Restauratie van een Philips Standaard Combinatie uit 1930 (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 10.05.2008, 14:49 (6005 dagen geleden)

Onlangs ben ik in het bezit gekomen van een Philips Standaard Combinatie uit 1930.
Zo noemde Philips in reclamefolders en advertenties uit 1930 haar combinatie van een radio-ontvangtoestel met bijbehorende losse luidspreker en bliksembeveiliging No. 4382.
Mijn combinatie is een Philips ontvangtoestel No. 2531 met bijbehorende 7-hoekige luidspreker No. 2019. En de beveiliging tegen blikseminslag is waarschijnlijk achtergebleven op de muur van het oude huis...

De eerste stap van het in oorspronkelijke staat herstellen van deze combinatie omvat de restauratie van de oude bakelieten Philips luidspreker No. 2019. Dus eerst de luidspreker helemaal tot het laatste schroefje gedemonteerd:

[image]

De luidsprekergrille van gebruneerd dun messingplaat in art deco-stijl was behoorlijk gedeukt maar gelukkig niet hoogglanzend gepoetst, wat je helaas zo vaak ziet.

[image]

Herstel van een dergelijk beschadigde luidsprekergrille is heel goed mogelijk maar alleen als er te werk wordt gegaan met kennis en ervaring met het bewerken van messingplaat. Als je namelijk te lang met plaatwerkersgereedschap het messing materiaal bewerkt dan rekt het en lelijke vouwen zijn het eindresultaat.

Met een kunststof hamertje en een aambeeld van hardhout en natuurlijk een klein beetje ervaring met plaatwerk kwam ik tot het volgende resultaat:

[image]

Dat was het voor vandaag. De volgende stap met deze luidspreker is het vinden van een mooi stukje Bordeauxroodkleurig zijdedoek . Heeft iemand zo'n stukje doek , dan houd ik mij aanbevoelen
Tot de volgende keer, M.vr.gr.. Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum