Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B) (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.05.2008, 17:13 (6035 dagen geleden)

Voor het forum heb ik een paar vragen over het ontwerp van een batterijlader voor 90V batterijen.

Vorige week schreef ik over een batterijradio met lelijke vochtplek. Die is er helaas (nog) niet uit, maar elektrisch is het toestel inmiddels geheel in orde. Het speelt bijzonder goed met mooi diep geluid.
Het BX439B toestel is gemaakt met batterijbuisjes uit de "96" serie, wat zo'n beetje de zuinigste serie ooit is geweest. Het Philips buizenradioboek schrijft dat de DL96 in ieder geval de meest efficiente buis ooit was: je kunt 'm zo instellen dat het totale verbruik ongeveer 600mW is (plaat plus gloeibatterij!), en het afgegeven vermogen 200mW, zodat 1/3 van de opgenomen energie in de speaker terecht komt.
Wat men in dit toestel voor elkaar heeft gekregen is nog verbluffender, want de complete radio met acht buizen, waaronder een afstemoog en een balansuitgang, gebruikt in totaal 1W energie! (Als je 'm heel hard laat spelen iets meer.)

Mijn plaatbatterij is een serieketen van 10 oplaadbare 9V batterijen. Met een capaciteit van 160mAh voeden die de radio ongeveer 20 uur. (Twee paralelle AA cellen van 2200mA elk voeden de gloeidraden ook ongeveer zo lang.) Maar na een paar dagen tuinweer zijn die batterijen leeg... Ik heb een oplader waar twee batterijen tegelijk inkunnen, maar die moeten daar (met laadstroom 11mA) bijna een etmaal in voor ze vol zijn, en dat vijf keer achter elkaar! Ik moet bijna een week laden voor ik weer kan luisteren! Dat moet beter kunnen.

Kan ik niet van oude zooi die ik toch heb liggen een oplader knutselen waarmee de 10 batterijen als een geheel, in serie kunnen worden opgeladen?

Mijn eerste vraag is: kun je wel zoveel batterijen in serie steeds opladen en ontladen? Want, wat gebeurt er als de batterijen niet helemaal gelijk ontladen zijn. Kan dan bij het laden het probleem optreden dat een van de cellen overladen wordt?

Mijn ontwerp moet ongeveer een constante laadstroom geven door de batterij en daarom wil ik naar een wat hogere spanning en de batterij aansluiten via een weerstand; dit geeft het idee van een stroombron.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum