Waarde Philips 915X (Algemeen)

door Nico den Haak, 14.05.2008, 05:48 (6001 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Allereerst, foto:-)

En dan, proficiat! Een 915 komt niet supervaak voor, net als zijn broertje de 497X. De waarde is sterk afhankelijk van conditie en originaliteit. Een toestel wat met weinig gevoel voor (kleur)detail werd "gerestaureerd", is voor een beetje serieuze verzamelaar gelijk vrijwel niets meer waard, terwijl een wat gehavend, en eerlijk exemplaar wel zijn hart sneller doet kloppen. Er mogen best hier en daar wat gebruikssporen opzitten, het ding is zowat 70 jaar oud! Beter een kast plaatselijk bijtippen, als kaalmaken. Dat laatste is enkel een optie wanneer er anders niets meer van te maken valt, zie mijn Fuga :-D

Ik spreek even vanuit mijn eigen gezichtspunt. Zeker omdat een 915X een interessante en mooie radio is, lijkt het me overduidelijk dat het niet bepaald een geschikt toestel is waar je even op gaat hobbyen. Wanneer je nog nooit een kast hebt gedaan, kon je bijna geen slechtere vinden om het mee te gaan "proberen"

De 915X heeft een meerdere kleuren kast, verschillende panelen moeten na het afbijten eerst met waterbeits goed op kleur worden gebracht. Anders krijg je een egaal bruinachtig ding, zonder kraak of smaak. Dan had je er beter helemaal vanaf gebleven! De radio heeft ook verschillende moeilijke randjes, afscheidingen etc. Tevens de techniek is behoorlijk gecompliceerd, zeker wanneer het er eentje is waar de eerste serie afstemcondensator nog inzit met die witte lagerbusjes in plaats van de metalen. De witte zijn totaal uitgelubberd, en enige constantheid is dan ver te zoeken. Het Lynodynesysteem zelf gaat niet gemakkelijk stuk, toch moet het hele mechaniek incl het revolverkopsysteem helemaal gangbaar gemaakt worden.

Een redelijk oordeel over de waarde is pas globaal te geven na het plaatsen van een paar goede foto's. Toch, vergeet niet dat zeldzaamheid niet hoofdzakelijk de waarde bepaald, maar de vraag naar een bepaalde radio. Wanneer je eventueel van plan bent om het toestel weg te doen, is het verstandig ze te laten hoe ze nu is. Origineel ;-)

Groet,

Nico den Haak.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum