Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B) (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.05.2008, 17:13 (6035 dagen geleden)

Voor het forum heb ik een paar vragen over het ontwerp van een batterijlader voor 90V batterijen.

Vorige week schreef ik over een batterijradio met lelijke vochtplek. Die is er helaas (nog) niet uit, maar elektrisch is het toestel inmiddels geheel in orde. Het speelt bijzonder goed met mooi diep geluid.
Het BX439B toestel is gemaakt met batterijbuisjes uit de "96" serie, wat zo'n beetje de zuinigste serie ooit is geweest. Het Philips buizenradioboek schrijft dat de DL96 in ieder geval de meest efficiente buis ooit was: je kunt 'm zo instellen dat het totale verbruik ongeveer 600mW is (plaat plus gloeibatterij!), en het afgegeven vermogen 200mW, zodat 1/3 van de opgenomen energie in de speaker terecht komt.
Wat men in dit toestel voor elkaar heeft gekregen is nog verbluffender, want de complete radio met acht buizen, waaronder een afstemoog en een balansuitgang, gebruikt in totaal 1W energie! (Als je 'm heel hard laat spelen iets meer.)

Mijn plaatbatterij is een serieketen van 10 oplaadbare 9V batterijen. Met een capaciteit van 160mAh voeden die de radio ongeveer 20 uur. (Twee paralelle AA cellen van 2200mA elk voeden de gloeidraden ook ongeveer zo lang.) Maar na een paar dagen tuinweer zijn die batterijen leeg... Ik heb een oplader waar twee batterijen tegelijk inkunnen, maar die moeten daar (met laadstroom 11mA) bijna een etmaal in voor ze vol zijn, en dat vijf keer achter elkaar! Ik moet bijna een week laden voor ik weer kan luisteren! Dat moet beter kunnen.

Kan ik niet van oude zooi die ik toch heb liggen een oplader knutselen waarmee de 10 batterijen als een geheel, in serie kunnen worden opgeladen?

Mijn eerste vraag is: kun je wel zoveel batterijen in serie steeds opladen en ontladen? Want, wat gebeurt er als de batterijen niet helemaal gelijk ontladen zijn. Kan dan bij het laden het probleem optreden dat een van de cellen overladen wordt?

Mijn ontwerp moet ongeveer een constante laadstroom geven door de batterij en daarom wil ik naar een wat hogere spanning en de batterij aansluiten via een weerstand; dit geeft het idee van een stroombron.

[image]

  • De trafo komt natuurlijk uit een sloopradio, op de gloeiwikkeling kan ik dan mooi een signaallampje kwijt.
  • Gelijkrichting is met dubbeltjesdiodes D1 en D2, en stel dat de spanning op C1 dan ongeveer 290V is.
  • In gedachten ga ik de batterij opladen van 50 naar 90V, zodat de spanning over R1+R2 (dropper) afneemt van 240 naar 200V. Door de weerstanden elk 11k te kiezen krijg ik dus een vrij constante stroom van 10mA. Zelfs bij een compleet lege batterij of kortsluiting van de laadklemmen wordt de stroom nooit hoger dan 13mA.
  • C1 zorgt ervoor dat er redelijk continu geladen wordt, niet alleen tijdens de gedeelten van de fase waarin de spanning boven de batterijspanning uit komt.
  • C2 is mogelijk overbodig maar er zitten toch meestal 2 afdelingen in een elco. Misschien is het zelfs veiliger om C2 weg te laten, en C1 te verkleinen naar 8uF?
  • R3 is een bleeder die ervoor zorgt dat als de batterij wordt losgekoppeld en de spanning uitgezet, de condensatoren ontladen.
  • De zenerdiode voorkomt dat de spanning over de batterijen te hoog wordt: als de batterij hoger dan 100V komt gaat de stroom door de zenerdiode en de LED geeft dan aan dat de batterij vol genoeg is. Is 9mA genoeg voor een LED?
  • Is dit ontwerp veilig? De laadklem wil je niet aanraken... maar de spanning is begrensd op 100V door de zener, en de stroom op 13mA door R1 en R2. De aansluiting van een 90V batterij kun je beter sowieso niet aanraken! Op de kast komt natuurlijk te staan: alleen aanzetten als een batterij is aangesloten.
  • Op welke plaats kan een zekering worden opgenomen?
  • Als ik de lader uitzet maar de batterij laat zitten, gaat de batterij zich weer ontladen via de bleeder. Kan ik dat beter voorkomen door tussen R2 en de batterij nog een diode op te nemen?
  • Zijn er nog leuk uitbreidingen of verbeteringen denkbaar?

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door soundman2 @, Wouw, 16.05.2008, 17:53 (6035 dagen geleden) @ gerard

Als je toch zelf bouwt, kun je beter een lader maken met parrallel lading, dus elke batterij zijn eigen laadcircuit. Dan voorkom je problemen als de batterijen ongelijk geladen zijn.
Laden met constante stroom via een vrij grote weerstand kan wel, maar veel batterijen hebben een maximale laadspanning, waarboven ze liever niet uitkomen. Met de huidige halfgeleider stabilisator ic´s kun je prima laders bouwen. Enerzijds is de maximum spanning instelbaar en ook de stroom is instelbaar met een paar weerstandjes. Er loopt haast geen stroom meer als de max laadspanning bereikt is.
Veel commerciële laders van een aantal jaren terug gebruikten het ic L200 van ST. Het is nog steeds verkrijgbaar en niet erg duur. In de aplication notes staan diverse voorbeelden.
Hier staat een datasheet
http://www.farnell.com/datasheets/72635.pdf

Henk Roovers

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 16.05.2008, 18:18 (6035 dagen geleden) @ gerard

Je schema is een "vaste" spanning lader, dat is geschikt voor lood-accu's en die ken ik niet in 9V uitvoering.

De 9V's zijn tegenwoordig NiMh en voorheen NiCd.
Beide typen moeten worden geladen met een vaste stroom. Vuistregel is laden met 1/10 van de capaciteit voor 14 uur en ze zijn vol.

Als je een buis kunt instellen als stroombron kun je die in serie met de batterijen zetten.
Overladen kun je niet met 1/10 van de capaciteit. Langer dan 14 uur laden geeft niet meer lading.

Succes

Hans

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.05.2008, 04:52 (6035 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Je schema is een "vaste" spanning lader

Door de grote serieweerstand krijg je juist een min of meer constante stroom.
De Zener zorgt ervoor dat de spanning over de batterij niet hoger kan worden dan 100V.

Vuistregel is laden met 1/10 van de capaciteit voor 14 uur en ze zijn vol.

Inderdaad, dat staat ook op de batterij: laden 14 uur met 16mA. Ik kan de stroom dus nog wel iets hoger nemen.

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 17.05.2008, 17:28 (6034 dagen geleden) @ gerard

Door de grote serieweerstand krijg je juist een min of meer constante stroom.
De Zener zorgt ervoor dat de spanning over de batterij niet hoger kan worden dan 100V.

Dit is niet waar. Het geldt alleen als de batterijen een vaste spanning zouden houden tijdens het laden.

Een eigenschap van NiCd of NiMh die jij hebt is dat de spanning daalt bij ontladen ( met een redelijke scherpe knik als hij leeg is ) en stijgt tijdens het laden.

Op zich zal je schakeling wel werken echter bij lege of per ongeluk omgepoolde batterijen kan de stroom aan de hoge kant worden terwijl bij wat ongelukkige omstandigheden de 1/10 van de capaciteit niet wordt gehaald met als gevolg dat de batterijen NIET vol zijn na 14 uur. Hoewel NiMh minder geheugeneffect heeft tov NiCd gaan ze wel zeker ook achteruit en de (nieuw)capaciteit is al niet te hoog. Dit soort laders vind je te veel in chinese rommel en daardoor is de levensduur van de batterijen te laag.

Het schema van Loek onderaan werkt beter MAAR pas op, vrijwel alle regelaars kunnen maximaal 40 volt verschil over in en uitgang verdragen, bij een kortsluiting of heel lege batterijen kan die grens worden overschreden en ploft de regelaar uit elkaar, zeker bij een voedingsspanning van enkele honderden volts.

Hans

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 16.05.2008, 19:39 (6035 dagen geleden) @ gerard

Je hoeft niet persé afvlakelco's te gebruiken, de batterijtjes laden ook goed in pulsbedrijf. De serieweerstand zo kiezen dat de laadstroom zo ongeveer 16 mA is, het steekt niet op een mA.

Elke 9 volt NiCd batterij bevat 8 cellen die in serie staan. Wanneer je 10 gelijke batterijen gebruikt kan je in principe deze 80 cellen in serie zonder problemen circa 500 maal laden en ontladen.

Wanneer er een wat zwakkere cel tussen zit zal deze pas geheel opladen aan het einde van de laadcyclus, dat is verder geen probleem. Wanneer er 1 cel defect raakt werkt de zaak niet meer.

Een "terugslagdiode" voorkomt inderdaad dat de batterij leeg loopt bij b.v. stroomuitval en onjuiste bediening. Wanneer je de elco's etc. weglaat heb je dit niet meer nodig.

Wanneer je batterijen gebruikt van het type NiCd kan je een ontlader inbouwen die de batterij voor het laden eerst ontlaadt tot circa 70 volt. Hiervoor gebruik je een stevige zener met een weerstand in serie.

--
http://www.hupse.eu/radio

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door soundman2 @, Wouw, 16.05.2008, 19:49 (6035 dagen geleden) @ John Hupse †

Elke 9 volt NiCd batterij bevat 8 cellen die in serie staan. Wanneer je 10 gelijke batterijen gebruikt kan je in principe deze 80 cellen in serie zonder problemen circa 500 maal laden en ontladen.

Is dat zo?
Ik wilde ze gebruiken voor draadloze micro´s.
De eerste exemplaren hadden maar 6 cellen met nominaal 7,2 volt. Later als je oplette kon je batterijen kopen met 8,4 volt, 7 cellen dus. Batterijen met 8 cellen heb ik nog niet gezien. In bijna alle gevallen werd er domweg een spanning van 9 volt op de verpakking gegeven.
In draadloze micro´s zijn accus overigens een ramp. Ze geven vol aan en even later zijn ze leeg. Dat komt omdat het spanningsverloop aan het einde van de levensduur een veel scherpere knik vertoont als alkaline batterijen. Helaas het milieu ten spijt hebben gewone batterijen het voor deze toepassing gewonnenIk geloof dat het een beetje off topic wordt. Het ging toch over laders!

Henk Roovers

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.05.2008, 07:01 (6034 dagen geleden) @ soundman2

Er zijn inderdaad veel soorten. De oorspronkelijke versie uit de jaren '50 bestaat met 5 en met 6 cellen, dus 7.5 resp. 9 volt. Wordt tegenwoordig ook gemaakt in alkaline. De oplaadbare versie wordt gemaakt met 6, 7 of 8 cellen, hier hoort eigenlijk 7.2, 8.4 of 9.6 volt op te staan. Er is ook een lithium versie met 3 cellen (9 volt), deze is vrij kostbaar (circa 10 euro) maar heeft een capaciteit van 1,2 Ah.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.05.2008, 04:59 (6035 dagen geleden) @ John Hupse †

Je hoeft niet persé afvlakelco's te gebruiken, de batterijtjes laden ook goed in pulsbedrijf.

Maar als ik de elco weglaat, loopt er alleen stroom naar de batterij gedurende een deel van de wisselspanningscyclus. Kan ik dan een gemiddelde stroom van 16mA aanhouden? Als ik de maximumstroom op 16mA houd, is het gemiddelde een stuk lager en gaat het laden langzamer.

Wanneer je batterijen gebruikt van het type NiCd kan je een ontlader inbouwen

Mijn batterijen zijn tien gelijke NiMH batterijen. Die hoef je niet te ontladen dacht ik, en geheugeneffect kennen ze niet.

Wel moet je oppassen voor overspanning, maar daarvoor heb ik die Zenerdiode erin. Een zener van 100V staat ongeveer 10% spanning boven de nominale waarde toe, dat lijkt me voor de batterijen nog wel te doen. Ik kan daarvoor bv vijf zeners van 20V in serie nemen.

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.05.2008, 07:25 (6034 dagen geleden) @ gerard

De laadstroom veroorzaakt hitte bij het laden, evenredig met de effectieve waarde van de stroom. Een vuistregel bij eenvoudige laders is dat de effectieve stroom ongeveer 0,1 x de capaciteit is, in dit geval dus 16 mA. Dat de piekstroom dan wat hoger is maakt hier niet zo veel uit.

Alleen bij NicD batterijen is ontladen zinvol.

Die zenerdiode steekt vrij nauw, er zit nogal wat spreiding in het zenervoltage (meestal 10 procent) en het aantal cellen per batterijtje is niet gestandaardiseerd. Ook speelt de inwendige weerstand van de batterij een rol, een half versleten batterijtje heeft een hogere weerstand waardoor de spanning tijdens het laden wat hoger is.

--
http://www.hupse.eu/radio

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door Arjan Havelaar @, 17.05.2008, 15:14 (6034 dagen geleden) @ gerard

Die hoef je niet te ontladen dacht ik, en geheugeneffect kennen ze niet.

Geheugeneffect kennen ze zeker wel, alleen in mindere mate dan een NiCd batterij.

Plaatbatterijlader (voor o.a. Philips BX439B)

door Loek @, Exloo, 17.05.2008, 09:33 (6034 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard,

Ik heb zelf al verschillende replica batterijen gemaakt met spanning van 67 Volt. Ik gebruik hiervoor zeven 9 Volt blokken in serie met een vermogen van 180 mA/U. Gekocht bij Aldi (Top Craft) of op de beurs in Driebergen (FRIWO). In de FRIWO zitten Varta cellen.

Om de batterijen op te laden maak ik gebruik van een constante stroombron van 15 mA volgens onderstaand schema.

[image]

Met wat aanpassingen is dit ook toe te passen voor het laden van tien 9 Volt blokken.

Met vriendelijke groet,

Loek

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum