IJk meting AVO MK4 -div meters-screen ex MK8+9 (Techniek Radio/TV)

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 19.11.2010, 06:43 (5119 dagen geleden) @ Maurice

Zet jij meters parallel tijdens deze testen ? Ik las volgens mij in mijn eerste post ook iets over in serie zetten.
Beide kan je niet doen bij een vergelijk. Je moet altijd meter voor meter doen. De interne weerstand van de meters komt bij parallel zetten ook parallel te staan en gezamelijk wordt dat dus minder weerstand. Zeker als er twee relatief laag ohmige AVOs tussen zitten.

Op je scoop zag ik een halfgelijkgericht signaal. Was dat om de scoop te testen of was dat het signaal wat je meters ook kregen ?
Bij AC meting heb je TRMS, average en peakreading meters. Op een nette sinus die binnen de bandbreedte past maakt het niet uit maar bij signalen met een andere crest factor wel.

De scoop meting kun je beter symetrisch op het scherm zetten. De scoop heeft zijn grootste precisie meestal bij een meting waarbij het signaal 1 divisie van onder tor 1 divisie van boven beslaat. Dat staat meestal in de calibratie aanwijzingen van het manual.
Hou ook rekening met de opgegeven toleranties. Als dat 3% is voor de ene meter en 0,01 voor de ander hoeven ze niet gelijk aan te wijzen.

Ik vind het wel goed dat je zoiets af en toe doet en mensen er op attent maakt. Ik heb ooit naar een aito generator voor öemand gekeken die niet meer zou laden. De spannimg kwam niet boven de 12 V uit. Dat bleek 12 V op zijn meter te zijn en die bouwmarkt meter klopte voor geen meter omdat de batterij bijna leeg was.

Ik doe dat zelf ook. Ik hou de calibratie informatie bij in een map. Daar staat de datum, model en geconstateerde deviatie in. Is de meter belangrijk dan justeer ik hem na de calibratie, is het éen verszamelstuk of gebruik ik hem voor indicaties dan calibreer ik hem alleen tenzij de afwijking erg groot is dan wordt hij gejusteerd. Ik heb meer dan 25 meters en zo hou ik overzicht.

Ik gebruik daarvoor een philips DC calibrator, een tektronix AC calibrator en een R&S AFGU. Voor frequentie een tijdbasis generator gekoppeld aan een GPS gestuurde TCXO. Voor het weerstandsbereik gebruik ik een 0,05 % weerstandsbank met kelvin aansluiting. Verder heb ik een gecalibreerde standaard condensator van Philips. Componenten als condensators kan ik precies meten met een digitale VNA. Dat is handig om een LCR meter te calibreren. De BW van scopen test ik door een sub-nano pulser. Helaas lukt het me nog niet om onder de 500 pS te komen, tenminste met behoud van een goede leidende flank, een lage spanning en voldoende pulsbreedte.

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum