EL3530 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 14.05.2008, 20:05 (6001 dagen geleden)

Eindelijk heb ik mijn EL3530 op de werkbank staan. Helemaal compleet en zelfs de EM34 geeft nog licht. Het toestel is toch van 1953 ofzo.
Maar er was wel wat werk aan. Eerst de bijgevoegde band maar eens gedraaid. De muziek klonk dof en achterste voren en soms twee tracks door elkaar. Bij kontrole van de band was deze op meer plaatsen geplakt, maar was er in het geheel niet op gelet waar de magneetlaag zat. Na dat in orde gemaakt te hebben, kon er worden opgenomen. De HF bias werkt en de opnames klinken niet eens slecht. Wel zat er een soms een enorme kraak in het toestel. De schakelaars onderzocht en ook de voetjes van de rimlock buisjes, geen resultaat. Uiteindelijk bleek het een koude las te zijn, die na 55 jaar zich liet horen. Feitelijk dus een garantiegeval. Ik heb maar niet gebeld naar Philips TD (hebben ze niet eens meer).
Ik vroeg me af of het beter zou zijn als de EM34 niet brandde als de recorder in de stand weergave staat. Wie schetst mijn verbazing, dat dat voorzien was in het schema. Het oog bleef echter aan. Ik heb een draadbrugje gevonden tussen punt18 en 22 van het schakelaardek. Het is kennelijk later aangebracht. Na verwijdering werkt de recorder nog steeds normaal. Om te zien of het een originele wijziging is, zoek ik meer documentatie dan op de website van de NVHR te vinden is.
Op mijn toestel zitten twee typeplaatjes, een geponst op het chassis en een onder op de koffer.
Op de bodem is het een EL3530/50, snr 10997 ,110-245 volt en de aanduidng made in Holland.
Op het chassis zit echter een plaatje , zonder made in Holland, EL3530/61S, snr 11656, 95--245 volt. De carrousel heeft echter alleen 110--245 volt. Met de plaatjes is zo te zien niet gerommeld.
Het valt op dat er enkele van de bekende rode Philips weerstanden inzitten, maar de meeste zijn made in Austria en hebben een lichaam met twee eindkapjes en aangefelsde draden. Echt geen Philips weerstanden.
Zoekend op het internet vond ik een duitse variant, waarbij aan de zijkant een luidspreker zit in plaats van bovenaan, die had ik nog nooit gezien. Op de foto van het binnenwerk stond echter een verkeerde luidspreker . Het was een type waarbij de magneet voor de conus zit, voornamelijk om ruimte te sparen. Ergens heb ik gelezen dat er eigenlijk een ovale luidspreker in moet.
Maar de hamvraag wie heeft de complete doc? Wat zou de reden van het brugdraadje zijn?

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum