Grundig radiomeubelltje, versterker oscilleert (Techniek Radio/TV)

door Willem Roseboom @, Amersfoort, 25.12.2010, 10:39 (5083 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Willem,
Het terugkoppelnetwerk bevat bij dit toestel ook een groot gedeelte van de toonregeling en is niet “even” met een paar componenten aan te wijzen, het is ook beslist niet een van de eenvoudigste toestellen.
Ik neem aan dat je met laagfrequent oscilleren eigenlijk het verschijnsel “motorboten” bedoeld, dit heeft bij een fabrieks toestel meestal fouten in de ontkoppeling van de voeding als oorzaak.
Controleer vooral de elco’s door er een goede aan parallel te zetten.
Ook als de eindtrap scheef getrokken wordt kunnen er rare dingen gebeuren, geef daarom de EL84’ers elk hun eigen kathode weerstand van 180 Ω (220 Ω) en elco van 100 μF, dat vergemakkelijkt het meten ook wat.
Is overigens het gloeilampje wat aan de secundaire van de uitgangstransformator zit in orde? En heeft het de juiste waarde?
Hoe reageert het toestel als je er een externe bron op de pu ingang aansluit?
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Hallo Anton,

Een paar vragen kan ik beantwoorden zonder meten.

Dat de toonregeling deel uitmaakte van de tegenkoppeling, daar was ik al bang voor. Vandaar dat ik niet zo makkelijk zie hoe deze tegenkoppeling in elkaar zit. Het lampje wat deel uitmaakt van de tegenkoppeling als de schakelaar DYNAMIC ingedrukt is, is vernieuwd en goed. Als deze schakelaar niet is ingedrukt dan gaat de tegenkoppeling vanaf de UGT gezien door R77(470E) en via contact 2d en 2e naar C64 (0,22u). Het lampje heeft dan geen functie en hij motorboot toch als de lagetonenregelaar op gedraaid wordt.

Alle elco's zijn al vervangen door nieuwe en voordat ik ze monteer controleer ik ze altijd. Ik zal nogmaals kijken of ik C71 (16u) wel goed gemonteerd is, dit is toch een ontkoppel elco?

Als ik een CD-speler op de platenspeler aansluit, of niets, dan is het effect hetzelfde.

Als ik de EABC80 verwijder is het effect weg maar deze maakt toch ook deel uit van de terugkoppeling en dan is dat toch ook logisch, of zie ik dit verkeerd?

Na de kerst zal ik de beide eindbuizen eigen kathode weerstanden en elco's geven, ik had dit nog niet gedaan omdat ik meende gelezen te hebben dat hier zowel voor als nadelen aan zitten.

Wat ik er misschien nog bij moet vermelden is dat het chassis uitgebouwd is en dat ik de externe LS aansluiting van 5 ohm gebruik. De lagetonen LS in het meubeltje heeft nog een extra secundaire wikkeling van 20 windingen in serie staan met de secundaire wikkeling van de externe LS. De secundaire wikkelingen zijn dus 60 windingen voor de externe LS en hiermee in serie nog eens 20 windingen voor de lagetonen LS. Dit lijkt mij een LS impedantie aanpassing.

Deze vragen kon ik alvast beantwoorden.

Iedereen bedankt en fijne dagen.

Groeten,

Willem


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum