welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal (Techniek Radio/TV)

door Bjorn Kusters @, 18.10.2010, 13:39 (5150 dagen geleden)

Hallo

Zojuist weer eens een begin gemaakt met de "Kyara TV" een 17tx220a die ik ooit aan mijn dochter wil schenken als ze wat ouder is en er dan nog interesse in heeft.
Ze is nu 5 en die hebben overal interesse in , en vind haar nog te jong voor zo een tv.
Ze is net zo handig als papa op die leeftijd en schroeft ook graag dingen open....

Maar goed nu waar de vraag over gaat:

Ik dacht meet vanaf nu maar eens met de GM6009.
Maar als ik bijvoorbeeld aan de anode van de raster-eindbuis meet is de spanning een stuk hoger dan als ik hem met de goedkope digitale multimeter meet.

Nu begrijp ik dat de 6009 de schakeling minder belast , maar welke uitslag is nu de goede?

Beide meters geven dezelvde juiste uitslag op een gestabiliseerde voeding.

Gr Bjorn

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door Piet Kralt @, Rotterdam, 18.10.2010, 13:53 (5150 dagen geleden) @ Bjorn Kusters

Mogelijk, ja zelfs waarschijnlijk geen van beide. Op de anode van die eindbuis staat weliswaar een gelijkspanning maar wel met een fose zaagtand daarop gesuperponeerd. Een ouderwetse analoge meter zal de gemiddelde gelijkspanning weergeven, wat een digitale meter doet, is niet zonder meer te zeggen. Bij schema's van apparaten als deze zal dan ook dikwijls geen spanning vermeld worden maar een plaatje van het te verwachten oscilloscoopbeeld worden gegeven.

Pieter Kralt

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door Bjorn Kusters @, 18.10.2010, 14:21 (5150 dagen geleden) @ Piet Kralt

Hallo Piet

Het is niet alleen die meting van de genoemde anode , maar eigenlijk op alle punten , dus ook de voedingslijnen.

Gr Bjorn

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door Piet Kralt @, Rotterdam, 18.10.2010, 18:43 (5150 dagen geleden) @ Bjorn Kusters

Hmm... Die 17TX220A heeft behoorlijk hoge voedingsspanningen. Ik vermoed zo dat de gestabiliseerde voeding, die wel gelijke waarden oplevert, een veel lagere spanning geeft. Reden om te vermoeden dat er wel eens iets in de ingangsverzwakker van één van de meters mis zou kunnen zijn. Probeer eens wat te meten aan de voeding van een gewone buizenradio. Aan de hoogspanning dus. Kijken of je daar ook verschillende waardes meet.

Overigens, een paar procent verschil is niet vreemd. De GM6009 had in zijn jeugd een nauwkeurigheid van 3%. Dat zal niet kleiner geworden zijn. Je weet ook niet hoe deze meter in de loop van de jaren mishandeld is.

Goedkope DMM's zijn zeker een kwaliteitsklasse minder en zelfs op hun specificaties - als die er al zijn - zou ik niet blind durven varen. Reden voor mij om er ten minste één dure DMM op na te houden :)

Pieter Kralt

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door MarcelvdG @, 18.10.2010, 18:49 (5150 dagen geleden) @ Piet Kralt

Als de piekspanning boven de maximale spanning van een van de multimeters uitkomt, kun je hem daarmee natuurlijk zelf opgeblazen hebben. (Dat had ik ooit met een hoogspanningsversterker; de 1100 V instelspanning die ik verwachte viel nog binnen het 1200 V-bereik van mijn pas gekochte multimetertje, maar ik wist toen nog niet dat er door een parasitaire oscillatie pieken van 2 kV optraden.)

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door Piet Kralt @, Rotterdam, 18.10.2010, 20:41 (5150 dagen geleden) @ MarcelvdG

Soortgelijke situatie treedt op in de lijnafbuiging van een TV: Lage gemiddelde spanning met vele malen hogere pieken. Daar heb ik ook wel eens een multimeter mee opgeblazen :(

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 18.10.2010, 14:23 (5150 dagen geleden) @ Piet Kralt
Bewerkt door Ouwe Schipper, 18.10.2010, 14:29

Klopt als een zwerende vinger Piet....
De truc om met een digitale meter de gemiddelde gelijkspanning te meten waar ook een fors AC signaal op staat is een afvlakfilter. Je neemt een weerstand van 470 K en een condensator van 1uF en daar maak je een laag- doorlaat filter mee.
De ingangsweerstand van een digitale meter is in 't algemeen bijzonder hoog; dat vind ik in veel gevallen zelfs een nadeel. De ingangsweerstand van de 6009 zal daar overigens niet veel van verschillen
Bij raster eindbuizen en dergelijke heeft het meten van de gelijkspanning op de anode weinig zin; aan het andere eind van de primaire van de raster trafo staat ongeveer de zelfde spanning, gewoonlijk maar enkele volts hoger.
Maar waarom bij het meten van gelijkspanningen waar niets op gesuperponeerd is ook een verschil wordt gemeten vind ik wel vréémd
Nico

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 19.10.2010, 05:39 (5150 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Als er iets niet goed is met de afvlakking van de voeding of er ergens iets te veel stroom trekt, kan er nog een aardige rimpel staan.
Dan heb je DC met een AC component. De ene meter kan daar goed mee overweg, de ander niet.
Ik heb op het werk zo'n bouwmarkt ding. We hadden een oplaad adapter met een waarschijnlijk probleem. De meter gaf 35V aan. Mee naar huis genomen en daar bleek er niks mee mis te zijn. Dat metertje geeft op de calibrator gewoon de juiste waarde aan maar van een niet zo schoon adaptertje raakt hij van slag. Mijn Agilent geeft bij een DC meting op de tweede regel het AC component weer.

Er zijn multimeters waar zo'n filter al inzit.

Verder heeft iedere meter een eigen interne weerstand die je parallel zet aan de weerstand van je meetpunt. Als je meter heel erg hoogohmig is. Bv een GOhm, dan zal je nagenoeg altijd precies de juiste spanning meten. Maar is hij 10MOm en je meetpunt is ook 10MOhm dan is dat een gezamelijke weerstand van 5 MOhm en meet je dus de helft van de werkelijke spanning. In buizenspul wordt redelijk hoogohmig gewerkt. Een buisvoltmeter kan heel hoogohmig zijn. Mijn HP is 120 MOhm.

Het beste is nog altijd om de voeding eerst met een scoop te bekijken. Ik had een tijd terug nog een geval waarbij de voedingspanning niet klopte. Met de instelmogelijkheden ook net niet goed te krijgen. Scoop eraan en rimpel bleek te groot. Elco vervangen en DC spanning zat weer mooi midden in het bereik.

Als je twijfelt, ik heb hier AC en DC calibratie mogelijkheden.

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door hein, 19.10.2010, 10:58 (5150 dagen geleden) @ Bjorn Kusters

Hey Bjorn

destijds werkte ik met een Simpson universale meter daarna met een Avometer, het is nog altijd zo dat meten van de gelijkspanningen van een buis de wisselstroom-instelling bepaalt rekening houden met plus minus 20% en nooit problemen gehad ondanks meetinstrumenten met een gevoeligheid van max. 20k\Volt

groeten
:-) Hein

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door Bjorn Kusters @, 19.10.2010, 13:53 (5149 dagen geleden) @ hein

Hallo Iedereen

Zojuist ook even met de scoop een meting gedaan op diverse plaatsen , en eens een vergelijking gemaakt tussen de 6009 en het beeld wat de scoop geeft(scoop op de dc stand)
Deze 2 uitslagen zijn nagenoeg gelijk.
De dc spanning bij bijvoorbeeld pen 9 van B24 is op de 6009 88V , en op de dc stand van de PM3208 84V (puls verspringt 4,1 div , 2V/div , verzwakker 10x)
Als ik echter meet met de goedkope aldi digitale multimeter , paralel aan de andere meters geschakeld , zakt de spanning in tot 56Vdc.
Dit zie je dan ook terug in de uitslag van de scoop en 6009.
Als ik alleen met de aldi meter meet geeft ie ook 56V dc aan.

Dit inzakken gebeurd ook bij andere spanningen onder de 100Vdc , dus ook spanningen waar geen puls aanwezig is.
Naarmate de spanning hoger word , des te minder zakt de spanning in.

De 6009 en de scoop echter bijven altijd nagenoeg het zelfde aangeven.

Zou dit met het verschil in inwendige weerstand te maken hebben?

Gr Bjorn

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door Mans Veldman @, Leidschendam, 19.10.2010, 15:13 (5149 dagen geleden) @ Bjorn Kusters
Bewerkt door Mans Veldman, 19.10.2010, 15:21

Zou dit met het verschil in inwendige weerstand te maken hebben?

Helemaal correct. De belasting van de meter vormt met de inwendige weerstand van de bron een spanningsdeler (beide weerstanden staan in serie).

Voorbeeld: Stel dat een spanningbron een EMK van 10V heeft en een inwendige weerstand van 1000 Ohm. Als je hier nu een meter met een inw. weerstand van eveneens 1000 Ohm aansluit dan slaat de meter nog maar tot 5 Volt uit (de 10V van de bron verdeeld zich gelijk over de beide weerstanden). Inw. weerstand van de meter moet dus altijd een stuk hoger zijn (10 maal of zo) voor een beeetje betrouwbare meting.

Ik ken de Aldi metertjes niet. Maar meestal zijn die digitale dingen (ook de goedkope) toch vrij hoogohmig. Het gaat pas mis als de inw. weerstand van de bron ook hoogohmig is.

Bij een analoge meter (universeel meter, b.v. AVO) moet je helemaal opletten. Hier is de inw. weerstand van de meter afhankelijk van het ingeschakelde meetbereik... Als op de meter dan b.v. staat 20K/V dan wil dat zeggen dat op het 30V bereik de meter een belasting vormt van 600kOhm. Op het 3V bereik is dat nog maar 60kOhm.

welke uitslag is nu goed? gm6009/digitaal

door Piet Kralt @, Rotterdam, 19.10.2010, 18:57 (5149 dagen geleden) @ Bjorn Kusters

Het ziet er naar uit dat de ingangsverzwakker van je DMM niet goed werkt. Meestal hebben die goedkope digitale metertjes toch nog wel een ingangsweerstand van zo'n 1M. In de gebruiksaanwijzing zou je hier informatie over moeten kunnen vinden. Ik heb zo'n metertje van een tientje en die doet het niet slecht. Misschien heeft de jouwe een keer te veel te verduren gehad maar het kan net zo goed een productiefout zijn. Want normaal is het zeker niet. De verschillende voedingsspanningen in een buizen-TV hebben niet zo'n grote inwendige weerstand dat een gewone ouderwetse analoge meter zoals bijvoorbeeld een AVO, een te zware belasting vormt. (Dus niet de GM6009, dat is een buisvoltmeter) Voor een moderne DMM ook al is dat nog zo'n goedkope, mag dat helemaal geen punt zijn.

Pieter Kralt

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum