Elektronische vervanger voor triller uit buizen autoradio's (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 02.12.2010, 19:23 (5105 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Bewerkt door soundman2, 02.12.2010, 19:31

Hallo Henk,

Nee, zo simpel is het niet:

- de frequentie moet stabiel blijven om te zorgen dat de transformator niet
te warm wordt.

De frequentie van de mechanische triller was ook niet erg constant. Meestal ergens tussen de 70 en 100Hz, althans voor autoradio. De trafo kon daardoor ook wat kleiner zijn. Een wat oplopende frequentie is niet direct een probleem.

- Met transistoren wordt de schakeling gauw te warm, de spanning tussen >collector en emitter is snel te hoog; bij een FET (mits de goede) is de Rds on >hooguit 30 milliohm.

Het is een kwestie van de transistoren goed in verzadiging sturen. Bij een resterende spanning van één volt over de transistor, wordt er bij 6 ampère (bij 12 volt ca 3 amp)nog maar 6 (3) watt gedissipeerd.

- voor verschillende voedingsspanningen zijn andere weerstanden nodig; bij >mijn ontwerpje niet.

Dat was bij de originele trillers niet anders

- Bij Philips radio's wordt de gelijkrichting ook door de triller verzorgd; dat doet mijn ontwerpje ook.

De kontakten van de triller werkten in een omgeving van stikstof of een ander inert gas. Dat was om inbranden van de kontakten te voorkomen. In een zuurstof atmosfeer zullen ze vrij snel inbranden.
Het gebruik van twee diodes lijkt me een betere oplossing.
Het spaarde vroeger een buisje uit, maar mechanische gelijkrichting geeft ook blokgolven met vervelende pieken. Daar is weer extra filtering voor nodig.

- bij de door jou aangegeven transistor variant, ontbreekt het authentieke "trillergeluid"; mijn ontwerpje geeft wel het bekende zoemende geluid.

Dat is waar. kwestie van smaak. Je zou op de trafo een stalen bladveertje kunnen lijmen tegenover het middenbeen. Trilt lekker mee


Kortom, nee, wat jij laat zien werkt ook, maar is erg gedateerd. Met mijn variant is de efficiency een stuk hoger en de warmte een stuk lager (eigenlijk niets)

Waarschijnlijk kan de schakeling ook nog wel aangepast worden naar het gebruik van fets. Eenvoud kenmerkt dit soort inmiddels "verouderde" kanteelomvormers


Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum