Waarde Philips 915X (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 13.05.2008, 21:12 (6002 dagen geleden)

Zoals ik in een andere thread al langs m'n neus weg aankondigde, zou ik een topic starten over de Philips 915X, een vrij zeldzaam high end model van 1940.

Ik ben onlangs in het bezit gekomen van zo'n toestel en zit nu met een dilemma. In principe verzamel ik voornamelijk televisies, maar het uiterlijk van dit toestel spreekt me opzich wel aan, het kader met de schaal en de zwarte knoppen eronder heeft wel iets om zo te zien. Aan de andere kant is het voorlopig te hoog gegrepen om hem zelf te restaureren: Het chassis is een flinke klus met rubberen bedrading en teerknollen en schaalkoordjes en ingewikkelde knoppenconstructies, daar kom ik allemaal nog wel uit al zal het een meerjarenplan worden, maar vooral de kast moet een grote beurt hebben, wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Dus wat dat betreft heb ik zoiets van, misschien komt hij bij een ander beter tot zijn recht. Ik ga die beslissing niet overhaast maken, maar een van de dingen die ik nu nog mis is in mijn afweging is een idee van de waarde van het toestel. Het is op zich compleet (netsnoer met connector ontbreekt) en ongerestaureerd, maar de kast is beschadigd, vooral van boven aan een kant zitten er diepe krassen in. Iemand enig idee?

Waarde Philips 915X

door Nico den Haak, 14.05.2008, 05:48 (6001 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Allereerst, foto:-)

En dan, proficiat! Een 915 komt niet supervaak voor, net als zijn broertje de 497X. De waarde is sterk afhankelijk van conditie en originaliteit. Een toestel wat met weinig gevoel voor (kleur)detail werd "gerestaureerd", is voor een beetje serieuze verzamelaar gelijk vrijwel niets meer waard, terwijl een wat gehavend, en eerlijk exemplaar wel zijn hart sneller doet kloppen. Er mogen best hier en daar wat gebruikssporen opzitten, het ding is zowat 70 jaar oud! Beter een kast plaatselijk bijtippen, als kaalmaken. Dat laatste is enkel een optie wanneer er anders niets meer van te maken valt, zie mijn Fuga :-D

Ik spreek even vanuit mijn eigen gezichtspunt. Zeker omdat een 915X een interessante en mooie radio is, lijkt het me overduidelijk dat het niet bepaald een geschikt toestel is waar je even op gaat hobbyen. Wanneer je nog nooit een kast hebt gedaan, kon je bijna geen slechtere vinden om het mee te gaan "proberen"

De 915X heeft een meerdere kleuren kast, verschillende panelen moeten na het afbijten eerst met waterbeits goed op kleur worden gebracht. Anders krijg je een egaal bruinachtig ding, zonder kraak of smaak. Dan had je er beter helemaal vanaf gebleven! De radio heeft ook verschillende moeilijke randjes, afscheidingen etc. Tevens de techniek is behoorlijk gecompliceerd, zeker wanneer het er eentje is waar de eerste serie afstemcondensator nog inzit met die witte lagerbusjes in plaats van de metalen. De witte zijn totaal uitgelubberd, en enige constantheid is dan ver te zoeken. Het Lynodynesysteem zelf gaat niet gemakkelijk stuk, toch moet het hele mechaniek incl het revolverkopsysteem helemaal gangbaar gemaakt worden.

Een redelijk oordeel over de waarde is pas globaal te geven na het plaatsen van een paar goede foto's. Toch, vergeet niet dat zeldzaamheid niet hoofdzakelijk de waarde bepaald, maar de vraag naar een bepaalde radio. Wanneer je eventueel van plan bent om het toestel weg te doen, is het verstandig ze te laten hoe ze nu is. Origineel ;-)

Groet,

Nico den Haak.

Waarde Philips 915X

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 14.05.2008, 08:13 (6001 dagen geleden) @ Nico den Haak

Dat laatste (origineel laten) had ik ook al bedacht. Zeker de kast omdat ik daar geen ervaring mee heb, en de rest omdat er best veel tijd in gaat zitten om het echt goed te doen (en half werk zou zonde zijn). Mijn afweging wat betreft de zeldzaamheid was een beetje zoals de jouwe, als een zeldzaam stuk weinig gevraagd is kan het leuker zijn om hem zelf te houden, zeker omdat ik het wel een apart toestel vind om te zien.

Ik hoop wel een dezer dagen wat foto's te gaan maken, maar het toestel staat nu even op een plek waar ik niet zo vaak kom dus dat zal niet morgen gedaan zijn.

Waarde Philips 915X

door henkk @, 14.05.2008, 13:47 (6001 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dag Maarten,

met parket onderhoudsmiddel,bij voorkeur "Parket plus" knapt zo'n haveloze kast
meestal al gigantisch op,de kast loopt hiermee geen verdere schade op,en boven-
dien kan je de radio dan een plekje geven.

Henk

Waarde Philips 915X

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 14.05.2008, 15:41 (6001 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Met Google kwam ik er nog achter dat er nog niet zo lang geleden eentje is verkocht via Marktplaats. Heeft iemand enig idee voor wat voor bedrag die is gegaan?

Waarde Philips 915X

door Paul Brouwer @, Haarlem, 15.05.2008, 13:05 (6000 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maarten,

Op Ebay deed dit toestel in 2007 € 70,--
De staat van dat toestel is onbekend maar mogelijk een indicatie.

Groet,
Paul

--
[image]

Waarde Philips 915X

door wino ⌂ @, Heerlen limbrug, 15.05.2008, 14:11 (6000 dagen geleden) @ Paul Brouwer

[img][/img]]goededag met wino ik heb ook een radio van philips van 1940
maar tijpen 497A heb er 100.€ voor betaald veel geld voor dit
model maar hij speelt zeer goed ik laat hem hoe hij is hij
mag best oud uit zien

m.vr groet

Waarde Philips 915X

door wino ⌂ @, Heerlen limbrug, 15.05.2008, 14:19 (6000 dagen geleden) @ wino

[image]

--
w wijnands

Waarde Philips 915X

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 15.05.2008, 14:22 (6000 dagen geleden) @ wino

Leuk, en het uiterlijk lijkt er ook wel erg op, de stijl dan.

Waarde Philips 915X

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 15.05.2008, 14:25 (6000 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Dankjewel, het is inderdaad een beetje in de orde van grootte waar ik al dacht maar dan laat ik hem misschien toch nog even staan (dan poets ik hem wel een beetje op met het middel dat hier ook al genoemd werd).. Vind hem toch zelf ook wel mooi namelijk. Ik kan hem natuurlijk ook gewoon met een iets te hoge reserve op ebay zetten met goede foto's en op die manier een indicatie proberen te krijgen... Wat betreft de foto's, ik hoop er begin volgende week in de buurt te zijn en dan plaats ik ook hier even wat foto's. Dat maakt het verhaal toch duidelijker.

Waarde Philips 915X

door Nico den Haak, 15.05.2008, 15:49 (6000 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hoi Maarten,

Voor een compleet apparaat, in originele staat moet je aan een richtbedrag rond de 75 Euro denken. Uiteraard hoeft zo'n radio niet te spelen, belangrijker is of ze compleet en onverziekt is. Met redelijke tot mooie kast rond die 100 Euro. Meer zit er vermoedelijk niet in.

Groet,

Nico.

Waarde Philips 915X

door Paul Brouwer @, Haarlem, 15.05.2008, 22:07 (6000 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hallo Maarten en Nico,

Voor de een is een radio (ongeacht type en staat) geen drol waard, terwijl hetzelfde toestel voor een ander weer een vermogen waard is.

Als ik naar mijzelf kijk, vind ik die 915X ook een mooi toestel maar zou er afhankelijk van de staat niet meer dan € 70,-- voor geven.
Anders is/was het weer met de BX760X. In deze radio heb ik alles bij elkaar ongeveer € 500,-- gestoken om van zo'n 6 toestellen één gaaf
en 100% spelend exemplaar te maken.

Emotionele waarde noem ik dat. ;-)

Voor veel mensen is een toestel als die BX760X een groot "sta in de weg". Voor mij betekende die radio "herstel van oude glorie".

Die € 500,-- zal ik er nooit voor terug krijgen, maar ik ben er happy mee. Hobbies kosten nu eenmaal geld..... :-P

Groet,
Paul

--
[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum