vragen over restauratie jaren 30 Philips 836A (Techniek Radio/TV)

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 30.08.2010, 14:47 (5199 dagen geleden)

Ik ben voor de een kennis aan een Philips 836A bezig. Deze is nog helemaal origineel (inclusief granaat schade uit WW2) en heeft ongeveer 50 jaar ongebruikt in een schuur gestaan. Hij was van zijn ouders. Hij is werkend weggezet.

Ik heb alles schoon gemaakt, lampen eraf en eerst maar eens de elco's C1 en C2 uit elkaar gehaald om er een paar nieuwe in te doen.

Best grappige constructie. Een grote alu "waaier" . Een gefelsde afdichting met rubber dopje en daar boven een soort absorberend filter, leek wel houtsnippers, en daar weer een deksel op met lucht gaatjes.

Waarschijnlijk zat er ooit een vloeistof in maar daar was niets meer van terug te vinden.

Ze zijn 32 uF en 320V zover ik nog kan lezen. Ze vormen volgens het schema samen met een soort weerstand netwerkje ertussen een Phi-filter.
Ik heb 400V 100uF elco's liggen maar dan verandert de filter karakteristiek en dus de rimpel.
Is dat iets waar toen al rekening mee werd gehouden of kon men gewoon niet verder dan die 32 uF (gezien de maat)? Er staan geen weerstands waarden in het schema en ik heb de weerstanden nog niet nagemeten maar voor ik het wiel opnieuw uitvind zijn er hier vast mensen die vast zo weten of er 100uF's in kunnen.

Voor ik de rest ga doen, moet ik eerst eens kijken of ik de buizen kan testen. Ik heb een buistester uit die tijd maar dan moet ik wel de instellingen, gloei enz nog uitvogelen. Anders een verloopvoet maken naar een voet op mijn Weston tester. Kunnen ze mooi een tijdje ontgassen.

De beweegbare bedrading is verrot. Dus naar anodekap, speaker enz.

Als de buizen goed zijn verwacht ik weinig problemen. Mocht dit niet het geval zijn, is dat zeldzaam en kostbaar spul ?

Er lijkt verder maar weinig in te zitten. Paar condensators en een handje weerstanden en spoelen/varco's allen ingeblikt.

Afstemschaal is geel en stoffig maar tekst is nog goed. Ik heb het stof er afgekwast maar durf niet te veel te doen. Ruitje lag los in de kast.

Netsnoer is ook kompleet vergaan. Breekt door als je het buigt. Zat niet eens vastgesoldeerd in de aansluitdoos, draadjes waren door de gaatjes gestoken en vast gedraaid. Lijkt zo altijd te hebben gezeten. De eigenaar had hem nog even geprobeerd voor hij hierheen kwam. :BAD: Maar hij deed niets, ik hoop dat dat netsnoer heeft voorkomen dat er te veel stroom liep.

Alleen hoop ik dat de trafo nog goed is en de speaker. De trafo ziet er redelijk goed uit maar de stof eromheen is aan de buitenkant wat vergaan. Ik hoop dat de isolatie lak van het draad nog goed is. Ik heb geen ervaring met pre-WW2 burger-apparatuur, wel met WW2 leger spul.

Er worden in het manual spanningen genoemd. Te meten met een betrouwbare voltmeter staat er bij :-D Bedoelen ze een buisvoltmeter (hoogohmig) of zoiets als een AVO8.

Verder nog dingen om rekening mee te houden ?

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum