Ziehier de schaalwijzer-aandrijving van een NSF H113U (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 09.05.2008, 16:58 (6006 dagen geleden)

Gisteren maakte ik een bijna onvergeeflijke vergissing door een NSF 113U uit 1947 te verwarren met een 262U uit 1950. Daarom ga ik het vandaag gewoon opnieuw proberen. Medeforumlezer Marc de Reyck had een oproep geplaatst hoe de schaalwijzer van zijn NSF H113 wordt aangedreven en hoe het bakelieten wieltje waar het schaalwijzertje = een stukje ijzerdraad van 1 x 40 mm , er uit hoort te zien. Dat wieltje was bij zijn toestel niet meer aanwezig.

Aan de voorzijde van het chassis is een grote gelijkenis met de oorlogs-U-toestelletjes van Philips - de 203U, 204U en 208U te zien.

[image]

De bekende aandrijving van de bakelieten snaarschijf van de afstem C. evenals de aan het chassis vastgeschroefde luidspreker en natuurlijk de gehele opbouw van het chassis zijn in zijn geheel van de eerdergenoemde Philips-voorgangers overgenomen.

Maar voor de aanwijsnaald van de halfronde zenderschaal heeft NSF toch wel een constructie bedacht die geheel afwijkt van de Philipsvariant - zoals bijvoorbeeld de 209U (waarbij de schaalwijzer zich horizontaal langs een "fietsspaak" beweegt).

[image]
[image]

De aanwijsnaald zit vast aan een bakelieten wieltje en beschrijft tijdens het afstemmen een boog van 180 graden of wel een halve cirkel langs de halfronde glazen afstemschaal.

[image]
[image]

Dat bakelieten snaarwieltje is bevestigd aan een blikken plaatje dat weer met twee schroefjes boven in het bakelieten kastje vast zit.
Het bakelieten wieltje heeft een diameter van 22 mm. en in de groef gemeten 19 mm. Het wieltje is 7,5 mm dik.
Marc, als je nog meer info over dit mooie toestelletje wilt, grijp dan je kans want hierna gaat het chassis weer voor eeuwen in de kast. :-) Groeten, Hans

Ziehier de schaalwijzer-aandrijving van een NSF H113U

door Marc De Reyck, 10.05.2008, 14:26 (6005 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hans,

Bedankt, als ik je ooit ontmoet staat er altijd een pint koud of een warme koffie klaar.
Dit is exact wat ik nog nodig had.

Groeten,
Marc

Ziehier de schaalwijzer-aandrijving van een NSF H113U

door Hans Op den Camp @, Leusden, 10.05.2008, 15:11 (6005 dagen geleden) @ Marc De Reyck

Hallo Marc, als ik dan kiezen mag dan toch maar een pintje. Maar ik heb nog een opmerking: Als je het wieltje van de schaalaanwijzer op een draaibank gaat namaken dat is die uitholling van een zeker belang: Daar steekt namelijk het schaalverlichtingslampje in. Dus die uitholling is wel degelijk van belang voor jouw nieuwe schaalaanwijzer. Groetjes, Hans.:-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum