uitgangssmoorspoel 830C (Techniek Radio/TV)

door leo smits † @, 18.12.2010, 20:12 (5089 dagen geleden)

Bij het repareren van een Philips 830 C constateer ik een onderbreking in de uitgangssmoorspoel S14. Vraag: kan ik deze vervangen door een weerstand en zo ja welke waarde?

uitgangssmoorspoel 830C

door leo smits † @, 18.12.2010, 20:15 (5089 dagen geleden) @ leo smits †

uitgangssmoorspoel
Sorrie voor het vergeten van mijn naam onder het bericht, dus alsnog, Leo Smits

uitgangssmoorspoel 830C

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.12.2010, 21:08 (5089 dagen geleden) @ leo smits †

Leo, deze zelfinductie dient (1) om te zorgen dat de 18 mA anodestroom van de eindbuis niet door de luidsprekerspoel loopt, en (2) om het mogelijk te maken dat er geen gelijkspanning op de luidsprekerbussen staat (veiligheid).

Je kan 'm niet vervangen door een weerstand, in dat geval zou immers het grootste deel van het voor de luidspreker bedoelde uitgangsvermogen in deze weerstand terecht komen.

Je zou de spoel kunnen overwikkelen. Als tijdelijke oplossing kan je een of andere uitgangstrafo monteren waarvan je alleen de primaire wikkeling aansluit.

--
http://www.hupse.eu/radio

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 18.12.2010, 21:24 (5089 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo

Zo maar even een primaire van een uitgang nemen is geen oplossing .

Deze primare of enkele spoel dient wel 1200 ohm ,ohms gemeten te hebben.

Nu zijn er tijdelijk zeker oplossingen maar onder die 1200 ohm is niet aan te raden.

Met vriendelijke groet Philip;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door leo smits † @, 18.12.2010, 22:00 (5089 dagen geleden) @ Philip

Uitgangssmoorspoel 830C
Dank voor de uitleg, hier kan ik wel mee uit de voeten. Leo smits

uitgangssmoorspoel 830C

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.12.2010, 22:09 (5089 dagen geleden) @ Philip

Nu zijn er tijdelijk zeker oplossingen maar onder die 1200 ohm is niet aan te raden.

Philip, veel radioreparateurs denken inderdaad op deze manier. Maar het gaat bij zo'n spoel natuurlijk niet om de gelijkstroomweerstand, maar om de zelfinductie. Men geeft de gelijkstroomweerstand in servicedocumentatie immers alleen op om de windingen van de (originele) spoel te kunnen nameten met een ohmmeter.

De gelijkstroomweerstand speelt dus nauwelijks een rol, de inwendige weerstand van de eindbuis is alleen al zo'n 40.000 ohm. Het maakt dus niets uit of de gelijkstroomweerstand van de spoel 600 of 1200 ohm is.

Er loopt 18 mA door de spoel, dit levert bij 600 ohm een spanningsverlies op van 10 volt, en bij 1200 volt is dit 20 volt. Maakt dus ook niets uit, die extra 10 volt is nog geen 6% van de anodespanning en zorgt in het ergste geval voor een (vrijwel onhoorbare) geluidsverbetering.

Dus hier geldt: hoe lager de gelijkstroomweerstand van deze spoel, hoe beter. Grote uitgangstrafo's met dikker draad klinken niet alleen beter vanwege de grotere kern, maar ook door het dikkere draad (minder gelijkstroomweerstand, meer zelfinductie).

In de praktijk kan je deze wikkeling zelfs urenlang kortsluiten, de gelijkstroomweerstand is dan 0 ohm. Je hoort dan vanzelfsprekend geen geluid meer, maar de buis ondervindt hier geen enkele schade van. Dit onderwerp is al eerder aan de orde geweest, ook toen riep iemand zonder enige feitelijke onderbouwing dat dit absoluut niet kan. Niet alleen de theorie, maar ook de praktijk wijst anders uit zoals je ziet.

--
http://www.hupse.eu/radio

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 18.12.2010, 22:18 (5089 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo

Als ik het goed heb is de eindbuis een C 453 en ook bij een 2511 heb je weerstand over deze uitgang lopen deze is 20K ohm terwijl de uitgang 10 k ohm
is .

Dus en met deze buis ben ik voorzichtig ,dan waarom zit deze spoel erin met de door mij aan gegeven waarde en zelfs heb ik deze spoel laten overwikkelen bij de heer Woudsma deze wikkelde hem tot ohms 1200 ohm.

Maar John laten we ons vrij laten in onze gedachten ,ook is dit forum vrij om te reageren en daar is het voor gemaakt.

Ik heb werkelijk geen zin in duscussie ,ik schrijf wat mijn ervaring is en geef deze door.

Met vriendelijke groet Philip;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.12.2010, 22:35 (5089 dagen geleden) @ Philip

de eindbuis is een B2043, het enige feit dat je aanvoert klopt dus al niet, helaas.

Ben benieuwd wat je nog meer aan feiten in petto hebt over dit toestel en over de uitgangsschakeling. Het is overigens heel verstandig van je om voorzichtig te zijn met dergelijke toestellen, als je niet nadenkt bij het repareren gaat er soms zomaar iets kapot. En waar haal je dan zo vlug een nieuwe eindbuis vandaan? Daarom is natuurlijk verstandig om je in voorkomende gevallen even op de hoogte te stellen van de schakeling voordat je antwoorden geeft op dit forum.

--
http://www.hupse.eu/radio

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 18.12.2010, 22:44 (5089 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Philip, 18.12.2010, 23:04

Beste John

Het zelfde geld voor jou ook natuurlijk.

Een B 2043 t.o.v een C443/53 is enkel het verschil in de gloeidraadspanning.
voor de rest zijn ze nagenoeg gelijk waardig.

Maar en nogmaals ik ga niet meer met je in discussie.

met vriendelijke groet Philip;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 08:43 (5089 dagen geleden) @ John Hupse †

John,
hier blijkt maar weer eens dat repareren een vak is en geen handige trukendoos. Dat wordt door velen vergeten. Als je weet hoe iets werkt, kun je het eigenlijk pas repareren. Dan blijkt ook dat het onderdelen verbruik drastisch afneemt.
Het zou voor velen al een verademing zijn, om te weten wat het verschil is tussen de wisselstroomcircuits (die het signaal bewerken) en de gelijkstroomcircuits, die meestal passief deelnemen aan het geheel en meestal dienen om de actieve elementen zoals buizen te laten werken in een schakeling.
Ook in dit geval met de smoorspoel werd niet begrepen wat die spoel doet en direct volgen daaruit dan ook verkeerde adviezen.
Inderdaad zou die spoel een DC weerstand van nul ohm moeten hebben en een wisselstroomweerstand die heel erg groot is. Fysische en kostprijs beperkingen maken uiteindelijk uit hoe een dergelijke spoel eruit ziet.
Het is niet anders.
Soundman2

uitgangssmoorspoel 830C

door Sieme @, Niekerk, 19.12.2010, 09:13 (5089 dagen geleden) @ soundman2

:OK: = bronvermelding??
Sieme

--
het experiment heeft altijd gelijk

uitgangssmoorspoel 830C

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 09:44 (5089 dagen geleden) @ Sieme
Bewerkt door soundman2, 19.12.2010, 09:52

:OK: = bronvermelding??
Sieme

Tja, daar vraag je wat. Elk goed natuurkundeboek, maar zeker leerboeken over algemene elektronica geven daarop het antwoord. Je leert daar hoe een ideaal onderdeel werkt en daarna komt de werking in de praktijk aan bod. Voor iemand die niet rechtstreeks ontwerpt, is het in ieder geval goed om te weten dat een spoel een weerstand vormt voor wisselstroom en gelijkstroom ongehinderd door laat (Dat is dus het ideaal.)
De tegenpool is dan weer een condensator, die in principe gelijkspanning blokkeert en wisselstroom ongehinderd doorlaat. Ook in eenvoudige boeken (wat heet eenvoudig) zoals die van Aisberg wordt dit fenomeen uit de doeken gedaan. Kennis van die onderdelen is essentieel in de elektronica, zoals radio's.
Een serie of parallelschakeling van een spoel en een condensator is een heel speciaal fenomeen. Daarmee kun je afgestemde kringen maken en is het mogelijk om wisselstromen of spanningen van een bepaalde frequentie, te scheiden uit een veelheid van die signalen.
Een paar voorbeelden in een radio:
De antennekring
de oscillator in een superheterodyne
een middenfrequent bandfilter.
Dit zijn vrijwel altijd parallel kringen.
Seriekringen komen ook voor, als zuigkring om bepaalde frequenties kort te sluiten.
Ook in luidsprekerfilters zitten vaak seriekringen.

Eerder gaf ik in deze thread al aan dat repareren een vak is. Dat gelde trouwens voor de hele elektronica. Het vergt toch wel een paar jaar scholing, voor aleer iemand zich elektronicus kan noemen. Bijzonder daarbij is volgens mij, dat je ook feeling voor het vak moet hebben. Persoonlijk heb ik te maken gehad met ontwerpers op HBO niveau, Ze hadden het vak wel geleerd, maar misten toch dat extra gen, die ze nodig hebben om wat speciaals van de schakeling te maken. Ver gelijk het maar met een dokter. Er zijn er die voor alles het doel hebben een patiënt beter te maken. Tijd en geld komen daar op het tweede plan. Als ze iets niet weten of vertrouwen, wordt er weer in de literatuur gedoken, m.a.w. niets is te veel. Helaas is dat niet in alle gevallen zo.


Soundman2

uitgangssmoorspoel 830C

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 19.12.2010, 12:12 (5089 dagen geleden) @ soundman2

Verwarring ontstaat hier wellicht omdat in veel schakelingen de niet-ideale eigenschappen van een smoorspoel als onderdeel van het ontwerp worden gebruikt. Zie bijvoorbeeld de smoorspoel in de voeding die ook voor een spanningsverlies zorgt.

In dit geval zal de buisinstelling echter door de roosterspanning worden bepaald en niet door de anodeweerstand (toch?), dus mag een ideale spoel ook wel (maar dat kan je pas na bestudering en begrip van het schema met zekerheid zeggen).

Als je als reparateur een situatie tegenkomt waarvan je niet met zekerheid kan zeggen hoe de schakeling werkt, is het misschien niet onverstandig om een zo nauwkeurig mogelijk gelijkend component te gebruiken ter vervanging van het oude.

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 19.12.2010, 12:32 (5089 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo Maarten

Ten eerste ben ik het met je eens over de juiste componenten terug plaatsen
Die door degene welke de schakeling ontworpen hebben en tevens berekend.

Het plaatsen van een tijdelijk iets kan altijd ,maar moet n.m.i niet voor altijd een uitgangs-punt zijn.

Verder en dat is toch ook een oplossing de Heer Woudsma welke deze trafo
wikkeld op 1200 ohm moet toch ook iets zijn en een man met ervaring en
zeker niet de minste.

Ook geeft Soundman aan dat er van de tekentafel met mensen met een HBO opleiding
door iemand van de praktijk weleens wat terug gestuurd werd met een memo:
van leuk bedacht maar dit gaat niet heren en dan waren de poppen aan het dansen.

Verder vind ik dat een ieder maar het zijne er van moet denken ,....mij is het om het even,de betreffende spoelen koop ik
nog weleens op het forum als iemand een sloopchassie aanbied of de spoel apart,ach hobby kost nu-eenmaal geld en moeite.

Met vriendelijke groet Philip ;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 12:44 (5089 dagen geleden) @ Philip

Wat Hr Woudsma doet is niet zo bijzonder.
Als je een bestaande trafo overwikkelt, dan maak je meestal een kopie van de bestaande trafo, door deze eerst af te wikkelen,en de windingen te tellen. Ook de ligging van de wikkelingen kan belangrijk zijn, ivm wel of niet gewenste capacitieve koppeling.
Het ontwerpen van een goede audiotransformator is niet eenvoudig, Vaak worden de windingen weer in lagen opgedeeld, zodat primair en secundair innig verweven zijn.
Om een ideale symmetrie te bereiken worden de windingen dan vaak weer bifilair gewikkeld als het bijv. een balanstrafo betreft. Het is een wetenschap op zich.
Een goede reparateur die zijn vak begrijpt, kan dus prima zo'n trafo namaken. Ontwerpen kost hem dan meer moeite.

Soundman2

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 19.12.2010, 12:55 (5089 dagen geleden) @ soundman2

Hallo Soundman

Dit ben ik met je eens :

Ontwerpen kost hem dan meer moeite.

Maar torn dan niet aan het ontwerp en geef door wat het ontwerp aan geeft
misschien hoeven we dan niet zo-veel antwoorden hierop te geven .


Met vriendelijke groet Philip.;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 13:26 (5089 dagen geleden) @ Philip
Bewerkt door soundman2, 19.12.2010, 13:43

Hallo Soundman

Dit ben ik met je eens :

Ontwerpen kost hem dan meer moeite.

Maar torn dan niet aan het ontwerp en geef door wat het ontwerp aan geeft
misschien hoeven we dan niet zo-veel antwoorden hierop te geven .


Met vriendelijke groet Philip.;-) :-D :OK:

Nou Philip, dat is wat we juist duidelijk willen maken. Hier wordt niet aan het ontwerp getornd. Een uitgangstrafo heeft dezelfde uitgangspunten als de genoemde smoorspoel, nl geringe DC weerstand en een grote AC weerstand, anders genaamd zelfinductie. Een uitgangstrafo zoals we die meestal tegenkomen, heeft dan een extra wikkeling om de gewenste anodeimpedantie aan te passen aan de (laagohmige) luidspreker. De uitgangstrafo is dus een uitstekend alternatief.
Bij een juiste keuze, kun je ook nog eens zondermeer een laagohmige luidspreker aansluiten
Kennelijk was men destijds niet zo ver en waren de luidsprekers dermate hoogohmig, dat die direct aanpasten op de gebruikte eindbuis.
Eigenlijk wel grappig, als je bedenkt hoe eenvoudig een dynamische luidspreker thans is en wat er aan vooraf gegaan is om zover te komen.
Dat is met wel meer dingen trouwens zo.
Soundman2

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 19.12.2010, 13:34 (5089 dagen geleden) @ soundman2

Hallo Soundman

Mogelijk een kern van waarheid.

Bij een juiste keuze, kun je ook nog eens zondermeer een laagohmige luidspreker aansluiten
Kennelijk was men destijds niet zo ver en waren de luidsprekers dermate hoogohmig, dat die direct aanpasten op de gebruikte eindbuis.
Eigenlijk wel grappig, als je bedenkt hoe eenvoudig een dynamische luidspreker thans is en wat er aan vooraf gegaan is om zover te komen.
Dat is met wel meer dingen trouwens zo.

Maar en nu komt het: als je restaureerd zet je foch niet een hedendaagse trafo
in deze radio ,althans ik persoonlijk niet en dat probeer ik van het begin aan al aan te geven.

Verder als de mogelijkheden er zijn en dan denk ik weer aan de heer Woudsma
maak je daar toch gebruik van zeker nu het nog kan deze man is toch redelijk op leeftijd en wie gaat hem
vervangen ,ja een nieuw type uitgang.

Met vriendelijke groet Philip.;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 13:50 (5088 dagen geleden) @ Philip
Bewerkt door soundman2, 19.12.2010, 14:08

Hallo Soundman

Mogelijk een kern van waarheid.

Bij een juiste keuze, kun je ook nog eens zondermeer een laagohmige luidspreker aansluiten
Kennelijk was men destijds niet zo ver en waren de luidsprekers dermate hoogohmig, dat die direct aanpasten op de gebruikte eindbuis.
Eigenlijk wel grappig, als je bedenkt hoe eenvoudig een dynamische luidspreker thans is en wat er aan vooraf gegaan is om zover te komen.
Dat is met wel meer dingen trouwens zo.

Maar en nu komt het: als je restaureerd zet je foch niet een hedendaagse trafo
in deze radio ,althans ik persoonlijk niet en dat probeer ik van het begin aan al aan te geven.

Verder als de mogelijkheden er zijn en dan denk ik weer aan de heer Woudsma
maak je daar toch gebruik van zeker nu het nog kan deze man is toch redelijk op leeftijd en wie gaat hem
vervangen ,ja een nieuw type uitgang.

Met vriendelijke groet Philip.;-) :-D :OK:

Dat was niet het onderwerp van deze discussie, de restauratie waarbij de originaliteit zover mogelijk wordt nagestreefd.
Het gaat hier over de principes van de smoorspoel.

Bij veel restauraties worden heus moderne methodes toegepast, die dan vervolgens gecamoufleerd worden door authentiek uitziend decor. Je kunt daarbij denken aan een gerestaureerde elco, maar ook bij de restauratie van gebouwen, waarbij beton en staal gebruikt worden, dat naderhand aan het zicht onttrokken wordt door "authentieke" muren.
Overigens, wat Hr. Woudsma kan, kan eenieder leren. Ook eenvoudige wikkelmachines hebben hier op het forum hun opwachting gemaakt. voor een hobbyist, waarvoor tijd niet telt, is vrijwel elke trafo of smoorspoel na te maken.

Soundman2

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 19.12.2010, 14:00 (5088 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door Philip, 19.12.2010, 14:30

Hallo Soundman

Ik heb voor een 940A dit wel gedaan en in het voedings-cirquit een gewone uitgangstrafo gebruikt en deze naderhand weer met teer ingegoten .

Dus wat je aangeeft is niet vreemd,maar een trafo vervangen door een autentieke
maar goed ik begrijp je bedoeling en deze is goed.

Wel heb ik in de renovatie van hofje hierin Den Haag mogen werken van-uit mijn bedrijf,.....zijdeling heb ik in de lange beesten markt gezien dat enkel de voor gevel oude dus werd gesteund en daarachter werd een geheel nieuw huis bebouwd.

Ook heb ik autetieke restauraties gezien zo-als het Hofje van Nieuwkoop of het hofje van Wouw aan de prinse gracht en de lijnbaan.

Persoonlijk gingen mijn voorkeur naar de laatst in historische stijl terug gerenoveerde hofjes ,maar dat is en blijf iets persoonlijks .

Met vriendelijke groet Philip;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.12.2010, 13:47 (5088 dagen geleden) @ soundman2

dhr. Woudsma is een echte vakman, hij repareert een dergelijke spoel op zo'n manier dat deze qua eigenschappen en uiterlijk weer bijzonder veel op het oorspronkelijke onderdeel lijkt. De "levertijd" is vaak een paar maanden, en in de tussentijd vind je meestal wel een tijdelijke vervanger zodat je de reparatie van het toestel toch meteen kunt afmaken.

Omdat ik merk dat er veel aandacht is voor het probleem van de tijdelijke vervanging van een uitgangssmoorspoel/uitgangstrafo hierbij nog een aantal tips uit de praktijk:

- de meeste "normale" uitgangstrafo's uit de rommeldoos zijn bedoeld voor een plaatspanning van circa 250 volt en een plaatstroom van ongeveer 40 mA. Dit komt overeen met een impedantie van ruim 6000 ohm.

- je kan met behulp van de wet van Ohm de optimale aanpasimpedantie van een pentode uitgangstrap berekenen, deze is gelijk aan de plaatspanning gedeeld door de plaatstroom. Voor de 830C is dit 155 : 0,018 = 8600 ohm, dus iets meer dan gemiddeld. Bij vrijwel alle radiotoestellen ligt deze impedantie tussen de 5000 en de 10.000 ohm, je kan dus vrijwel altijd een "normale" uitgangstrafo gebruiken. De uitzonderingen op deze regel zijn balansuitgangen en uitgangsschakelingen met een eindtriode, dit komt echter niet veel voor.

- pas op met "zware" eindbuizen zoals EL6 en EL34. Deze trekken 2 tot 3 maal zoveel stroom vergeleken met normale eindbuizen, en vereisen dus een grotere uitgangstrafo met dikker draad.

- Philips gebruikte vaak onwaarschijnlijk kleine uitgangstrafo's, dit bespaart op de materiaalkosten maar geeft meer verliezen (hoge gelijkstroomweerstand etc.). Je kan deze trafo's, technisch gesproken, gewoon vervangen door normale exemplaren, hoewel dit om historische redenen natuurlijk niet de voorkeur heeft. Maar wanneer het er slechts om gaat een toestel te laten spelen is er veel meer mogelijk dan wanneer je streeft naar een reparatie waarbij de originele toestand zo goed mogelijk wordt benaderd.

--
http://www.hupse.eu/radio

uitgangssmoorspoel 830C

door soundman2 @, Wouw, 20.12.2010, 20:19 (5087 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door soundman2, 20.12.2010, 20:26


- de meeste "normale" uitgangstrafo's uit de rommeldoos zijn bedoeld voor een plaatspanning van circa 250 volt en een plaatstroom van ongeveer 40 mA. Dit komt overeen met een impedantie van ruim 6000 ohm.

- je kan met behulp van de wet van Ohm de optimale aanpasimpedantie van een pentode uitgangstrap berekenen, deze is gelijk aan de plaatspanning gedeeld door de plaatstroom. Voor de 830C is dit 155 : 0,018 = 8600 ohm, dus iets meer dan gemiddeld. Bij vrijwel alle radiotoestellen ligt deze impedantie tussen de 5000 en de 10.000 ohm, je kan dus vrijwel altijd een "normale" uitgangstrafo gebruiken.

Ik was deze thread nog eens aan het nalezen en wilde het volgende nog kwijt

Dat een gewone luidsprekertrafo een impedantie vertegenwoordigt tussen 5 en 10K klopt alleen als deze ook secundair belast is met een belastingweerstand, (normaal de luidspreker) Een open luidsprekertrafo heeft volgens de formule primair een oneindig hoge weerstand. In de praktijk natuurlijk veel lager.
De spoel waar het hier over gaat zal vermoedelijk zo berekend zijn dat de impedantie verwaarloosbaar is bij de aanbevolen luidspreker,
De wisselstroombelasting voor de eindbuis bestaat (theoretisch) alleen uit de serieschakeling van de uitkoppelcondensator en de luidspreker.
In het kort komt het er op neer dat een onbelaste uitgangstrafo op zich ook een oneindig hoge impedantie heeft. De primaire impedantie volgt uit de transformatorformule, die luidt T=Vz1/z2. De transformatieverhouding is de wortel van de primaire impedantie gedeeld door de secondaire impedantie.
De formule is handig voor lieden die een vervangende trafo zoeken bij een bepaalde eindbuis.
Voorbeeld.
Zoek je een trafo voor een EBL21 (Ra=7000 ohm) naar een luidspreker naar 5 ohm dan zoek je een transformator met een wikkelverhouding van ca 37:1


(T= V7000/5 is ca 37)

Soundman2

uitgangssmoorspoel 830C

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 12:36 (5089 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Verwarring ontstaat hier wellicht omdat in veel schakelingen de niet-ideale eigenschappen van een smoorspoel als onderdeel van het ontwerp worden gebruikt. Zie bijvoorbeeld de smoorspoel in de voeding die ook voor een spanningsverlies zorgt.

Je doet hier voorkomen alsof een bijkomstigheid van de spoel in het ontwerp gebruikt wordt, maar dat is niet het geval. De ontwerper zou een spoel willen met een heel grote zelfinductie en een gelijkstroomweerstand van nul ohm. Zo'n spoel is nauwelijks te maken. Gelijkstroomweerstand is niet te voorkomen, omdat er nu eenmaal koperdraad gebruikt wordt en dat heeft een bepaalde weerstand. Je kunt niet onbeperkt de draaddikte opvoeren, bovendien, wat is een redelijk spanningsverlies, zeker in het geval er een anode van een penthode gevoed wordt.
Een zeer grote zelfinductie is ook wel te maken, maar ook hier spelen allerlei praktische zaken weer een rol. Maar als je bedenkt, wat de laagst weer te geven frequentie is, dan wordt de zelfinductie zo berekend, dat het signaal zo'n 30% procent gedaald is, M.a.w. je hoeft geen ideale zelfinductie te maken.
In deze draad worden beide eigenschappen van de spoel gebruikt.
Een lage weerstand voor DC om de buis in elk geval te laten werken, gecombineerd met een hoge weerstand om zoveel mogelijk energie naar de luidspreker te laten gaan (de grootste energieoverdracht vindt plaats wanneer de inwendige weerstand van de bron gelijk is aan die van de belasting ) Er was in die tijd eigenlijk maar een onderdeel dat die taak prima kon uitvoeren, de spoel.
Tegenwoordig is een onderdeeltje meer of minder geen probleem meer en en vergelijkbare schakeling zou thans uitgevoerd kunnen worden met een stroombron, In vroeger tijden betekende dat een flinke verhoging van de voedingsspanning en een extra buis,


Soundman2

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 19.12.2010, 12:51 (5089 dagen geleden) @ soundman2

Hallo

Dit lijkt me een duidelijk antwoord:

Je kunt niet onbeperkt de draaddikte opvoeren,

Want anders gaat de ohmse waarde omlaag n.m.i. ....als je de draaddikte dikker maakt.

Dus kies de juiste waarde n.m.i.

We hebben eigenlijk te maken met de weerstands-driehoek bekend in de vlakte-meetkunde hierin vinden wij de R , de Z en de XR respectievelijk
R weerstand voor gelijkspanning- Z weerstand voor wisselspanning en de XR de schijnbare weerstand

Nu geeft Soundman al aan dat een spoel met dun draad en door degene die de schakeling berekend heeft 1200 ohm R (weerstand voor gelijkspanning)
Deze die waarde moet zijn ,ook ik weet dat de Z en de XR eerder uitgelegd
anders is daar hoef je nou geen hbo voor te hebben maar veel ervaring en intresse in deze materie.

Met vriendelijke groet Philip.;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 13:35 (5089 dagen geleden) @ Philip

Hallo

Dit lijkt me een duidelijk antwoord:

Je kunt niet onbeperkt de draaddikte opvoeren,

Want anders gaat de ohmse waarde omlaag n.m.i. ....als je de draaddikte dikker maakt.

Dus kies de juiste waarde n.m.i.

We hebben eigenlijk te maken met de weerstands-driehoek bekend in de vlakte-meetkunde hierin vinden wij de R , de Z en de XR respectievelijk
R weerstand voor gelijkspanning- Z weerstand voor wisselspanning en de XR de schijnbare weerstand

Nu geeft Soundman al aan dat een spoel met dun draad en door degene die de schakeling berekend heeft 1200 ohm R (weerstand voor gelijkspanning)
Deze die waarde moet zijn ,ook ik weet dat de Z en de XR eerder uitgelegd
anders is daar hoef je nou geen hbo voor te hebben maar veel ervaring en intresse in deze materie.

Met vriendelijke groet Philip.;-) :-D :OK:

Ik weet echt niet wat je nu allemaal erbij haalt, maar de draaddikte heeft gewoon te maken met de praktische uitvoering van een spoel. Als je een grote zelfinductie wil, betekent dat een grote kern en veel windingen. De draad mag dus niet te dun zijn in deze toepassing, omdat de gelijkstroomweerstand anders te hoog wordt.
Het is echter onmogelijk om een practische spoel te maken, met een draaddiameter van bijv. 6 millimeter. Het is in deze thread al eerder betoogd, dat een beetje spanningsval hier helemaal niet belangrijk is voor de werking van de schakeling.
De hele wereld bestaat voor een groot deel uit compromissen en dat is in het radiovak niet anders.

Soundman2

uitgangssmoorspoel 830C

door Philip @, ,s-gravenhage, 19.12.2010, 13:42 (5088 dagen geleden) @ soundman2

Hallo Soundman

Zo draaien we in het rond en als iets praktie,s niet uitvoerbaar is wat heb je er dan aan ,dan is het louter theorie .

Het is echter onmogelijk om een practische spoel te maken, met een draaddiameter van bijv. 6 millimeter. Het is in deze thread al eerder betoogd, dat een beetje spanningsval hier helemaal niet belangrijk is voor de werking van de schakeling.
De hele wereld bestaat voor een groot deel uit compromissen en dat is in het radiovak niet anders.

Dan is het beter dat compromie te kiezen wat het meest voor de hand ligt en
geloof me ,neem je eigen keuze ,want dat doe ik ook.

Met vriendelijke groet Philip.;-) :-D :OK:

uitgangssmoorspoel 830C

door Toine Segers, 19.12.2010, 09:31 (5089 dagen geleden) @ Philip

Hoi,

Ik heb ook een 830 maar daar hebben ze de spoel vervangen door de luidspreker!
En het werkt, toestel speelt luid en duidelijk zonder de smoorspoel!
Groetjes Toine Segers

uitgangssmoorspoel 830C

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.12.2010, 10:16 (5089 dagen geleden) @ Toine Segers

Toine,

toestel speelt luid en duidelijk zonder de smoorspoel!

waarom zou het toestel niet spelen? Ik al heb eerder in deze thread aangegeven waar de smoorspoel van de 830C voor dient, zie http://www.nfor.nl/archief//index.php?id=88042. Als je 'm, samen met de koppelcondensatoren, weglaat speelt het toestel nog steeds. Maar wordt de luidspreker overbelast en staat er een uiterst gevaarlijke gelijkspanning op de luidsprekerbussen. Het gevaar van een gelijkstroomnet moet je niet onderschatten.

--
http://www.hupse.eu/radio

uitgangssmoorspoel 830C

door Toine Segers, 19.12.2010, 12:00 (5089 dagen geleden) @ John Hupse †

Hoi John,

Klopt, dat is levensgevaarlijk! Mag je inderdaad niet onderschatten.
Ik ben nog wel op zoek naar zo'n smoorspoel dus wie er een te koop heeft laat maar effe weten want het toestel is verder helemaal opgeknapt en dat zou ik ook nog graag in orde hebben.Groet Toine Segers

uitgangssmoorspoel 830C

door Hans Steenman @, 19.12.2010, 14:19 (5088 dagen geleden) @ Toine Segers

Leo,
als je een uitgangstrafo kiest, let er dan wel op dat het een trafo is voor een enkele eindbuis.
Zowel een smoorspoel als zo een uitgangstrafo hebben een luchtspleet in de kern om verzadiging door de gelijkstroom te voorkomen.
Een balans uitgangstrafo heeft dat niet, omdat de tegengestelde gelijkstroom van de beide buizen elkaar opheft.
Het zal met die 20mA misschien niet zo'n vaart lopen, maar voorkomen is beter dan genezen.

uitgangssmoorspoel 830C

door leo smits † @, 19.12.2010, 15:21 (5088 dagen geleden) @ leo smits †

uitgangssmoorspoel 830C
Inmiddels voel ik mij verplicht nog eens dank je wel te zeggen, zonder mij in de theoretische discussie te mengen, wat ik ook niet zou kunnen. Ik ben weliswaar ervaren maar geen theoreticus, ik ben er echter van overtuigd dat de discussie niet alleen voor mij maar ook voor anderen verhelderend heeft gewerkt. nogmaals bedankt. Leo Smits

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum