Functiegenerator PM5131 (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 15.12.2010, 10:47 (5141 dagen geleden) @ Wim Sanders

Voor gewone radio is het allemaal niet zo kritisch. Het gaat bij het afregelen bijna nooit om absolute waardes, maar meestal afregelen op maximum of minimum.
De generator heeft BNC aansluitingen, een zeer gangbaar type. Je kunt daarvoor een stukje coax RG58 met BNC-connector daarvoor gebruiken, in de hf regionen een heel normale kabel. Overigens waren de coaxkabels, die bij computernetwerken werden gebruikt heel geschikt. Kilometers lengte zijn waarschijnlijk gewoon in de container gedumpt.
De mantel van de kabel sluit je aan op de aardaansluiting van de radio, of eventueel het chassis. Het signaal (de ader) wordt met een paar (honderd) PF verbonden met de antenneaansluiting of een ander gewenst meetpunt. De capaciteit van de condensator is afhankelijk van het meetpunt en kan liggen tussen een paar pF tot wel 1nF. De condensator dient tevens als DC-scheiding, mocht er op het meetpunt ook nog gelijkspanning staan. Neem dus een condensatortje met een doorslagspanning van een paar honderd volt.
Het HF signaal kun je vaak ook inkoppelen via de ferriet antenne, als geen antenneaansluiting aanwezig is. Een of twee windingen, aangesloten op de binnenkern, rond de ferrietstaaf is voldoende. In dat geval wordt de zaak capacitief gekoppeld. Zou je de losse winding op de coax zowel op aarde als de binnenkern aansluiten, dan zou die door de inwendige weerstand van de generator, de antenne wel eens te ver kunnen verstemmen en/of belasten.

Hoewel een functiegenerator niet precies het geijkte instrument is voor afregeldoeleinden in radio, is het zeker wel bruikbaar. Als audiogenerator is de vervorming meestal te groot voor serieuze audiometingen aan bijv Hi-Fi versterkers


Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum