Bigrille met grillen (Algemeen)

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 17.01.2011, 08:44 (4873 dagen geleden)

Hallo radiovrienden,

Ik ben hier aan het stoeien met een Franse batterijradio uit de jaren '20

[image]

Ondanks dat het een toestel uit de jaren '20 is gaat het hier om een superheterodyne. Het schema heb ik zelf opgetekend, de golflengteschakelaar heb ik even weg gelaten:

[image]

Het eerste probleem dat ik tegen kwam was een onderbreking in de secundaire van de koppeltrafo ... dat is voorlopig opgelost met een koppelcondensator en roosterlekweerstand.
Het tweede probleem was dat de oscillator het niet wou doen .... aan de anodestroom te meten was de buis MX25 (die er in stak toen ik het toestel kocht) uitgeput. In mijn voorraad had ik nog een MX80 liggen, dus deze erin gezet maar ook nu wou de oscillator niet starten ... nu werd er wel anodestroom getrokken maar misschien was die MX80 ook wel aan het eind van haar latijn vermoedde ik (ik kan nergens gegevens vinden over deze buis).
Via het forum ben ik dan aan een andere MX80 geraakt .... maar helaas wou de oscillator nog niet werken, misschien ook een slechte buis ? ik wist het even niet meer ! Dan heb ik een vervanger gemaakt volgens deze beschrijving:

http://www.radiomuseum.org/forum/ersatz_fuer_die_modulateur_bigrille_roehren.html

[image]

en waarachtig, de oscillator werkte !
Toen ik de anodestroom van deze schakeling ging meten zat er maar een klein verschil in ten opzichte van de MX80, waarom wil dan die MX80 niet oscilleren?
Ik besloot toen om de polariteit van de gloeispanning eens om te keren en jawel hoor, de oscillator werkte !

Nu is mijn vraag: waarom werkt de oscillator wel als ik de polariteit van de gloeispanning omkeer? het enige dat ik me er bij kan voorstellen is dat het 2de rooster nu een lichte positieve spanning krijgt ipv het eerste rooster.
Zouden de buizen MX80 toch niet meer actief genoeg zijn en door dat beetje spanning op het 2e rooster 'actiever' worden?

Beste groeten ... Hugo Sneyers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum