Beste forumleden,
Als eerste aan ieder een voorspoedig 2011 met vooral veel hobbyplezier.
Onlangs restaureerde ik twee radio’s voor eigenaars die niet vertrouwd zijn met de oude radiotechniek. De ontgoocheling is groot als zo’n eigenaar vaststelt dat zijn radio een flinke antenne nodig heeft. Een buitenantenne is een brug te ver. Raamantennes, draadspiralen en dergelijke toestanden krijg je in een trendy interieur niet verkocht.
Ik overweeg als proef de zelfinductie van de afstemspoel te meten en deze te vervangen door een spoeltje op een ferrietstaaf van zelfde waarde. Het soldeerwerk is minimaal en mits behoorlijke documentatie is de ontvanger altijd terug naar de oorspronkelijke toestand te brengen.
Om het wiel niet opnieuw uit te vinden mijn vraag of iemand dit al eerder probeerde.
Zou de opgewekte spanning in de ferrietantenne voldoende zijn om een klassieke radio aan te sturen ?
Ook andere ideeën welke een oplossing kunnen bieden zijn welkom.
Vriendelijke groeten,
Eduard
ferrietantenne
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 01.01.2011, 10:46 (5076 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door Ouwe Schipper, 01.01.2011, 10:52
Middag Eduard....
Als ik dat zo lees vraag ik me af of die eigenaars nu wel weten waar ze mee bezig zijn. Wat die willen is te vergelijken met een automobilist die geen zin heeft om de 700 kilometer naar een tankstation te moeten.
Maar goed, een oplossing voor dat probleem(pje) is al meer dan eens aan de orde geweest op dit forum: een ferrit antenne in een apart vóórzet kastje, met een ECF 80 als a- periodische versterker + kathodevolger.
Referentie http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=69762
Ga alsjeblieft niets veranderen in de ontvanger zèlf, dat lijkt me te gaan ten koste van de originaliteit.
Groet, Nico
ferrietantenne
door Eduard , 01.01.2011, 14:08 (5076 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
dag Nico,
Dit zijn radio's voor de volgende generatie, mijn kinderen, hun vrienden en mijn jongere collega's. Die weten op gebied van buizentechniek helemaal niet waar toen de klepel hing. Je kan hen dat niet kwalijk nemen, ze waren in het buizentijdperk nog niet geboren. De techniek is intussen zo vooruit gegaan dat hun generatie niet meer weet dat een radio toen een antenne nodig had.
Het is voor mij geen punt een omkeerbare ingreep in zo'n toestel uit te voeren als er daarmee eentje een bezienswaardigheid in een woonkamer wordt. Een goed uitziend en spelend toestel maakt reclame voor onze hobby.
Ik geef er altijd wel de uitleg bij dat buizen een beperkte levensduur hebben en steeds zeldzamer gaan worden. Mijn advies is dat ze best voor permanente achtergrondmuziek een modern ding aanzetten.
bedankt voor uw reactie,
Eduard
ferrietantenne
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.01.2011, 10:57 (5076 dagen geleden) @ Eduard
De meeste toestellen spelen op een draadantenne van een paar meter lengte, deze kan vaak wel verdekt worden opgesteld.
Zou de opgewekte spanning in de ferrietantenne voldoende zijn om een klassieke radio aan te sturen ?
Dat zou goed kunnen, maar vereist een ingreep in het toestel.
Onder ongunstige omstandigheden (afgeschemde ruimtes etc), en voor van nature ongevoelige ontvangers zoals eenkringers is het zinvol om een z.g. antenneversterker te gebruiken. B.v. het Pronto schema van Gyula Kiss is hiervoor geschikt.
Wanneer het dan nog niet wil lukken kan een hulpzendertje uitkomst bieden. Hiermee wordt locaal (d.w.z. in de onmiddelijke omgeving van het toestel) een radiosignaal opgewekt. Waardoor zelfs de meest ongevoelige ontvangers weer gaan spelen.
ferrietantenne
door Pieter Vos , 01.01.2011, 11:57 (5076 dagen geleden) @ Eduard
Hallo Eduard.
Nico en John hebben je al goede suggesties gegeven. Er is al gezegd: meestal is een stuk draad van 2 - 3 meter al voldoende om de radio al prima te doen spelen.
Een groot nadeel van zo een meestal in de huiskamer opgestelde antenne is dat deze ook veel storing oppikt van de vele storing producerende apparaten die er tegenwoordig zijn (schakelende voedingen, spaarlampen enzovoort).
Zelf heb ik al eens gedaan wat jij voorstelt: voor MG en LG de bestaande antenne spoelen in de radio vervangen door spoelen met dezelfde zelfinduktie op een ferriet staaf. Daarbij heb ik de oorspronkelijke spoelen zeker in het toestel laten zitten. Met een extra schakelaartje heb ik het zo gemaakt dat zowel de oorspronkelijke spoelen dan wel de ferriet antenne kon worden ingeschakeld.
Het eindresultaat was beslist bevredigend, De betreffende radio ging met de ferriet antenne net zo goed spelen als een jaren 50 & 60 buizen radio met ingebouwde ferriet antenne.
Naast het voorzet apparaatje van Nico kun je ook nog een passief voorzet apparaatje overwegen zoals ik die gemaakt heb, zie http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=54013 Bezwaar is dan wel dat je dan twee afstemknoppen moet bedienen. Vooral op de MG is de afstemming behoorlijk scherp, zodat nauwkeurig moet worden ingesteld.
mvg, Pieter.
ferrietantenne
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 01.01.2011, 14:28 (5076 dagen geleden) @ Eduard
Beste Eduard,
Ook jij veel hobbyplezier gewenst!
Ik denk dat het niet nodig en niet realistisch is om de radio te verbouwen, nog afgezien van de technische problemen die je wellicht tegenkomt.
Bij zeer veel moderne apparatuur zijn ook losse kastjes en kabeltjes nodig, zelfs in grotere mate dan bij oude apparatuur, dus mensen zijn daar prima aan gewend.
De meeste moderne FM-radio's voor zover niet op de kabel aangesloten, hebben ergens een flinke draad of zelfs dipool aan hangen, en dan begin ik niet over de heisa die mensen vandaag de dag in huis halen, soms zelfs moeten halen, om nog TV te kunnen ontvangen.
Bovendien kan een bescheiden, voorversterkt, antennetje (nadeel is het eventuele afstemmen ervan, maar aan de andere kant maakt dat het spannender, en ook een vergelijkbare handeling met wat men al gewend was van alle moderne losse accesoirekastjes en DVB-ontvangers) zelfs bijdragen aan de historische beleving van de radio. Als dat te ingrijpend is voor het interieur, kan je altijd een paar meter draad ergens achter proppen.
Ook kan men doen wat zovelen al doen bij gebrek aan hun muzieksmaak op de middengolf: hang er een MP3- of CD-speler aan.
ferrietantenne
door Eduard , 01.01.2011, 14:31 (5076 dagen geleden) @ Eduard
Bedankt aan ieder die op mijn vraag reageerde.
Een losstaande actieve antenne of een MG zendertje zijn oplossingen.
Zelf gebruik ik sinds lang een ferriet met voorversterker, foto in bijlage.
Mijn actieve antenne is scherp af te stemmen, samen met de radio dus een echte tweeknopsbediening. Uit het schema met de ECF80 kan ik afleiden dat het met wat extra versterking ook aperiodisch moet kunnen.
Als eerste zal ik de methode van Pieter proberen, de antennespoel vervangen door de ferrit. Ik ga me beperken tot MG, naar LG wordt haast niet geluisterd.
Op termijn zullen we allemaal wel een eigen zendertje nodig hebben als meer MG zenders de boeken sluiten. Een tweede exemplaar is al bij Otto besteld.
Vriendelijke groeten,
Eduard
ferrietantenne
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 01.01.2011, 14:44 (5076 dagen geleden) @ Eduard
Handig dingetje. Als je erin slaagt een nette nostalgisch uitziende variant te maken, eventueel ook nog in de trendy varianten "mad scientist" of "steampunk", denk ik dat dat ook wel aftrek zou vinden.
ferrietantenne
door Gilbert , Aartrijke-Belgie, 01.01.2011, 15:29 (5076 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Dag Eduard,
Laatst had een geval van een klient die absoluut geen antennedraad wenste en toch de radio wilde spelend hebben.In die SBR heb ik een antenne versterker ingebouwd zoals het schema van Nico(waarvoor dank)De voeding nam ik uit de radio,printje gemaakt en binnen opzij gemonteerd.Een ferrietantenne uit een oude radio met MG spoel op de achterwand geplaatst.Het werkt zeer bevredigend.Het grote voordeel is dat men geen 2è afstemming heeft wat voor sommige een probleem is.Nog de beste wensen voo het niewe jaar.Groeten van Gilbert
ferrietantenne
door Eduard , 01.01.2011, 16:21 (5076 dagen geleden) @ Gilbert
dag Gilbert,
Ook mijn beste nieuwjaarswensen.
Die schakeling van Nico blijft wat in mijn kop hangen.
Hoe je het ook bekijkt; draad en hulptoestellen zijn esthetisch geen meerwaarde.
Een mogelijkheid lijkt me de schakeling met de ECF80 te herwerken naar een FET - transisistor combinatie. Werkt uw schakeling ook goed op lange golf ? (waarschijnlijk minder relevant maar een pluspunt als het gewoon wordt meegenomen)
Vriendelijke groeten,
Eduard
ferrietantenne
door Gilbert , Aartrijke-Belgie, 01.01.2011, 16:51 (5075 dagen geleden) @ Eduard
Hallo Eduard,
Of het ook op lange golf werkt weet ik niet, op de ferriet was juist een MG, spoel.Laat me iets weten indien je werkt met een fet.groeten van Gilbert
ferrietantenne
door Eduard , 01.01.2011, 17:20 (5075 dagen geleden) @ Gilbert
Gilbert,
Als enkel MG telt is de proef direct te nemen.
De ferrietantenne waarvan ik een foto in deze discussie toevoegde werkt met een FET en een bipolaire transistor. Ik kan proberen die af te stemmen midden 927 en 621 KHz. Vervolgens de kring dempen zodat beide zenders in de bandbreete vallen. Uiteraard zal de signaalsterkte door de demping zakken maar dat kan door andere R waarden te kiezen worden opgetrokken. Als dat behoorlijk werkt kan een klein printje zonder variabele C worden aangemaakt. Heb jij de spullen om printjes te maken?
vriendelijke groeten,
Eduard
ferrietantenne
door Gilbert , Aartrijke-Belgie, 02.01.2011, 09:12 (5075 dagen geleden) @ Eduard
Eduard,
Het nodige om printjes te maken heb ik wel liggen, dat zal geen probleem zijn denk ik .
Groeten van Gilbert
ferrietantenne
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.01.2011, 18:35 (5075 dagen geleden) @ Eduard
een zeer kleine en eenvoudige schakeling is het Pronto schema van Gyula Kiss.
Zie http://www.nvhr.nl/tc.asp en klik vervolgens op Eén transistor actieve MG-antenneversterker (Pronto)
Meestal heb je voldoende aan een breedband versterker (voor de Middengolf), dus dit gedeelte:
ferrietantenne
door Piet Kralt , Rotterdam, 02.01.2011, 00:13 (5075 dagen geleden) @ John Hupse †
Bij deze schakeling hoort ook een print layout. Destijds heb ik een aantal van deze printjes gemaakt. Nadeel is dat een korte antenne weliswaar genoeg signaal opvangt maar (binnenshuis) dikwijls nog meer storingen. Er zijn zendamateurs die dit probleem trachten op te lossen door een actieve antenne zover mogelijk bij het huis vandaan te plaatsen en dan met een coaxkabel, die immers afscherming heeft, naar binnen. Een voorbeeld hiervan:
http://www.pa4nic.nl/Mini-Whip/MiniWhip-pagina.html
Op het ogenblik ben ik hiermee aan het experimenteren. In een storingsarme omgeving maakt het niet veel verschil maar als de radio tussen de computers staat wel.
Pieter Kralt
ferrietantenne
door Eduard , 02.01.2011, 07:17 (5075 dagen geleden) @ Piet Kralt
dag Piet,
Deze thread leeft. Ideeën stromen binnen. Het fijne is dat je de ervaring van anderen mee kan wikken en wegen in antennekeuze. De antenne waarnaar je verwijst heb ik al eerder bekeken. Zoals je schrijft is het een pure E sonde die werkt op de elektrische component van radiogolf. Hierin zitten binnenhuis de meeste storingen. Dezelfde bemerking voor de Pronto voorversterker als die aan een stukje draad hangt. De E storingen worden mee versterkt. Ook ik knutsel, in het kader van een ander project, aan een grote single loop antenne in koperbuis. Die werkt trouwens al fantastisch op de 40m band. Voor- en nadeel van die antennes op de magnetische component is hun richtingsgevoeligheid. Een stoorbron kan je wegregelen als die niet uit de zelfde richting komt als de gewenste zender.
Vriendelijke groeten,
Eduard
ferrietantenne
door Piet Kralt , Rotterdam, 02.01.2011, 14:40 (5075 dagen geleden) @ Eduard
We blijven bezig. Ondanks de CE-markering ziet het er naar uit dat voorlopig zowel de elektrische - als de magnetische storingen nog toe zullen nemen.
Gisteren heb ik een provisorische draadantenne van een meter of vijf á zes opgehangen. Gecombineerd met een ook al provisorische aarde lijken de eerste resultaten beter dan ferriet, de pronto en de miniwhip. Maar ja, dan zit je wel weer met een installatie die in veel gevallen ongewenst is of eenvoudigweg niet kan.
Een 40m loop met bijbehorende set staan ook op mijn verlanglijstje. Kan nog wel even duren.
Ik beschik ook over de mogelijkheid printjes te maken. Hobbyprintjes uiteraard. Ik heb zelfs nog een paar prontoprintjes liggen. Natuurlijk moet ik dan wel een schema met een bijbehorende componentenlijst hebben. Tenzij iemand een kant en klare layout heeft. (Voor alle duidelijkheid: Het gaat daarbij om een eenvoudig geval als dit. Ik ben niet van plan een printfabriekje te beginnen.)
Pieter Kralt
ferrietantenne
door Eduard , 02.01.2011, 16:54 (5074 dagen geleden) @ Piet Kralt
dag Piet,
Intussen is het gelukt de actieve ferrietantenne zo sterk te dempen zodat de 2 Belgische zenders (en een aantal andere) in de doorlaatband vallen zonder de condensator bij te regelen. Dat kan de basis vormen voor een kant en klaar niet af te stellen volksantenne. Merkwaardig is ook dat zo'n ferriet ook vertikaal kan worden gebruikt. Ik heb het nog niet verder uitgepluisd maar wellicht pik ik zo de tegen de ionospheer gereflecteerde golf op. De antenne is dan ook in horizontaal vlak omnidirectioneel.
Bedankt voor het printjesaanbod. Als het me hier niet lukt klop ik graag eens aan.
Vriendelijke groeten,
Eduard