vraag over afstemcondensator (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 05.09.2010, 18:11 (5193 dagen geleden)
Bewerkt door Loek, 05.09.2010, 18:17

Hallo forum lezers,

Ik ben voor een restauratie project bezig met het herstellen van een afstemcondensator.
Omdat er t………n in deze radio zitten kan ik helaas de radio zelf en het verslag niet presenteren op dit forum.
Ik denk dat ik een theoretisch probleem over de afstemcondensator hier wel kan bespreken.

Volgens het schema wat met de hand door iemand gemaakt is zou de afstemcondensator een bereik hebben van 4 tot 198 pF. Ik moet toegeven dat ik wat wantrouwen heb over dit schema omdat een aantal andere zaken ook niet kloppen met de schakeling zoals ik hem meet in deze radio.

De afstemcondensator is zeer klein en bestaat uit één schijfje (diameter 13mm) van een soort ceramisch materiaal met daar op voor de helft een zilverlaagje. Het schijfje is 0,18 mm dik

De andere kant van de condensator is een soort bakelieten schijf (diameter 13 mm) met voor de helft metaal.

De twee helften werden op elkaar gedrukt met een veer. De kant waar geen zilver zit tegen bakelieten schijf waar metaal zit.

Helaas was het dunne ceramische schijfje gebroken en ook was de verbinding naar het zilveren deel los.

Als eerste heb ik geprobeerd om met latoenkoper de breuk en het contact met het zilver te herstellen.

[image]

Ik heb daarna een capaciteitsmeting uitgevoerd en kwam op een waarde van 90 pF. Helaas zorgde de barst er voor dat de schijfjes zeer stroef over elkaar liepen en bij nog wat verdere pogingen brak er nog meer af.

Hierna heb ik een mica schijfje genomen dat zelfs dunner was (0,16mm) en met latoenkoper dezelfde oppervlakte gemaakt. Hoe hard ik ook beide plaatjes op elkaar druk, de capaciteit komt niet boven de 20 pF.

Als ik het oude originele stukje waar nog wat zilver op zit gebruik kom ik al op 40 pF.


[image]

Zit dit (wonder) nu in de materiaal eigenschappen van dit ceramische plaatje. Zou dit materiaal een veel hogere Permittiviteit hebben dan mica?

Nu is mijn vraag het volgende:

Wie heeft hier al eerder ervaring mee opgedaan, heeft iemand toevallig dit ceramische materiaal in de diameter van 13mm en dikte van 0,18mm. Of heeft iemand een tip hoe ik aan een afstemcondensator kan komen die dus maximaal een diameter heeft van 14 mm en niet dikker is dan 6 mm.

Graag jullie reactie met vriendelijke groet,

Loek

vraag over afstemcondensator

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 06.09.2010, 05:07 (5193 dagen geleden) @ Loek

Bijna 200pF uit een enkel schijfje van die dioameter ? Dan moet het wel een heel speciale constructie zijn. Ik zie ook iets van hoogte vschillen, klopt dat. Dus hij draait aan een kant vlak over de tegenoverlichtende plaat en in de stand er tegen over zit er een stuk lucht tussen. Maar dan nog denk ik niet dat je met een schijf dat haalt.

Ik zou aan de hand van de frequentie en het schema eens berekenen hoeveel capaciteit er nodig is. Het ziet er uit als een trimmertje wat je eenmalig instelt. Dat kan je dan toch vervangen door een gewoon keramisch trimmertje of door dit ding met een extra Ctje parallel.

En anders meet je precies de afstanden op en bereken je de minimale en maximale capaciteit can het ding aan de hand van je afmetingen. Alleen moet je voor het materiaal een schatting maken maar als je dat voor twee extremen doet dan weet je in ieder geval of de opgegeven waarde kan kloppen.

Fred

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl

vraag over afstemcondensator

door Loek @, Exloo, 06.09.2010, 11:11 (5192 dagen geleden) @ fred101

Hallo Fred,

Er zit geen hoogte verschil in de schijfjes voor wat bertreft het metaal en zilverlaag. Op de plaatsen waar geen metaal zit zijn er wel wat verdieping. Ik denk voor opvangen van vuil. Dus het metalendeel zit vlak/strak tegen de achterkant van het ceramische schijfje. Je hebt gelijk dat dit lijkt op een trimmer. Maar het is toch echt een afstemcondensator uitgevoerd (origineel) met een knop aan de voorkant. Ik vindt de capaciteit ook hoog, echter ik heb dit niet kunnen na meten omdat de condensator al stuk was.

Ondanks het defect had ik wel de waarde van 90pF gemeten en dat is ook nog veel voor een dergelijk klein condensatortje.

Het schema is geen goede referentie omdat ik al meerdere verschillen gevonden had. Ook meten is lastig omdat er verder niets zit op een ferietkern na. Het beste is dus om zoals John zei met diversen trimmers te expirimenteren. Echter ik merk nu al dat alle extra bedrading de werking beinvloed.

De ingangskrin is eigenlijk heel simpel. Aaan de primaire kant een aantal wikkelingen op het feriet met op de aansluitdraden de afstem-c. De primaire gaat één kant naar aarde en de ander gaat naar versterker trappen.

Met vriendelijke groet,

Loek

vraag over afstemcondensator

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 06.09.2010, 08:47 (5193 dagen geleden) @ Loek

keramisch materiaal kan inderdaad een zeer hoge dielectrische constante vertonen en zal juist vanwege deze eigenschap zijn gekozen voor deze zeer kleine afstemcondensator.

Maar dat zegt nog weinig over de benodigde waarde voor de afstemcondensator in dit radiotoestel. Je kan het beste m.b.v. een tijdelijk gemonteerde trimmer nagaan welke waarde je precies nodig hebt, en dan op zoek gaan naar iets dat hiervoor geschikt is.

--
http://www.hupse.eu/radio

vraag over afstemcondensator

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 06.09.2010, 11:47 (5192 dagen geleden) @ John Hupse †

Als het een gewone afgestemde kring is van een spoel op ferriet en een parallel varco, tenminste zo begrijp ik het, dan kan je toch de zelfinductie meten. Je weet de frequentie dus kun je uitrekenen wat de condensator grofweg moet zijn. Je weet de paracitaire inducties en capaciteiten niet precies maar ik neem aan dat de spoel en varco groot zijn tov de rest.

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum