Condensatoren: vervangen of laten op uitg trafo (Techniek Radio/TV)

door Jan van weeterloo, 13.05.2008, 07:26 (6002 dagen geleden)

Zie hier een foto van de uitgangstrafo van mijn Sultan 2420:
[image]
Er zitten 2 condensators op: een 10.000pF (=10 nF) 500V en een 5000pF (=5 nF) van 1000V. Ik heb diverse keren gehoord dat dit soort c's vervangen een kwestie van 'better safe than sorry' (om het in goed Nederlands te zeggen:-D )is. Ik heb wel de waarden in F liggen, alleen die van 5nF is 630v (gele van jukeboxrevival). Kan die op de plaats van die 1000v of wordt dat vuurwerk?

Condensatoren: vervangen of laten op uitg trafo

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.05.2008, 09:10 (6002 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Ik heb wel de waarden in F liggen, alleen die van 5nF is 630v
(gele van jukeboxrevival). Kan die op de plaats van die 1000v
of wordt dat vuurwerk?

Dat wordt geen vuurwerk. De gele condensators hebben een werkspanning van 630V en kunnen er ook daadwerkelijk goed en langdurig tegen om onder 630V te staan. De papiercondensatoren uit het buizentijdperk waren qua samenstelling dermate onbetrouwbaar en onstabiel, dat er bij het ontwerp vaak al voor werd gekozen om condensators te monteren met werkspanning het dubbele van de feitelijke belasting.

Condensatoren: vervangen of laten op uitg trafo

door Paul Brouwer @, Haarlem, 13.05.2008, 20:07 (6002 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

De spanning over deze C's is max. 245V= en dus max. 490V wisselspanning.
Die 630V-C's kan je hier gewoon toepassen.

Groet,
Paul

--
[image]

Condensatoren: vervangen of laten op uitg trafo

door Huub @, 13.05.2008, 20:52 (6002 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hoi Paul ,

de konklusie lijkt me OK ,
alleen de redenering snap ik geen hout van ,
ik probeer het later nog een keer .

groeten Huub

Condensatoren: vervangen of laten op uitg trafo

door Paul Brouwer @, Haarlem, 15.05.2008, 22:13 (6000 dagen geleden) @ Huub

Hallo Huub,

Voor zover bij mij bekend:

Volgens het schema is de gelijkspanning op die UGT 245V
Voor een C in een wisselspanning-circuit betekent dat een dubbele werkspanning.
Is dus 490V.

Die Jukebox-Revival C's zijn 630V en zijn derhalve bruikbaar.

Dat is mijn beredenering......

Groet,
Paul

--
[image]

Condensatoren: vervangen of laten op uitg trafo

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.05.2008, 12:31 (5999 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Volgens het schema is de gelijkspanning op die UGT 245V
Voor een C in een wisselspanning-circuit betekent dat een dubbele werkspanning.
Is dus 490V.
Dat is mijn beredenering......

Dat is toch een beetje te kort door de bocht denk ik.

Tijdens het bedrijf vind je op de anode een gelijkspanning, plus daarop de signaal-wisselspanning. Het versterkte signaal als wisselspanning op de anode kan gemakkelijk een topwaarde van 100V bereiken, waarmee dan de feitelijke potentiaal van de anode wisselt tussen 145V en 345V. Maar hogere wisselspanningen zijn ook mogelijk, dus als je een condensatortje van de anode naar massa legt, heb je minstens 400V werkspanning nodig, maar beter neem je 630V. In verband met de warmte aldaar, de levensduur, het risico bij doorslag...

Iets anders om rekening mee te houden is, dat de voedingsspanning tijdelijk hoger kan zijn tijdens het opwarmen of als de eindbuis in emissie terugloopt! In zo'n geval kan de gelijkspanning al gemakkelijk tot boven de 300V oplopen. Maar niet boven de 400.

Als je een condensator OVER de primaire van de UGT schakelt, heb je met de gelijkspanning niet veel te maken. De condensator ziet dan alleen de wisselspanning over de UGT, die zeker niet hoger dan 250V piek is.

Condensatoren: vervangen of laten op uitg trafo

door Pieter Vos @, 16.05.2008, 15:19 (5999 dagen geleden) @ gerard


Als je een condensator OVER de primaire van de UGT schakelt, heb je met de gelijkspanning niet veel te maken. De condensator ziet dan alleen de wisselspanning over de UGT, die zeker niet hoger dan 250V piek is.

Heel juist, dit is de beste oplossing voor de condensator aan de anode van de eindbuis. Met deze werkwijze is het zelfs OK om ook "teerknol" condensators te handhaven. Als die dan alsnog doorslaan, dan wordt alleen maar de primaire van de UGT erdoor kortgesloten. Dit levert geen gevaar op voor de UGT en ook niet voor de eindbuis. Alleen er zal geen geluid meer uit de radio komen.

Pieter

ze zijn vervangen, ziet er anders uit zo :-)

door Jan van weeterloo, 15.05.2008, 16:39 (6000 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

[image]
En hiermee even een voorlopig eind aan het vervangen. DE radio klinkt weer goed na het vervangen van de koppelcondensator EABC80 > EL84 , en nog een aantal van die krengen in de omgeving. De condensatoren op de uitgangstrafo zo als je ziet op de foto vanuit het principe zekerheid voor alles. Komende dagen ga ik de electrostaten reviseren, een nieuwe EL84 er in, en dan.....:MUS:

Condensators vervangen, ja of nee

door Pieter Vos @, 16.05.2008, 15:57 (5999 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

DE radio klinkt weer goed na het vervangen van de koppelcondensator EABC80 > EL84 , en nog een aantal van die krengen in de omgeving.

Zeker is het nuttig om de koppel condensator tussen audio voorversterker buis en audio eindbuis preventief te vervangen door een exeplaar met werkspanning van 630 volt of meer. Deze koppel condensator zal bij defect raken heel wat ellende veroorzaken. Omdat de eindbuis bij lekkende koppel C positieve spanning op het rooster krijgt zal deze buis flink stroom gaan trekken, vaak meer dan maximaal toegelaten. Dus de buis slijt onnodig. Maar ook de UGT kan defect raken, veel UGT's kunnen maar een relatief kleine anodestroom verdragen, vaak niet meer dan 50 mA.

Ik ben het niet eens met de uitspraak: "die krengen". Condensators vervangen is iets wat men met kennis moet doen. Een condensator vervangt men alleen als deze aantoonbaar defect is dan wel preventief omdat de betreffende C - als deze lek raakt - dit defect een groot risico betekent voor andere onderdelen. (zie het voorbeeld van de koppel condensator). Dus men moet eerst in het schema nagaan of een condensator zo een gevaar op kan leveren. Zo niet, dan kan de betreffende C rustig op zijn plaats blijven. Bijvoorbeeld de C parallel aan een kathode weerstand van een HF of MF buis heeft slechts een paar volt over zich heen en zal derhalve vrijwel nooit defect raken.

Wel met groot risico zijn de "ratel" condensators die men vaak aantreft over de AC hoogspannings wikkeling van de voedingstransformator. Slaat zo een ratel condensator door, dan is de voedingstrafo kortgesloten! Met de zekerheid van doorbranden als gevolg.

Bij radio's met een gelijkrichtbuis (AZ of EZ) dan kan men de ratel C het beste gewoon wegknippen. Door hun "zachte" karakteristiek veroorzaken buis gelijkrichters maar heel weinig eigen ratel.

Bij radio's met halfgeleider gelijkrichters zal het nodig zijn de ratel condensator te vervangen door een nieuw exemplaar met werkspanning minimaal 1000 volt. Met name silicium gelijkricht diodes hebben een zeer "harde" karakteristiek, d.w.z. ze komen bij minimale voorwaardse spanning vol in geleiding. Dit elke 100 Hz plotseling weer in geleiding komen en met geleiden stoppen van de diodes veroorzaakt flinke "ratel" die men met name op LG heel goed kan horen. Daarom ziet men goede transistor apparatuur ook altijd uitgerust met ratel C's bij de gelijkrichters. Zonodig zelf ratel C's toevoegen aan storing producerende halfgeleider apparaten zal goed helpen tegen storing in de AM ontvangst

Pieter

Condensators vervangen, ja of nee

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 16.05.2008, 16:17 (5999 dagen geleden) @ Pieter Vos
Bewerkt door John Hupse †, 16.05.2008, 16:53

Bij radio's met een gelijkrichtbuis (AZ of EZ) dan kan men de ratel C het beste gewoon wegknippen. Door hun "zachte" karakteristiek veroorzaken buis gelijkrichters maar heel weinig eigen ratel.

Hier worden zaken door elkaar gehaald, de ratelcondensator in een radio is primair bedoeld om modulatiebrom tegen te gaan. Niet wegknippen dus, maar vervangen wanneer je 'm niet vertrouwt.

Met name silicium gelijkricht diodes hebben een zeer "harde" karakteristiek, d.w.z. ze komen bij minimale voorwaardse spanning vol in geleiding.

"Standaard" siliciumdiodes schakelen nogal traag, waardoor bij de overgang van geleiden naar sperren kortstondig hoge piekstromen kunnen optreden. Dit verschijnsel probeert men soms te bestrijden met ontstoormiddelen, beter is om snellere diodes te gebruiken of simpelweg een serieweerstand aan te brengen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Condensators vervangen, ja of nee

door Martin Deubel @, 16.05.2008, 16:17 (5999 dagen geleden) @ Pieter Vos

als ik Pieter mag aanvullen:

Hou na vervanging de kathodespanning in de gaten...je zult niet de eerste zijn die een EL84 met roosterlek heeft...Dit gebeurt veel bij buizen die te heet zijn geweest door bijvoorbeeld een lekke koppelcondensator.

Het stuurrooster is vervuild geraakt met de baruimlaag van de kathode..het baruim is er als het ware opgedampt en begint door de hitte ook elektronen af te geven.dit gebeurt ook veel bij buizen met veel branduren.

buizen die spontaan nogal eens kuren vertonen zijn:UBL/EBL1 UL/EL41 UBL/EBL21 ECL/PCL86 ECL/PCL82 .

Ook ECC buisjes hebben deze nukken nogal eens....

de buis gaat dan ondanks een goede koppelcondensator toch veel te veel stroom trekken.dit herken je doordat de spanning over de kathodeweerstand toeneemt.of dat het stuurrooster steeds meer positief word.


Heb trouwens een ECL82 gehad die vrolijk 75mA stond te trekken...de koppelcondensator was goed maar de buis bleek dus roosterstroom te trekken.De anode werd roodgloeiend.

schade: verbrande kathodeweerstand een ontplofte ontkoppelelko een hete uitgangstrafo.

koppelcondensator kun je als volgt testen: eindbuis eruit radio aanzetten(wacht even als je een radio met buisgelijkrichter hebt) en meten op de stuuroosteraansluiting en het chassis. je mag nu vrijwel geen spanning meten.

MArtin deubel

--
Past het niet? Pak een hamer!

Condensators vervangen, ja of nee

door Pieter Vos @, 16.05.2008, 17:55 (5999 dagen geleden) @ Martin Deubel

Roosterlekkken... Dat heb ik ook wel eens meegemaakt bij eindbuizen. het is erg verraderlijk, je bent eerst geneigd de koppel C de schuld te geven van de te grote anodestroom.

Heel terechte aanvulling. Bedankt Martin

Pieter

Condensators vervangen, ja of nee

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 16.05.2008, 18:55 (5999 dagen geleden) @ Martin Deubel

koppelcondensator kun je als volgt testen: eindbuis eruit radio aanzetten(wacht even als je een radio met buisgelijkrichter hebt) en meten op de stuuroosteraansluiting en het chassis. je mag nu vrijwel geen spanning meten.

MArtin deubel

Deze methode gaat niet op met een U-toestelletje natuurlijk!

Groeten ... Hugo Sneyers

Condensators vervangen, ja of nee

door Martin Deubel @, 16.05.2008, 18:56 (5999 dagen geleden) @ Hugo Sneyers

Nee...Daar heb je gelijk in...ging ook van een wisselstroom toestel uit.

maar met een scheidingstrafo ertussen werkt het wel bij een U toestel..

meestal meet ik daar eerst de kathodespanning.


MArtin Deubel

--
Past het niet? Pak een hamer!

Condensators vervangen, ja of nee

door Ton Mijnster, 16.05.2008, 19:07 (5999 dagen geleden) @ Martin Deubel

Martin,

Lees is eens goed wat je zelf schrijft!!!

Wat maakt een scheidingstrafo in dit geval dan uit?

Groet Ton

Condensators vervangen, ja of nee

door Martin Deubel @, 16.05.2008, 19:10 (5999 dagen geleden) @ Ton Mijnster

dat als je met je handen aan het chassis komt je geen optater krijgt.


je zult tussen chassis en roosteraansluiting gewoon 0 volt meten als je C oke is teminste


MArtin Deubel

--
Past het niet? Pak een hamer!

Condensators vervangen, ja of nee

door Ton Mijnster, 16.05.2008, 19:16 (5999 dagen geleden) @ Martin Deubel

Martin,

Het ging over het feit het verwijderen van de eindbuis!

En wat gebeurt er dan in een U toestel?

juist dat werkt Dan niet meer!

groet Ton

Condensators vervangen, ja of nee

door Martin Deubel @, 16.05.2008, 19:22 (5999 dagen geleden) @ Ton Mijnster

Je hebt gelijk Ton!


Ik ging oorspronkelijk ook van een toestel met trafo uit.


Marti deubel

--
Past het niet? Pak een hamer!

Condensators vervangen, ja of nee

door Ton Mijnster, 16.05.2008, 19:26 (5999 dagen geleden) @ Martin Deubel

Martin,

mijn opmerking was naar aanlijding van het antwoord aan Hugo!

Groet Ton

Koppelcondensator testen

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 16.05.2008, 20:27 (5999 dagen geleden) @ Hugo Sneyers

Een m.i. betere methode is de volgende:

Draai de volumeregelaar dicht, zodat de wisselstroomcomponent over de UGT vrijwel nul wordt. Sluit vervolgens een mA-meter parallel aan de primaire van de UGT. Door de relatief lage weerstand van de meter t.o.v. die van de primaire van de UGT vormt de meter bijna een kortsluiting van de primaire, zodat je een redelijke indicatie van de anodestroom van de eindbuis krijgt. Sluit nu de roosterweerstand kort. Als de anodestroom duidelijk afneemt is de koppelcondensator aan vervanging toe.

Nou nou, het wordt weer hoge school :-)

door Jan van weeterloo, 17.05.2008, 06:42 (5998 dagen geleden) @ Jan van weeterloo
Bewerkt door Jan van weeterloo, 17.05.2008, 06:51

Heren, heren:-D :-D :-D :-D :-D :-D
Ik zet hier een simpele vraag neer en vervolgens begint men uit te wijden over dingen waar deze beginnende hobbyist totaal geen cammembert van gegeten heeft :-) Ik ben al blij dat ik nu dit toestel aan de gang heb gekregen en dat heb ik alleen kunnen doen dankzij veel goede raad van mensen op dit forum en een bezoek aan mijn plaatsgenoot Jan Kootstra. Bij hem heb ik ook mijn buizen kunnen testen en daaruit bleek dat zowel de EL84 als de ECC85 van deze radio geen goede buizen meer waren. Daar heb ik nu dus nieuwe voor, heb ze nog even bewaard tot de condensatoren (sorry voor het woord krengen, maar met een aantal was het ook ff worstelen om alles weer goed er in gesoldeerd te krijgen:-| ) die kritisch leken vervangen waren zodat ik niet het risisco zou lopen dat ze direct overbelast zouden worden. Verder heb ik bij John nog een EM80 gekocht zodat de radio nou weer zo'n prachtig oog heeft wat erg mooi licht geeft.
Ik vind dit al een hele prestatie van mijzelf, aan het meten van allerlei dingen als kathodespanning ben ik echt niet toe, waar de primaire van de UGT zit? God weet het, jullie ook blijkbaar:-D
Ik ben nu al even blij dat ik een spelende radio heb. Vind het ook prettig dat ik de electrostaatjes weer aan de praat krijg en dat ik dus straks een redelijk goed werkende radio hier in de huiskamer heb staan. Want dat gekloot met een transistorradio....:FIR: Geen mooier geluid dan buizengeluid. Als ik in september met de NVHR cursus begonnen ben ga ik na verloop van tijd zeker een partijtje meeblazen in dit geweld maar tot die tijd hoop ik dat mij trouwe Sultan 2420 het met deze modificaties even red en mij voorziet van muziek en info. Vandaar, ondanks dat ik niet alles snap wat jullie schrijven :OK: :OK: :OK: :OK: BEDANKT VOOR ALLE GOEDE RAAD!!!:OK: :OK: :OK:
Als klap op de vuurpijl, hier nog een foto van mijn soldeerinspanningen:
[image]
Inderdaad, er zit nog een Ero.... rechts tegen de buitenkant van de foto...ik vrees dat dit nog enig commentaar gaat opleveren, om met cup a soup te spreken: kom maar kom maar kom maar:-P :-P :-P :-P
Rechtsboven, nog net te zien de nieuwe elco die ik heb gemonteerd op advies van Gerard en waar John me mee opweg heeft geholpen vanwege de waarden. U ziet het, dit radiotje is eigenlijk een forumproduct:-D

Nou nou, het wordt weer hoge school :-)

door Pieter Vos @, 17.05.2008, 07:31 (5998 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

> Heren, heren:-D :-D :-D :-D :-D :-D
[quote]Ik zet hier een simpele vraag neer en vervolgens begint men uit te wijden over dingen waar deze beginnende hobbyist totaal geen cammembert van gegeten heeft :-) Ik ben al blij dat ik nu dit toestel aan de gang heb gekregen en dat heb ik alleen kunnen doen dankzij veel goede raad van mensen op dit forum[/quote]

[quote]Ik vind dit al een hele prestatie van mijzelf, aan het meten van allerlei dingen als kathodespanning ben ik echt niet toe, waar de primaire van de UGT zit? God weet het, jullie ook blijkbaar:-D [/quote]

Als ik in september met de NVHR cursus begonnen ben ga ik na verloop van tijd zeker een partijtje meeblazen in dit geweld maar tot die tijd hoop ik dat mij trouwe Sultan 2420 het met deze modificaties even red en mij voorziet van muziek en info. Vandaar, ondanks dat ik niet alles snap wat jullie schrijven :OK: :OK: :OK: :OK: BEDANKT VOOR ALLE GOEDE RAAD!!!

Hallo Jan,

Het is wat met al die meer of minder ervaren radio hobbyisten om je heen. Maar ja, radio's kundig weer op orde brengen is nu eenmaal een vak. Ik wens je in elk geval hiertoe veel plezier en nuttige kennis op de NVHR cursus radio herstellen.

Pieter.

Nou nou, het wordt weer hoge school :-)

door Jan van weeterloo, 17.05.2008, 07:35 (5998 dagen geleden) @ Pieter Vos

Ik wens je in elk geval hiertoe veel plezier en nuttige kennis op de NVHR cursus radio herstellen.

Pieter.

Bedankt Pieter, dat gaat ook zeker een plezierig gebeuren worden. En tot die tijd leun ik graag op alle deskundigen op dit forum:-D

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum