Vreemde waarden op nieuwe condensators (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 08.05.2008, 16:07 (5855 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Ik sta weer te kijken, dit zal wel weer volslagen onkunde zijn maar goed...:-(
Ik heb de nieuwe condensatoren voor mijn sultan 2420 binnen en aangezien ze niet gezegend zijn met een opschrift in uF denk ik het makkelijk uit te kunnen vinden met de multimeter.... niet dus:FIR:
Gelukkig kan ik aan de aantallen van 1 soort zien wat de waarde moet zijn maar dit is toch raar? Een condensator die een waarde van 10nF moet geven maakt een uitslag van 1.8 met de multimeter op 200uF. Dit zou toch 1.0 moeten zijn? Ook de andere condensatoren en elco geven een ander uitslag, de elco moet 4.7uF zijn, geeft een waarde van 3.7:CRY: Is een nieuwe multimeter, kapot of zijn de condensatoren niet goed?

Tja, een multimeter meet sowieso meestal geen condensatoren, sommige misschien wel. Je hebt dus een capaciteitsmeter nodig. Die meten met wisselstroom. Vaak bij 1000Hz, soms kun je de meetfrequentie kiezen.
Voor condensatoren is een tolerantie van 5 a 10 procent niet ongebruikelijk, als het tenminste geen precisie condensatoren zijn.
Voor elco´s kunnen de tolerantie nog veel groter zijn, zo tussen -25% en +50% of meer.

Je zou je meter kunnen ijken met een condensator waarvan je weet welke waarde die heeft. Dat kan ook volgens de ballistische methode, maar dat is nogal grof en eigenlijk alleen geschikt als vergelijkingsmiddel.
Verder kun je de waarde natuurlijk ook bepalen met een toongenerator, serieweerstand en voltmeter plus de nodige formules.
Zelf gebruik ik een LCRmeter van Conrad. Dat ding doet het prima. Je kunt ook een bepaalde offset meegeven. Dat is toevallig niet aan de hand bij jouw meter?

Ik ben nu wel nieuwsgierig geworden of er gewoon niets op de condensatoren staat, of dat je de aanduidingen niet begrijpt. Misschien dat een afbeelding het allemaal wat duidelijker maakt

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum