra = 3k). Ook hier kiezen we 260 volt op de X-as. We gaan weer loodrecht naar boven, maar stoppen van zodra we op de belastinglijn stuiten. Zo komen we te weten dat bij 260 volt en een Ra van 3k de bias spanning op het stuurrooster -14 volt moet zijn om de buis netjes in te stellen. Omdat bij jouw versterker die Ra anders zal zijn, zal de bias ook wel verschillen. Ik wou hier enkel maar tonen welke informatie je zoal uit een grafiek kan halen.

mvg
Patrick


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum