Restauratieverslagje electrostatische luidsprekers (Techniek Radio/TV)

door Jan van weeterloo, 11.05.2008, 18:05 (5852 dagen geleden)

Ik heb een (poging gedaan tot) rerstauratie van de electrostatische speakers van de Blaupunkt sultan 2420. Deze werkten niet meer. Naar aanleiding van tips en trucs maar eens gaan kijken. Na de eenvoudige verwijdering van de electrostaat uit de kast was de andere kant zichtbar, een soort metaal gaas:
[image]
De inhoud er uit gaf dit beeld:
[image]
zoals te zien moest ik om te openen kleine metalen lipjes uitbuigen, dit ging vrij gemakkelijk.
De inhoud gaf meer hoofdbrekens:
[image]
De bruine gaatjes vulling was helemaal vergaan en viel bij lichte aanraking in stukken uit elkaar. Deed me denken aan schuimrubber dat in de zon had gestaan:-|
Het schuim heb ik vervangen:
[image]
De folie was mooi schoon dus daar hoefde niets mee, het contactpunt gereinigd zodat er weer goed contact gemaakt kan worden met de folie. Dit contactpunt zit boven in aan de binnenzijde van de uitwendige soldeercontacten.
Vervolgens dun geknipt tochtband op de folie geplakt:
[image]
En het geheel weer gesloten, krokodillen er aan, testen, geluid. Weliswaar niet erg hard (hoort dit in vergelijking met de speaker ook zachter te zijn, ik neem aan van wel maar sta open voor alle raad) en daarna de electrostaat van de radio afgekoppeld:FIR: ELECTRO!!!!!!staat van Weeterloo!! Dus een fikse optater, goede leer wan het electrostaatje lag op de grond van de schrik, gelukkig nog heel.

Wie hier iets aan toe wil voegen heel graag. Ik maak me enigzins zorgen of ik wel juist heb gehandeld gezien het volume maar ook of de folie wel bestand is tegen dat plakspul van de tochtband....:-|


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum