bx180u zenderschaal vervangen (Techniek Radio/TV)

door Tibout, 14.05.2008, 07:40 (6001 dagen geleden)

Hallo Allemaal,

ik heb een bx180u gekocht, maar helaas bleek de zenderschaal niet aanwezig te zijn. Er zit nu een glazenplaat in, met daaronder een mooi uitgeprint papiertje. Nu zou ik graag een zenderschaal willen plaatsen. Ik heb de kast al open gehad, maar ik heb eigenlijk geen benul waar ik moet beginnen. De radio doet het nog en ik zou dat graag zo willen houden :-) Heeft iemand tips voor mij om hieraan te gaan beginnen?

Groeten,

Wouter

bx180u zenderschaal vervangen

door Hans Op den Camp @, Leusden, 14.05.2008, 07:51 (6001 dagen geleden) @ Tibout
Bewerkt door Hans Op den Camp, 14.05.2008, 08:20

Hallo Wouter, een niet van origineel te onderscheiden herdruk van de zenderschaal is te bestellen bij BD&C.
Wil je de zenderschaal vervangen dan moet het chassis eerst uit de kast (svp de service documentatie downloaden bij de schematheek NVHR)
De zenderschaal moet je van binnenuit vervangen. Hopelijk is het zogenaamde diffusiescherm, dat in een metalen frame onder de zenderschaal zit en die het licht van het gloeilampje moet verstrooien nog vlak en bruikbaar. Zo niet een nieuwe maken met behulp van Tips en Trucs.

[image]

De bovenste schaal is een herdruk en de onderste is origineel.
Het vervangen van de schaal is - met een beetje geduld - heel goed te doen.
Succes! Mvg Hans

bx180u zenderschaal vervangen

door Tibout, 14.05.2008, 10:54 (6001 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

Heel erg bedankt voor je reactie. Ik heb de kast nog niet uit elkaar gehaald, maar het lijkt erop dat het huidige glas vastgeplakt zit. Eigenlijk wou ik een orginele schaal zoeken, maar dat is niet zomaar even gevonden. Zoveel sloop BX180u radio's worden er niet aangeboden :-( Een (bijna) perfecte kopie is ook een optie inderdaad. Ik zal binnenkort gaan beginnen met het uit elkaar halen, de documenten heb ik al kunnen downloaden. Bedankt!

Groeten

bx180u zenderschaal vervangen

door Hans Op den Camp @, Leusden, 14.05.2008, 14:53 (6001 dagen geleden) @ Tibout
Bewerkt door Hans Op den Camp, 14.05.2008, 15:03

Wouter, het schaalglas hoort niet vastgelijmd te worden maar zit met twee beugeltjes vast aan het bakelieten kastje (links- en rechtsboven op de foto).

[image]

Hieronder zie je alle ingrediƫnten die nodig zijn om het schaalglas te monteren: een (origineel) schaalglas, twee rubber ringen links en rechts om de schaal geschoven (je zou ze uit een oude binnenband van een fiets kunnen knippen), een metalen frame met verstrooingsscherm en de twee bevestigingsbeugeltjes met schoefjes.

[image]

En als het hele zaakje gemonteerd is, dan ziet het er zo uit:

[image]

Ik hoop dat het geleidingssysteem van de schaalaanwijzer bij je radio nog wel aanwezig is.

Overigens is een herdruk van de schaal door BD&C een 100% excacte kopie van een origineel. Maar er is een truc om ze van elkaar te onderscheiden: als je met een vochtige doek een originele schaal aan de bedrukte kant wilt schoon-
maken, dan veeg je alle lettertjes er af. Bij zo'n herdruk lukt dat niet (tenzij je het met schuurmiddel probeert :-D ) Hopelijk zijn ze nog leverbaar. Groeten, Hans

bx180u zenderschaal vervangen

door Tibout, 14.05.2008, 17:27 (6001 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

ik heb even de radio erbij gepakt en gelukkig zitten de beugeltjes er nog in, dus ik denk dat het glas dan toch daartussen zit. Ik zal binnenkort gaan kijken of ik de radio uit erlkaar ga halen en dan met jouw aanwijzingen moet het denk ik wel lukken. Hartstikke bedankt, kom ik er alsnog niet uit, dan zal ik weer verder vragen :-D wel handig die fotos erbij trouwens, dat maakt het wat duidelijker voor mij ;-)
Thnx!

Vriendelijke groet,
Wouter

bx180u zenderschaal vervangen

door Paul Brouwer @, Haarlem, 15.05.2008, 13:01 (6000 dagen geleden) @ Tibout

Hallo Wouter,

Zonder te overdrijven heb jij hierbij de tips van een echte 180U-kenner.
Ik denk dat hij ze met z'n ogen dicht uit elkaar weet halen en weer in elkaar
zet ook. ;-)

En dan altijd direct die perfecte foto's erbij.... :OK:

Groet,
Paul

--
[image]

bx180u zenderschaal vervangen

door Hans Op den Camp @, Leusden, 15.05.2008, 14:55 (6000 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hallo Paul,

Dank je voor je lovende woorden, zelf vind ik ook dat een treffende foto meer zegt dan een A-viertje met tekst. En het restaureren van Philips U-toestellen is inderdaad een hobby van mij. Ik heb in het verleden op dat gebied heel veel van je geleerd :-) . Groetjes, Hans

bx180u zenderschaal vervangen

door Tibout, 16.05.2008, 05:51 (5999 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hallo Paul,

het zag er ook heel duidelijk uit die uitleg, duidelijk een kenner :-D Het antwoord is erg duidelijk, met een foto die inderdaad veel meer zegt dan een A4-tje tekst. Helemaal top.

Groeten,

Wouter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum